Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Συνταξιούχοι: Χωρίς επιταγή ακρίβειας οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 ευρώ - Αναζητείται λύση


Ούτε καν τη γλίσχρα «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ δεν δικαιούνται περίπου 930.000 συνταξιούχοι που ζουν με συντάξεις πείνας, των 700 ευρώ. Αναμένεται παρέμβαση της τελευταίας στιγμής.

Οι συνταξιούχοι  κατέβηκαν και πάλι στους δρόμους αυτή την εβδομάδα, ζητώντας μεταξύ άλλων την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Όμως οι φτωχότεροι ανάμεσά τους, προς το παρόν αποκλείονται ακόμα και από τον πενιχρό χριστουγεννιάτικο μποναμά των 200 ευρώ.

Σενάρια – που δεν έχουν επιβεβαιωθεί – εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει τελευταία στιγμή – στην αυριανή του ομιλία για τον προϋπολογισμό, ότι τελικά βρέθηκε δημοσιονομικός χώρος και κάτι θα πάρουν κι αυτοί, έστω 150 ευρώ.

Αν συμβεί αυτό θα πρόκειται ξεκάθαρα για επικοινωνιακό ελιγμό,  για να «ρετουσάρει» την τσαλακωμένη εικόνα της κυβέρνησης.

Μέχρι στιγμής το «έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ευάλωτων νοικοκυριών», όπως μετονομάστηκε η «επιταγή ακρίβειας», δεν περιλαμβάνει τους χαμηλοσυνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά.

Όπως προβλέπει ο Ν 5162/2024, (μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος κ.ά), το εφάπαξ επίδομα θα λάβουν μόνο οι συνταξιούχοι του πρώην ΟΓΑ που δικαιούνται επίδομα oλικής αναπηρίας, συνταξιούχοι δημοσίου με επίδομα νόσου ή ανικανότητας και οι δικαιούχοι επιδόματος ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Ένα μικρό ποσοστό συνταξιούχων,  οι οποίοι τον Δεκέμβριο είχαν ποσό προσωπικής διαφοράς συντάξεων μεγαλύτερο των δέκα ευρώ, πρόκειται να λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση – η οποία όμως δεν πρέπει να συγχέεται με το Επίδομα Αλληλεγγύης – Επιταγή Ακρίβειας. Η ενίσχυση φτάνει τα 200 ευρώ για όσους έχουν σύνταξη κάτω από 700 ευρώ μικτά, και μειώνεται σταδιακά, στα 150 ευρώ για όσους έχουν σύνταξη από 701-1100 ευρώ και στα 100 από 1100 ως 1600 ευρώ.

Χωρίς επίδομα τα Χριστούγεννα;

Η συντριπτική πλειονότητα των χαμηλοσυνταξιούχων, περίπου 930.000  με συντάξεις ως 700 ευρώ μεικτά, αποκλείονται από το επίδομα – επιταγή ακρίβειας, όπως άλλωστε και οι μακροχρόνια άνεργοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Έκκληση στην κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να χορηγήσει το επίδομα αλληλεγγύης στις παραπάνω ευάλωτες κοινωνικές ομάδες απευθύνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Αλέξης Μητρόπουλος, πρόεδρος της επιστημονικής Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ).

Μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει αύριο, ως άλλος Αϊ Βασίλης, ότι τελικά θα λάβουν επίδομα και οι χαμηλοσυνταξιούχοι των 700 ευρώ.  Αμφίβολο όμως είναι αν η κίνηση αυτή  θα αμβλύνει τις αντιδράσεις, για τον προϋπολογισμό λιτότητας» όπως τον έχει χαρακτηρίσει το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Συνταξιοδοτική φτώχεια

Η ΕΝΥΠΕΚΚ υπενθυμίζει ότι πάνω από 955.000 συνταξιούχοι (32% του συνόλου) λαμβάνουν σύνταξη ως 700 ευρώ μεικτά – δηλαδή 658 ευρώ καθαρά. Από αυτούς σχεδόν 500.000 ή το 20% του συνόλου έχουν συντάξεις κυριολεκτικά κάτω από το κατώφλι της φτώχειας, από 470 ως 500 ευρώ καθαρά. Σχεδόν οι έξι στους δέκα (57,1%) λαμβάνουν συντάξεις ως 1000 ευρώ μεικτά.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τους πίνακες του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών των Συντάξεων «ΗΔΙΚΑ/ΗΛΙΟΣ» του Υπουργείου Εργασίας για τον Αύγουστο 2024, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα.

Με βάση τα στοιχεία του ΗΛΙΟΣ, η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται στα 822,48 ευρώ μεικτά (773 ευρώ καθαρά) και  η  μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 196,83 ευρώ μεικτά (185 ευρώ καθαρά).

Η ΕΝΥΠΕΚΚ κάνει λόγο για γενικευμένη «συνταξιοδοτική φτώχεια» («pension poverty»), συνέπεια των μνημονιακών περικοπών, καθώς και της απαγόρευσης τής αύξησης των συντάξεων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

«Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα τής ΟΝΕ δεν υπάρχει το εφεύρημα της ‘’προσωπικής διαφοράς’’ ούτε το θλιβερό φαινόμενο, πάνω από το 1/3 των συνταξιούχων να λαμβάνουν γλίσχρες συντάξεις-«επιδόματα» ύψους 700 ευρώ (658 ευρώ καθαρά)» καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ.

Οι συνταξιούχοι στους δρόμους

Οι συνταξιούχοι κατέβηκαν ξανά στους δρόμους αυτή την εβδομάδα, τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού.

Με το σύνθημα «Θέλουμε τις ζωές μας πίσω και τις θέλουμε τώρα, όχι στην άλλη ζωή» διαμαρτυρήθηκαν για το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Όπως σημειώνει η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας, «μετά από 14 χρόνια δραματικών περικοπών σε όλες τις συντάξεις, με την ακρίβεια στα είδη και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης στα ύψη, με το κόστος των περισσότερων φαρμάκων να αυξάνεται συνεχώς  και με την «προσωπική διαφορά» και την εισφορά Αλληλεγγύης να ακυρώνουν τις πενιχρές αυξήσεις Συνταξιούχοι βγαίνουν πάλι στο Δρόμο».

Πρόκειται για τη δεύτερη κινητοποίηση συνταξιούχων σε διάστημα λίγων εβδομάδων, μετά το μαζικό παναλλαδικό συλαλλήτήριο στις 22/11. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων ότι οι πραγματικές αυξήσεις που προβλέπονται για το 2025 είναι «ψίχουλα», κατώ του επίσημου πληθωρισμού, ενώ τα ποσά που καταλήγουν στην τσέπη τους είναι ακόμα μικρότερα, λόγω των κρατήσεων.

Τι ζητάνε οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι ζητάνε:

  • Κατάργηση και ενσωμάτωση της  «προσωπικής διαφοράς» στην Κύρια Σύνταξη.
  • Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.
  • Με πολιτική λύση τώρα άμεση καταβολή των αναδρομικών του 11μήνου (2015-2016).
  • Κοινωνική λύση τώρα στο θέμα της τριετίας των Συντάξεων Χηρείας με το δικαίωμα της επιλογής τους, όπως προϊσχυε πριν τον Νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/16).
  • Πραγματικές αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού σε όλες τις Συντάξεις.
  • Επαναφορά της εισφοράς ασθενείας στο 4% και μόνο στη Πρώτη Κύρια Σύνταξη.
  • Νομοθετική επαναφορά και επαναχορήγηση της 13ης & 14ης σύνταξης.
  • Επαναχορήγηση του ΕΚΑΣ & παροχή δωρεάν φαρμάκων σε όλους όσους το δικαιούνται.
  • Άμεση λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης ακρίβειας   και της κερδοσκοπικής αύξησης των τιμών στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης με μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλα αυτά τα προϊόντα κ.λ.π.
  • Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων για να μην εξανεμίζεται η όποια αύξηση.
  • Λήψη ουσιαστικών μέτρων αναβάθμισης του ΕΣΥ με την παροχή όλων των υπηρεσιών του δωρεάν, και φραγή στις αυξήσεις και στο ποσοστό συμμετοχής στα φάρμακα που κατατρώει σημαντικό μερίδιο του εισοδήματος των συνταξιούχων».

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες