Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Το χρονογράφημα του Σαββάτου

"Ο μισθός μου στο κράτος"
της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ

ΣΕ ΜΙΑ εποχή όπου όλοι γνωρίζουν την Τζούλια και ελάχιστοι τους πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους αυτού του τόπου, σήμερα ας κάνουμε τη διαφορά. Και ας ασχοληθούμε με μια είδηση που πέρασε στα ψιλά. Κανείς δεν τη συζήτησε, κανείς δεν τη σχολίασε, κανείς δεν της έδωσε τη σημασία που της αρμόζει.

Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος ζήτησε διακοπή της μισθοδοσίας του.

Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο του Αlter:

«Η Εκκλησία πρέπει να συμμετέχει στον αγώνα και την προσπάθεια που γίνεται. Θεωρώντας ότι εγώ δεν έχω τίποτα άλλο να κάνω, ζήτησα να επιστραφεί ο μισθός μου στο κράτος. Μια συμβολική κίνηση την οποία έκαναν και άλλοι άνθρωποι. Σκέφτηκα αφού την κάνει μια ευρωβουλευτής, γιατί να μην την κάνει και ένας επίσκοπος!».

(Να σημειώσω εδώ ότι το ίδιο έπραξε και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, βάζοντας όμως την παράμετρο να μη φορολογηθούν οι επαρχιακές μητροπόλεις!)

Η είδηση με κέντρισε και άρχισα να ψάχνω στο Διαδίκτυο ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος. Ακόμα περισσότερο με κέντρισαν τα ευρήματα της έρευνάς μου. Μεταφέρω εδώ μέρος του βιογραφικού του (ολόκληρο θα χρειαζόμασταν τρεις σελίδες της εφημερίδας):

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου γεννήθηκε το 1954 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του στον τομέα της Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Ηarvard. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη μελέτη της Μηχανικής των Ρευστών και της Μαθηματικής Φυσιολογίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), όπου έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό.

ΟΙ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΕΣ σπουδές του στο κοινό πρόγραμμα αυτών των δύο πανεπιστημίων επικεντρώθηκαν στον τομέα της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας. Αντικείμενό τους ήταν η αιμοδυναμική μελέτη του κυκλοφορικού συστήματος (καρδιάς και αγγείων) με χρήση Μηχανικής των Ρευστών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών. Συγκεκριμένα, ασχολήθηκε με την επινόηση, τον σχεδιασμό και τη μελέτη μιας μη αιματηρής μεθόδου διαγνώσεως βαλβιδικών παθήσεων με τη μέθοδο της ακουστικής ανάλυσης!

Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο αγγειολογικό εργαστήριο του Νew Εngland Deaconess Ηospital στην Αμερική. Παράλληλα εργάστηκε ως επιστήμων στη ΝΑSΑ.

Δίδαξε σε σεμινάρια του Χάρβαρντ και στις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Αθηνών και Κρήτης.

Η επιστημονική και ερευνητική ενασχόλησή του με τον φυσικό κόσμο και τον άνθρωπο και η προσωπική του αναζήτηση οδήγησαν αυτό τον κορυφαίο επιστήμονα στην Ορθοδοξία. Σπούδασε Θεολογία στη Βοστώνη και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το 1989, γίνεται πρώτα μοναχός, έπειτα διάκονος και στη συνέχεια πρεσβύτερος. Από το 1990 μέχρι το 2004 διακονούσε ως εφημέριος το αγιορείτικο μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στον Βύρωνα.

Το 2004 εκλέγεται Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ενώ πριν από δύο χρόνια αναγορεύεται επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΑΥΤΟΣ Ο λαμπρός επιστήμων απαρνήθηκε τιμές, δόξες και πλούτη και στράφηκε στην Εκκλησία. Ο μισθός του είναι μικρότερος από 2.000 ευρώ. Αυτό τον μισθό δωρίζει στο κράτος, για να συμβάλει όπως μπορεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και όπως λέει:

«Αυτό είναι μια συμβολική κίνηση συμπαράστασης στον αγώνα που γίνεται για την αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών της πατρίδας μας». 

Σεβασμιώτατε, με ταπεινότητα το χέρι σας φιλώ! 

6 σχόλια:

  1. Και όμως υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι ιερωμένοι.Σε κάποια ανάρτησή μου θα σας γράψω γαι κάποιον που ξέρω.Βέβαια θα έπρεπε το σύνολο των ιερωμένων να σκέφτεται έτσι.Αλλά δυστυχώς.Με τον τρόπο τους διώχνουν τον κόσμο από την εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή είναι υγιής δημοσιογραφία.
    Αμερόληπτα και χωρίς προσωπικές εμπάθειες ν ΄αναδεικνύει όχι μόνο τα κακώς κείμενα αλλά και τα καλώς κείμενα .Τις φωτεινές εξαιρέσεις. Και δεν είναι μόνο η τιμή που αποδίδεται στον άξιο ιερωμένο , είναι τα "Φώτα πορείας " που ανάβουν στην δια πασών στους σκοτεινούς μας δρόμους . Εκεί όπου πολιτικοί, ιερείς, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και λοιποί διακεκριμένοι και υπεράνω πάσης υποψίας ευυπόληπτοι κύριοι και κυρίες εν κρυπτώ συναλλάσσονται και ο σώζων εαυτόν σωθήτω.
    Μπράβο στην Έλενα. Μπράβο όμως και σε σένα που επιλέγεις θέματα που αξίζουν τον κόπο να ασχοληθεί κανείς .
    Όχι δεν είναι όλα κακά και μαύρα σ’ αυτόν τον τόπο. Το Ελληνικό πνεύμα, η ρωμιοσύνη, η ανθρωπιά παραμένει εκεί έτοιμη να ξεπηδήσει από την αρχή….
    Ρατσίστρια ;;; Ίσως !
    Μισέλληνας όμως ΠΟΤΕ.

    http://ligery.pblogs.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρίκη μου πάντα υπήρχαν οι φωτεινές εξαιρέσεις και δεν θα πάψουν ποτέ να υπάρχουν.Το θέμα είναι ότι δεν αρκούν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φορτουνιασμενη ψυχη σίγουρα υπάρχουν πολλοί αφανείς ήρωες στην καθημερινότητά μας και μακάρι να ήταν και οι ηγέτες μας σαν κι αυτούς.
    Καλό θα είναι να προβάλεις όποια ιστορία γνωρίζεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το Ελληνικό πνεύμα, η ρωμιοσύνη, η ανθρωπιά δεν ξεθωριάζουν εύκολα,όσο κι αν αυτό επιθυμούν κάποιοι Λυγερή μου.Και τα φώτα πορείας που λες μάλλον καντηλάκια θα γίνουν με πέρασμα του χρόνου!
    Να είσαι καλά,καλώς ήρθες πάλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για πες