Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025

Μετρό: Τα «μυστήρια» της σήραγγας στη γραμμή 4

Η «γκάφα» Ταχιάου και η αγωνία της κοινοπραξίας και της «Ελληνικό Μετρό» για το χρονοδιάγραμμα

Το φρέαρ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, το οποίο θα ενώνεται με τη βασική γραμμή του μετρό με τη βοηθητική σήραγγα (χάρτης) που θα χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης των συρμών. Ο τρόπος κατασκευής της εν λόγω σήραγγας έχει προκαλέσει τη διαφωνία της «Ελληνικό Μετρό» με την κοινοπραξία.

του Γιώργου Λιάλιου

Την αγωνία της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τη γραμμή 4 να καλύψει ένα μέρος των καθυστερήσεων στο χρονοδιάγραμμα του έργου φαίνεται ότι αποκαλύπτει η διαφωνία κοινοπραξίας και «Ελληνικό Μετρό» για την κατασκευή μιας βοηθητικής σήραγγας στάθμευσης των συρμών. 

Τη διαφωνία έφερε στο φως ερώτηση του ΚΚΕ και μετέτρεψε σε θέμα η απάντηση του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Ταχιάου. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση του έργου μετατίθεται πλέον από το 2029 στο 2032, με τους μετριότερους υπολογισμούς.

Η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη έγινε με αφορμή έγγραφο της «Ελληνικό Μετρό» προς την κοινοπραξία ΑΒΑΞ – Ghella – Alstom. Σύμφωνα με το έγγραφο, οι δύο πλευρές διαφωνούσαν σχετικά με τον τρόπο κατασκευής βοηθητικής σήραγγας (επίσταθμου) 580 μέτρων, η οποία χρησιμεύει ως χώρος στάθμευσης των συρμών. Η εν λόγω σήραγγα ενώνει το φρέαρ του ΓΝΑ με τη βασική γραμμή του μετρό και κατασκευάζεται όχι με τον μετροπόντικα (που διανοίγει τη βασική σήραγγα) αλλά με υπόγεια εκσκαφή. 

Σύμφωνα λοιπόν με το έγγραφο, η «Ελληνικό Μετρό» εγκαλούσε την κοινοπραξία γιατί δεν ακολούθησε την εγκεκριμένη μελέτη για την κατασκευή του επίσταθμου και την καθιστούσε υπεύθυνη για όποιο ζήτημα ασφαλείας προκύψει. 

Ο κ. Κατσώτης άφησε να εννοηθεί ότι η κατασκευή της σήραγγας έγινε παράνομα και ενδεχομένως έθετε σε κίνδυνο εργαζομένους, αλλά και τα κτίρια στην ευρύτερη περιοχή. Αντί να διασκεδάσει την κινδυνολογική τοποθέτηση του βουλευτή, ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος έκανε τα πράγματα χειρότερα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κατασκευάστηκε κάποια σήραγγα σε λάθος χάραξη, η οποία τώρα θα πρέπει να «αποκατασταθεί» και ότι η «Ελληνικό Μετρό» ευθύνεται που άργησε να αντιληφθεί τη διαφοροποίηση στο έργο (περιγράφοντας δηλαδή εικόνα αποδιοργάνωσης).

Ως αποτέλεσμα, χθες ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικό Μετρό», Νίκος Κουρέτας, «έτρεχε και δεν έφτανε» για να συμμαζέψει τα αποτελέσματα των δηλώσεων του κ. Ταχιάου. 

«Η σήραγγα είναι απολύτως σωστή όσον αφορά τη θέση, την όδευση, τις διαστάσεις, με μέτρα αντιστήριξης του εδάφους», λέει στην «Κ» ο κ. Κουρέτας. 

«Η διαφορά βρίσκεται στην αλληλουχία των εργασιών, δηλαδή στις διαφορετικές φάσεις της εκσκαφής. Ουσιαστικά ο ανάδοχος επιχείρησε να επιταχύνει τον χρόνο κατασκευής της σήραγγας, επειδή βρήκε καλές γεωλογικές συνθήκες. Εμείς όμως υποστηρίξαμε την τήρηση της μελέτης που είχε ήδη εγκριθεί, επειδή θεωρούμε ότι προσφέρει επιπρόσθετη ασφάλεια. Σε κάθε περίπτωση δεν υφίσταται θέμα καθιζήσεων, καθώς ο ανάδοχος παρακολουθεί όλη την ημέρα με αισθητήρες τις καθιζήσεις στους δρόμους και τα κτίρια γύρω από το έργο».

Η εν λόγω σήραγγα ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιούλιο και μέχρι στιγμής έχουν διανοιχθεί περίπου 160 μέτρα. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, η σήραγγα σκάβεται σε πέντε φάσεις: πρώτα το ανώτερο κομμάτι της (άνω ημιδιατομή) σε δύο φάσεις, μετά το κατώτερο κομμάτι σε δύο φάσεις και τέλος ο πυθμένας. Λόγω της διαδοχής αυτής, η εκσκαφή πραγματοποιείται βαθμιδωτά.

Οπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές της κοινοπραξίας, κατά την εκκίνηση των εργασιών διαπιστώθηκε ότι τα πετρώματα ήταν καλύτερα από το αναμενόμενο και οι καθιζήσεις πολύ μικρότερες από το φυσιολογικό. Εφόσον οι συνθήκες ήταν καλύτερες και η «Ελληνικό Μετρό» επέμενε για επιτάχυνση των εργασιών, ο ανάδοχος ζήτησε τροποποίηση της μελέτης (η ίδια αλλαγή έχει ήδη εγκριθεί σε ακόμα πέντε περιπτώσεις), ώστε να μη γίνει βαθμιδωτά η εκσκαφή.

Η «Ελληνικό Μετρό» ζήτησε από τον ανάδοχο να υποβάλει τη σύμφωνη γνώμη του μελετητή του έργου και να καταθέσει επιπρόσθετους υπολογισμούς, τους οποίους και κατέθεσε στις αρχές Φεβρουαρίου, προχωρώντας εν τω μεταξύ την κατασκευή. Ομως στις 25 Φεβρουαρίου η «Ελληνικό Μετρό» απέρριψε τη μελέτη και ζήτησε από την κοινοπραξία να κατασκευάσει τη σήραγγα όπως είχε πει αρχικά.

Η επίσκεψη

Λόγω του θορύβου που δημιουργήθηκε από την τοποθέτηση του κ. Ταχιάου στη Βουλή, χθες επισκέφθηκαν το έργο ο νέος υπουργός Υποδομών Χρίστος Δήμας μαζί με τον κ. Ταχιάο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες παρευρισκομένων, αντί να υποστηρίξει το έργο της «Ελληνικό Μετρό», ο κ. Ταχιάος έσπευσε να απειλήσει δημόσια (ενώπιον του νέου υπουργού και εργαζομένων της κοινοπραξίας) τους παρισταμένους υπαλλήλους της «Ελληνικό Μετρό», ότι θα ελεγχθούν πειθαρχικά. Καθησυχαστική ανακοίνωση εξέδωσε και η κοινοπραξία του αναδόχου.

Πέρα από τους ατυχείς χειρισμούς του υπουργείου Υποδομών, η συγκεκριμένη περίπτωση αποκαλύπτει την αγωνία που υπάρχει τόσο στην κοινοπραξία όσο και στην «Ελληνικό Μετρό» για την κάλυψη των καθυστερήσεων που έχουν ήδη προκληθεί στο έργο. Παρότι η σύμβαση υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021, και οι δύο πλευρές εκτιμούν ότι οι καθυστερήσεις ήδη μεταθέτουν την ολοκλήρωση της γραμμής 4 κατά τρία έτη, λόγω της αλληλουχίας των εργασιών που επηρεάζονται. 

Η πλευρά του αναδόχου υποδεικνύει ως κύρια αιτία καθυστέρησης τις μεγάλες αποκλίσεις στην παράδοση των χώρων των σταθμών – είναι χαρακτηριστικό ότι έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και ακόμα εκκρεμεί σε πέντε περιπτώσεις (Ζωγράφου, Γουδή, Εξάρχεια, Πανεπιστημιούπολη, Ευαγγελισμός).

Ως αποτέλεσμα, έχει ανατραπεί η αλληλουχία της κατασκευής και πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί η κατασκευή της σήραγγας (τοποθετείται στα τέλη του 2025 για το τμήμα Κατεχάκη – Ευαγγελισμού και τέλη 2026 για το τμήμα Βεΐκου – Ευαγγελισμού) και να απομακρυνθούν οι μετροπόντικες και όλος ο εξοπλισμός τους πριν προχωρήσει η κατασκευή των σταθμών. 

Η «Ελληνικό Μετρό» απορρίπτει πηγές καθυστέρησης που επικαλείται ο ανάδοχος, όπως τη δυσκολία «απορρόφησης» των υλικών εκσκαφής από τους αδειοδοτημένους χώρους, η οποία επηρεάζει την ταχύτητα των εργασιών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για δική του ευθύνη.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες