Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025

Θεοδωρικάκος: Δεν θα γίνουν αποδεκτές υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας - Τέλος ο δείκτης του ΙΟΒΕ, από 1/1/2026 νέος από την ΕΛΣΤΑΤ


Οι αυξήσεις δεν είναι αποδεκτές, καλούμε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσαρμοστούν, αλλιώς η κυβέρνηση θα αναλάβει δράση όπως και στις τράπεζες, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Αυστηρό πλαίσιο ελέγχου των εταιρειών ασφαλιστικών συμβολαίων υγείας προανήγγειλε ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος στην Βουλή επισημαίνοντας πως οι υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση.

«Για το 2025 στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14% και 15% που προβλέπει ο δείκτης του ΙΟΒΕ. Καλούμε τις εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης προειδοποιώντας πως αν οι εταιρείες δεν προσαρμοστούν η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα όπως έπραξε και στην περίπτωση με τις τραπεζικές προμήθειες.

Όπως αποκάλυψε και το «dark room» του protothema.gr στην σημερινή στήλη, ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε στη Βουλή ότι οι πρωτοβουλίες που δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση κινούνται προς 3 συγκεκριμένες κατευθύνσεις:

• νέο θεσμικό πλαίσιο που θα λειτουργήσει από 1.1.2026 για τον προσδιορισμό του επιτρεπόμενου ύψους των αυξήσεων στα ιδιωτικά συμβόλαια με τον σχετικό δείκτη να ορίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ και όχι από τον ΙΟΒΕ όπως ισχύει 
• Μέτρα κατά όσων εταιρειών προχωρήσουν σε υπέρογκες αυξήσεις της τάξης του 14%-15% εντός του 2025 των συμβολαίων 
• Συνεργασία με την επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου οι έλεγχοι για αθέμιτες πρακτικές και καρτέλ στην αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης να ολοκληρωθεί άμεσα.

Πιο αναλυτικά, ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιλένας Αποστολάκη είπε: «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να νομοθετήσει το επόμενο διάστημα με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού, την διαφάνεια των τιμολογήσεων και των διαδικασιών και ασφαλώς την προστασία των καταναλωτών και της ασφαλιστικής πίστης. Δεν είναι αποδεκτό να κλείνει κανείς μια συμφωνία, να πληρώνει τα πρώτα χρόνια και όταν μεγαλώσει ηλικιακά να καλείται να πληρώνει υπέρογκες αυξήσεις» για να προσθέσει:

«Η δική μας νομοθετική παρέμβαση που θα εκδηλωθεί το επόμενο διάστημα θα προβλέπει: Θέσπιση νέου δείκτη - αντικειμενικού κι επιστημονικά τεκμηριωμένου - που θα ισχύει από την 1.1.2026 και επαναξιολόγηση του υπάρχοντος. Ο νέος δείκτης που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση και θα καλύπτει το επιτρεπτό ποσοστό αύξησης θα γίνει από την ΕΛΣΤΑΤ και θα παίρνει υπόψη το σύνολο των δεδομένων.

Παράλληλα, η κυβερνητική παρέμβαση θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την διαφάνεια στην τιμολόγηση των υπηρεσιών, σταθερή και διαρκή ενημέρωση των πολιτών - καταναλωτών για να κάνουν τις συγκρίσεις και να παίρνουν τις αποφάσεις τους».

Ειδικά για την τρέχουσα χρονιά ο υπουργός σημείωσε: «Για το 2025 στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είναι αποδεκτές από την κυβέρνηση αυξήσεις της τάξης του 14% και 15% που προβλέπει ο δείκτης ΙΟΒΕ. Καλούμε τις εταιρείες να προσαρμοστούν σε αυτό. Μας ενδιαφέρει η κεφαλαιακή επάρκεια των εταιρειών. Οι εταιρείες πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό. Αυτές οι αυξήσεις δεν είναι αποδεκτές. Πιστεύουμε ότι θα προσαρμοστούν αμέσως . Σε διαφορετική περίπτωση η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θα πράξει ότι επιβάλλεται για την προστασία των καταναλωτών όπως το έκανε και με τις τράπεζες».

Παράλληλα, ο Υπουργός ενημέρωσε πως θα ζητήσει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού «την άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων αναφορικά με τα καρτέλ στον χώρο της ιδιωτικής υγείας. Ταχύτατα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η κυβέρνηση μένει σταθερή και με ευαισθησία προς τους πολίτες σε μέτρα και πολιτικές που συμβάλουν στην μείωση του κόστους διαβίωσης και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος».

Πέραν αυτών ο κ. Θεοδωρικάκος περιγράφοντας την περίμετρο του προβλήματος είπε: «υπάρχουν περί τα 900 χιλ ιδιωτικά συμβόλαια υγείας και από αυτά τα 255 χιλ είναι συμβόλαια δια βίου για υπηρεσίες υγείας τα οποία πράγματι έχουν σημαντικές αυξήσεις τα τελευταία χρόνια για αυτό και οι άνθρωποι με τέτοια συμβόλαια έχουν μειωθεί. Το 2011 ήταν 711 χιλ. Το 2018 έμειναν 370 χιλ. Προφανώς η μεγάλη μείωση οφείλεται κυρίως στο ότι τα χρόνια της κρίσης, της χρεοκοπίας και μνημονίων οδήγησαν σε δραματικές μειώσεις εισοδημάτων και δεν μπόρεσαν οι άνθρωποι αυτοί να ανταποκριθούν. 

Οι συμπολίτες πήγαν στα δικαστήρια για τις αυξήσεις και τα δικαστήρια χωρίς να κρίνουν το ποσοστό αύξησης θεώρησαν καταχρηστική την συμπεριφορά των ασφαλιστικών εταιρειών και εκεί κρίθηκε αναγκαία η δημιουργία ενός δείκτη που θα συγκροτεί με συγκεκριμένο τρόπο ποια θα πρέπει να είναι η αύξηση. Οι αυξήσεις αυτές όμως είναι προφανές ότι είναι πολύ μεγάλες και τίθεται σοβαρό ζήτημα επαναξιολόγησης του δείκτη του ΙΟΒΕ».

Από την πλευρά της η κυρία Αποστολάκη μίλησε για ασυδοσία και αυθαιρεσία των εταιρειών ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζεται σε ρόλο «τροχονόμου συμφερόντων».

Χρήστος Μπόκας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες