Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις από τον Δήμο της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου στις 22 και 23 Νοεμβρίου προς τιμήν του Ήρωα Δημητρίου Θεοδωράκη. Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου το πρωί στην ομώνυμη Πλατεία στην συνοικία «Καλλονή» Μεσολογγίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αείμνηστου Στρατηγού από τον εφημέριο του Ιερού Ναού του Αγίου Αθανασίου και με την παρουσία των τοπικών αρχών, επισήμων, μαθητών των σχολείων, συγγενών του Στρατηγού και κατοίκων της περιοχής. Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο απόγονος του Ήρωα κ. Κωνσταντίνος Θεοδωράκης, αναφέρθηκε επιγραμματικά στην ιστορική Απελευθέρωση της Κορυτσάς στις 22-11-1940. Πρωταγωνιστής της μεγάλης αυτής νίκης ήταν ο Αντισυνταγματάρχης τότε και Υποδιοικητής του 53ου Συντάγματος Πεζικού της ΙΧ Μεραρχίας, Δημήτριος Π. Θεοδωράκης.
Αυτός πήρε την τολμηρή και θαρραλέα απόφαση να προχωρήσει στην κατάληψη της ελληνικής μεγαλούπολης της Βορείου Ηπείρου. Το παράδειγμά του αποτελεί σύμβολο απαράμιλλης ανδρείας και φιλοπατρίας. Οφείλουμε να τιμάμε την μνήμη του για να αντλούμε ελπίδα και δύναμη από το κατόρθωμά του. «Απάντων τιμιώτερον Πατρίς!»
Ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων από μαθητές του 4ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων Μεσολογγίου.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τον Αντιδήμαρχο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Δημήτριο Πετρόπουλο, τον Διοικητή του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Συνταγματάρχη κ. Παντελή
Μπρετσά, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Αιτωλοακαρνανίας κ. Γεώργιο Καλογεράκη, τους απογόνους του Ήρωα κ. Νικόλαο και Παναγιώτη Θεοδωράκη, το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο Μεσολογγίου και το 4ο Δημοτικό Σχολείου Μεσολογγίου.Τέλος τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο.
Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε λαμπρή εκδήλωση υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στην αίθουσα εκδηλώσεων (Διοικητήριο).
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Αθανάσιος Μαυρομμάτης, ο οποίος μεταξύ των άλλων ευχαρίστησε τον ανιψιό του Στρατηγού, Κωνσταντίνο Θεοδωράκη για την έρευνα και την καταγραφή της βιογραφίας του Ήρωα, καθώς και για την ανάδειξη των επίσημων και άγνωστων ντοκουμέντων.
Στη συνέχεια μίλησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Κλιματικής Αλλαγής και ΚΕΠ κ. Χρήστος Βούρβαχης, ο οποίος αναφέρθηκε περιληπτικά σε ολόκληρη την πολεμική δράση και την εξαιρετική προσφορά του Στρατηγού στην Πατρίδα.
Ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από μαθητές του 2ου, του 4ου και του 6ου Δημοτικού Σχολείου, καθώς και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου Μεσολογγίου, που επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε αφηγήσεις από μαρτυρίες στρατιωτών, απαγγελίες ποιημάτων, επετειακά τραγούδια, χορό και θεατρικό δρώμενο με αναπαράσταση της ιστορικής παράδοσης της Κορυτσάς στον εκπρόσωπο του Ελληνικού Στρατού, Αντισυνταγματάρχη Δημήτριο Θεοδωράκη. Ενθουσίασαν το κοινό που είχε γεμίσει την αίθουσα και καταχειροκροτήθηκαν για την προσπάθειά τους.
Στη συνέχεια, δόθηκε ο λόγος στον συγγραφέα της βιογραφίας του Ήρωα, κύριο Κωνσταντίνο Θεοδωράκη, ο οποίος ευχαρίστησε θερμά την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και τον Δήμο Ιερής Πόλεως Μεσολογγίου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης.
Επίσης συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές των 4 σχολείων που με προθυμία ανταποκρίθηκαν στην σχετική πρόσκληση. «Με την σημερινή εκδήλωση, εσείς οι άξιοι εκπαιδευτικοί και οι άριστοι μαθητές έχετε το προνόμιο να είστε οι πρώτοι που εκτελείτε την εντολή του Επιτελάρχη του Γενικού Στρατηγείου Υποστρατήγου Παράσχου Μελισσηνού, ο οποίος στις 12-12-1940 έστειλε τα πρωτότυπα έγγραφα της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών (Παλαιά Βουλή) για φύλαξη εκτιμώντας τη μεγάλη εθνική αξία τους. Τα κοινοποίησε επίσης και στο Υπουργείο Παιδείας για γνώση των εκπαιδευτικών και διδασκαλία των μαθητών.
Όμως η μαύρη περίοδος της Κατοχής και ο Εμφύλιος Πόλεμος που ακολούθησαν έβαλαν στο περιθώριο το σημαντικό αυτό γεγονός και δεν ήρθαν ποτέ στην επιφάνεια. Ύστερα από πολυετή, επίπονη και συστηματική έρευνα κατάφερα να τα εντοπίσω και να τα φέρω στο φως και σε γνώση των ειδικών. Έτσι συμπληρώνεται η ιστορική αλήθεια για το σημαντικό αυτό ορόσημο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41.Ως αναμνηστικό των φετινών εκδηλώσεων έκρινα σκόπιμο και χρήσιμο να αφιερώσω σε όλους ένα μικρό ενημερωτικό φυλλάδιο που περιλαμβάνει ως εθνικά κειμήλια αυτά τα επίσημα έγγραφα».
Τέλος ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την παρουσία τους και ευχήθηκε να υπάρχει ανάλογη συνέχεια στο μέλλον, «γιατί τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας», κατέληξε.
Οι παρευρισκόμενοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και η εκδήλωση έληξε με το επιφώνημα από τον τελετάρχη καθηγητή κ. Παναγιώτη Μυλωνά, «Αθάνατος!», που συνοδεύτηκε από τα ζωηρά χειροκροτήματα όλων των παρισταμένων.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους: ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Αθανάσιος Μαυρομμάτης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ιερής Πόλεως Μεσολογγίου Δημήτριος Πετρόπουλος, Χρήστος Βούρβαχης και Ιωάννης Πασπαλιάρης, ο Διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων
Συνταγματάρχης Παντελής Μπρετσάς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Δημητρίου, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Δαμασκηνού, ο εφημέριος του Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου πρεσβύτερος Νικόλαος Σταμάτης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ν. Αιτωλ/νίας Αναστάσιος Σκαρλάτος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Αιτωλ/νίας Γεώργιος Καλογεράκης, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Μεσολογγίου, η Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μεσολογγίου Έφη Διαμαντοπούλου, ο πρώην Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Λύρος, αντιπροσωπείες εκπαιδευτικών και μαθητών των σχολείων του Μεσολογγίου (2ο, 4οκαι 6ο Δημοτικά Σχολεία, Καλλιτεχνικό και 2οΓυμνάσιο), απόγονοι και συγγενείς του Ήρωα, καθώς και κάτοικοι της περιοχής.
Παναγιώτης Κ. Θεοδωράκης
Σύρος, 30 Νοεμβρίου 2024
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες