Για ένα δίμηνο πρωταγωνίστρια των αναπνευστικών ιώσεων θα είναι η γρίπη, προειδοποιούν οι ειδικοί γιατροί, προτρέποντας τους πολίτες αφενός να εμβολιαστούν έναντι της νόσου, αφετέρου να είναι προσεκτικοί στις επαφές τους με τους άλλους, ειδικά εάν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση. Ηδη για τη φετινή περίοδο ο εμβολιασμός κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και έως τώρα έχουν κάνει το εμβόλιο 600.000 περισσότεροι πολίτες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Αν και ο εμβολιασμός φέτος κινείται σε υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Και στη χώρα μας έχει ξεκινήσει επισήμως η περίοδος εποχικής έξαρσης της γρίπης, με τη δραστηριότητα των ιών της γρίπης να έχει ανοδική τάση. Την περασμένη εβδομάδα, το 5% των επισκέψεων σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους ήταν από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης. Το 15% των ασθενών αυτών βρέθηκε να είναι θετικό στη γρίπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 12%.
Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Συνολικά από τις αρχές Οκτωβρίου έως και την περασμένη Κυριακή είχαν καταγραφεί επτά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας θάνατος.
Αντιθέτως, σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για τον μήνα Δεκέμβριο κινείται αυτή την περίοδο η δραστηριότητα του SARS-CoV-2, ωστόσο συνεχίζει να επιβαρύνει το σύστημα υγείας.
Την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 514 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω της νόσου (-15% σε σχέση με τον μέσο όρο των τεσσάρων εβδομάδων που προηγήθηκαν) και έξι νέες διασωληνώσεις ασθενών. Δεκατέσσερις ασθενείς με COVID-19 κατέληξαν την προηγούμενη εβδομάδα.
«Διανύουμε μια περίοδο έξαρσης των αναπνευστικών λοιμώξεων, ως αποτέλεσμα της πτώσης της θερμοκρασίας και της παραμονής σε κλειστούς χώρους, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση. Ο ιός της COVID-19 είναι σε χαμηλότερη κυκλοφορία απ’ ό,τι συνηθίζεται για τον μήνα Δεκέμβριο, οπότε για τους επόμενους έναν με δύο μήνες ο πρωταγωνιστής κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η γρίπη», τόνισε στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.
Ο κ. Μαγιορκίνης φέρνει ως παράδειγμα το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η εποχική έξαρση της γρίπης ξεκίνησε περί τα μέσα Νοεμβρίου και μέσα σε 15 ημέρες τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών σε νοσοκομεία, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV ανταγωνίζεται στον δείκτη θετικότητας τη γρίπη (20% θετικότητα η γρίπη και 20% ο RSV), ενώ αντιθέτως η COVID-19 είναι σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
«Αρα αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουμε υψηλότερη κυκλοφορία γρίπης και RSV και χαμηλή του SARS-CoV-2. Θεωρητικά είναι πιθανό να δούμε το ίδιο και στην Ελλάδα, εκτός και εάν εμφανιστεί μια καινούργια παραλλαγή του SARS-CoV-2 που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση», σημειώνει, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πάντα ακολουθεί με χρονική απόσταση ενός μηνός αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, λόγω του πιο θερμού κλίματος.
«Με τα δεδομένα που βλέπουμε από άλλες χώρες, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Που σημαίνει εμβολιασμός αλλά και μέτρα ατομικής προστασίας, ειδικά από άτομα που είναι ευάλωτα».
Χωρίς συνταγή
Εως τις αρχές της εβδομάδας είχαν διενεργηθεί στην Ελλάδα 1.694.000 εμβολιασμοί έναντι της γρίπης από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ είχαν συνταγογραφηθεί 765.000 αντιγριπικά εμβόλια. Συνολικά φέτος έχουν γίνει μέχρι τώρα περίπου 600.000 περισσότεροι εμβολιασμοί, αφού πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν διενεργηθεί 1.125.000 εμβολιασμοί χωρίς συνταγή και είχαν συνταγογραφηθεί 700.000 αντιγριπικά εμβόλια.
«Πάμε πολύ καλύτερα σε σχέση με πέρυσι», ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις καλύτερες επιδόσεις βοήθησε το ότι φέτος επιτράπηκε η πραγματοποίηση του εμβολίου χωρίς συνταγή, κάτι που πέρυσι καθυστέρησε για τουλάχιστον ένα μήνα.
«Ο πολίτης έχει συνυφασμένο στο μυαλό του τον αντιγριπικό εμβολιασμό με το φαρμακείο. Το γεγονός ότι φέτος από την αρχή το εμβόλιο χορηγείται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή βοήθησε στο να εμβολιαστούν περισσότεροι», σημειώνει ο κ. Βαλτάς.
«Πριν ανταλλάξουμε αγκαλιές και ευχές στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ας κάνουμε κάτι απλό, αλλά σημαντικό: ας εμβολιαστούμε για τη γρίπη. Με τον εμβολιασμό προστατεύουμε όχι μόνο τον εαυτό μας αλλά και όσους αγαπάμε», είναι το μήνυμα που στέλνουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, που δημιούργησαν σποτ υπέρ του αντιγριπικού εμβολιασμού για να προβληθεί σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Πέννυ Μπουλούτζα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες