Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Πληθωρισμός απληστίας (και) το 2023

Eκθεση της ICAP για τις οικονομικές επιδόσεις των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων

Εκτίναξη κερδών παρά τη μείωση του πληθωρισμού και τη μείωση του τζίρου ● 17,5 δισ. κέρδη προ φόρων για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις ● Αύξηση EBITDA κατά 13,1% στα 24,4 δισ. ευρώ ● Τα μεγαλύτερα κέρδη στον τομέα του εμπορίου κατέγραψε ο κλάδος σούπερ μάρκετ - πολυκαταστήματα με 777,5 εκατ. ευρώ ● Πρωτιά στους τομείς υπηρεσιών, τραπεζών και βιομηχανίας.

Χρονιά πληθωρισμού κερδών υπήρξε το 2023, όπως τεκμαίρεται και από τα δεδομένα της έκθεσης της ICAP για τις οικονομικές επιδόσεις των 500 πιο κερδοφόρων ελληνικών επιχειρήσεων. Παρ’ όλο που ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αποκλιμακώθηκε σημαντικά και ο τζίρος μειώθηκε σε σχέση με το 2022, τα κέρδη αυξήθηκαν. 

Ο τζίρος μειώθηκε εξαιτίας της μείωσης στους τομείς των πετρελαιοειδών και της ενέργειας, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής των ενεργειακών προϊόντων, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα κέρδη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς να καταγράψουν επίσης αύξηση.

Πρόκειται για συνδυασμό που αποτελεί απόδειξη της απληστίας κερδών και αποτελεί μομφή για την κυβέρνηση, η οποία έβλεπε τα υπερκέρδη να καλπάζουν και την ακρίβεια να κάνει άλματα χωρίς να πραγματοποιεί ουσιαστικές παρεμβάσεις. 

Η ακρίβεια για τα λαϊκά στρώματα έγινε υπερκέρδη και πληθωρισμός απληστίας για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας. 

Τα στοιχεία αυτά έρχονται την κατάλληλη στιγμή, καθώς δεν έχει ακόμη χαθεί η ηχώ από τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το ζήτημα των τραπεζικών υπερκερδών και της φορολόγησής τους, όπου για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση έκανε «πολύ λίγα, πολύ αργά».

Πακτωλός κερδών

Με την εξαίρεση της μείωσης του τζίρου κατά 1,3% (για τους προαναφερθέντες λόγους) και χωρίς αυτό να αποτελέσει πρόβλημα, όλα τα υπόλοιπα μεγέθη γνώρισαν ένα έτος… θριάμβου για τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις της χώρας. 

Συγκεκριμένα:

● Τα κέρδη EBITDA (δείκτης που παρακολουθεί ιδιαίτερα η αγορά) αυξήθηκαν κατά 13,1% σε 24,4 δισ. ευρώ, από 21,6 δισ. ευρώ το 2022.

● Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 4,7% σε 17,5 δισ. ευρώ από 16,7 δισ. ευρώ το 2022.

● Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 10,1% σε 113,4 δισ. ευρώ, από 102,9 δισ. ευρώ το 2022.

● Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται στον τομέα των υπηρεσιών (λοιπές υπηρεσίες) κατά 1,8 δισ. ευρώ και των τραπεζών κατά 845,1 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν επίσης η αύξηση κερδών EBITDA στον τομέα Ενέργεια - Νερό κατά 467,1 εκατ. ευρώ και ακολούθως του κλάδου Ακίνητη Περιουσία κατά 445,6 εκατ. ευρώ.

● Στον εμπορικό τομέα τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε ο κλάδος σούπερ μάρκετ - πολυκαταστήματα (164,2 εκατ. ευρώ), ο οποίος μάλιστα έχει και τα υψηλότερα κέρδη του 2023 σε απόλυτα μεγέθη: 777,5 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα τα υψηλά κέρδη του τομέα σούπερ μάρκετ - πολυκαταστήματα διαψεύδουν εκκωφαντικά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ακρίβειας «φέρνει αποτελέσματα».

Κατανομή κατά τομείς

Οσον αφορά την τομεακή κατανομή των εταιρειών, οι εταιρείες του τομέα των λοιπών υπηρεσιών και του βιομηχανικού τομέα καταλαμβάνουν το 35,4% και 30,6%, αντίστοιχα, του συνολικού αριθμού, δηλαδή των 500 εταιρειών.

Οσον αφορά τα κέρδη:

● Η συμμετοχή του τομέα των λοιπών υπηρεσιών στην κερδοφορία είναι εντυπωσιακή, αποσπώντας το υψηλότερο μερίδιο τόσο στα κέρδη EBITDA με 37,0% όσο και στα καθαρά κέρδη (προ φόρου) με 32,9%. Ο τομέας ήταν τρίτος στη σειρά κατάταξης με βάση τον κύκλο εργασιών με ποσοστό 23,5%.

● Ο τομέας της βιομηχανίας κατατάσσεται δεύτερος βάσει κερδών EBITDA με 23,6% ενώ βάσει καθαρών (προ φόρου) κερδών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 24,3%. Ωστόσο, με βάση τον κύκλο εργασιών ο βιομηχανικός τομέας καταλαμβάνει την πρώτη θέση με ποσοστό 35,3%.

● Ο τομέας του εμπορίου αποσπά τη δεύτερη θέση βάσει κύκλου εργασιών το 2023 με μερίδιο 28,4%. Αναφορικά με την κερδοφορία, ο εμπορικός τομέας κατέλαβε την τέταρτη θέση τόσο με βάση τα EBITDA (μερίδιο 10,6%) όσο και με βάση τα κέρδη προ φόρου (ποσοστό 9,5%).

● Ο τομέας των τραπεζών - εταιρειών factoring κατέλαβε την τρίτη θέση με βάση τα EBITDA (με ποσοστό 22,9%) και τη δεύτερη θέση με βάση τα καθαρά (προ φόρου) κέρδη (μερίδιο 28,7%).

Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών, με έμφαση στις γυναίκες, υπεγράφη από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, με στόχο τη δημιουργία νέων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από 5.880 ανέργους. 

Η δράση, με τίτλο «Πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας για ανέργους ηλικίας 30-59 ετών με έμφαση στις γυναίκες», συγχρηματοδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» 2021-2027, με τη συνολική συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ.

Το ποσό ενίσχυσης των νέων επιχειρήσεων/δικαιούχων της δράσης ανέρχεται σε 17.000 ευρώ και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις ως εξής:

● 1η δόση ύψους 4.600 ευρώ μετά την έναρξη δραστηριότητας).

● 2η δόση ύψους 6.200 ευρώ μετά τη λήξη του α’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

● 3η δόση ύψους 6.200 ευρώ: μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου από την έναρξη της επιχείρησης, κατόπιν επαλήθευσης της λειτουργίας για χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Η αίτηση χρηματοδότησης (επενδυτική πρόταση) υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (opske.gr). Η υποβολή των ψηφιακών αιτήσεων ξεκινά την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 και λήγει την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025.


https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες