Τι δείχνουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την αποθήκη όπλων που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες από το 2008 μέχρι σήμερα. Το κατηγορητήριο για τον Νίκο Ρωμανό και η απολογία του.
Από το 2008, τη χρονιά που ενοικιάστηκε η αποθήκη, ο υπόγειος χώρος εκτιμάται ότι ενδέχεται να έχει εφοδιάσει με όπλα και εκρηκτικά τουλάχιστον δύο οργανώσεις και συγκεκριμένα την Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών («ΟΛΑ») και τον Επαναστατικό Αγώνα («Ε.Α.»).
Το γεγονός ότι στη γιάφκα του Παγκρατίου βρέθηκε «φρέσκο» λίπασμα, δηλαδή νιτρική αμμωνία, βάρους 37 κιλών, οδηγεί τους αστυνομικούς σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, καθώς οι οργανώσεις που χρησιμοποίησαν εκρηκτικό με νιτρική αμμωνία ήταν πρωτίστως ο Επαναστατικός Αγώνας και εν συνεχεία η «ΟΛΑ». Την ίδια ουσία είχαν χρησιμοποιήσει και οι Πυρήνες της Φωτιάς, ωστόσο αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι εκείνη την εποχή λειτουργούσαν υπό την «ομπρέλα» του «Ε.Α.».
Σημειώνεται πως αν και ο «Ε.Α.» έχει εξαρθρωθεί, δεν ισχύει το ίδιο και για την «ΟΛΑ», η οποία απλά σταμάτησε τις ενέργειές της χωρίς μάλιστα να στείλει προκήρυξη αναστολής δράσης, όπως είχε κάνει το 1995 ο Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας. Πρόκειται για μια οργάνωση που βρίσκεται πίσω από τα πιο σοβαρά τρομοκρατικά χτυπήματα των τελευταίων ετών.
Το 2013, μέλη της «ΟΛΑ» είχαν επιτεθεί με βροχή πυρών στα παλαιά γραφεία της Ν.Δ. στη λεωφόρο Συγγρού και στη γερμανική πρεσβευτική κατοικία στο Χαλάνδρι. Επιπλέον, το 2015 και το 2017, είχαν πυροδοτήσει βόμβες μεγάλης ισχύος στα γραφεία του ΣΕΒ και της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας.
Πρόσφατες ενέργειες
Η αποθήκη του Παγκρατίου όμως φαίνεται πως παρέμεινε ενεργή. Σε αυτό το πλαίσιο είναι δεδομένο ότι θα ερευνηθεί αν συνδέεται με πιο πρόσφατες ενέργειες. Οι μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών που βρέθηκαν στη γιάφκα αναλύονται από το τμήμα όπλων και εκρηκτικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και ήδη υπάρχουν τα πρώτα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ζελατοδυναμίτιδα που βρέθηκε στην υπόγεια αποθήκη του Παγκρατίου έχει ακριβώς ίδια σύνθεση με το εκρηκτικό που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου τον περασμένο Φεβρουάριο και την ευθύνη είχε αναλάβει η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα.
Το συγκεκριμένο χτύπημα είχε χαρακτηριστεί «επαγγελματικό» από τους επιτελείς της Αντιτρομοκρατικής, καθώς ο κατασκευαστής της βόμβας και οι άνθρωποι που την τοποθέτησαν απέναντι από το υπουργείο Εργασίας είχαν την τεχνογνωσία να κατευθύνουν το ωστικό κύμα του εκρηκτικού μηχανισμού προς το κτίριο του υπουργείου.
Μέχρι στιγμής, πάντως, στοιχεία που να «δένουν» τη γιάφκα του Παγκρατίου με την παρέα στο κατεστραμμένο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων δεν έχουν βρεθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο κατεστραμμένο διαμέρισμα όσο και στις οικίες των τριών συλληφθέντων έχουν συλλεχθεί από τους ειδικούς των εργαστηρίων 360 τμήματα δακτυλικών αποτυπωμάτων και γενετικό υλικό.
Από τη σύγκριση του όγκου των ευρημάτων αναμένεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία και διασταυρώσεις που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε σημαντικές εξελίξεις όσον αφορά το κεφάλαιο «νεοτρομοκρατία».
Το προφίλ
Οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής θεωρούν πως ο 49χρονος είναι ο διαχειριστής της γιάφκας αλλά ενδεχομένως και ο ενδιάμεσος στην τροφοδοσία νέων οργανώσεων με εκρηκτικά και όπλα.
Πρόκειται για ένα πρόσωπο το οποίο οι αστυνομικοί θεωρούν πως ήταν περιφερειακό μέλος οργανώσεων δεύτερης γενιάς, δηλαδή στη μετά «17Ν» εποχή. Είτε γιατί η οργάνωση εν μέρει εξαρθρώθηκε είτε γιατί αδρανοποιήθηκε, ο ίδιος έμεινε αλώβητος από τις διώξεις και με το κλειδί της γιάφκας στο χέρι.
Πρόκειται για έναν άνδρα εντελώς άγνωστο στις Αρχές, «αχαρτογράφητο» όπως τον χαρακτηρίζουν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο οποίος από το 2008 μέχρι σήμερα φέρεται να ήλεγχε και να συντηρούσε το οπλοστάσιο της υπόγειας αποθήκης στην οδό Αγλαυριδών στο Παγκράτι.
Ουσιαστικά, αυτά τα 16 χρόνια, ο 49χρονος κινείτο κάτω από τις «κεραίες» της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας, καθώς δεν είχε απασχολήσει για το παραμικρό την Αστυνομία και δεν έχει σε βάρος του ούτε καν προσαγωγή για διασταύρωση στοιχείων.
Ακόμα και στα πληροφοριακά δελτία που συντάσσει λεπτομερώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κρατική Ασφάλεια και αφορούν την παρουσία ατόμων σε διαδηλώσεις, κινηματικούς χώρους και συνελεύσεις, το όνομα και το προφίλ του 49χρονου φιλόλογου δεν υπάρχουν.
Δεν είχε επαφές ούτε με τον ευρύτερο πολιτικό χώρο των αντιεξουσιαστών ούτε με τη λεγόμενη «κινηματική διαδικασία ζύμωσης». Επί 16 χρόνια, ο 49χρονος, αθόρυβα και με συνωμοτικές μεθόδους, φαίνεται πως κατάφερνε να τροφοδοτεί και να συντηρεί τη συγκεκριμένη γιάφκα, χωρίς να δίνει κανένα σημείο ύπαρξης.
Εντύπωση έχει προκαλέσει στην Αντιτρομοκρατική το γεγονός πως στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας της οδού Αγλαυριδών είχαν αλλάξει τρεις φορές την κλειδαριά - μάλιστα την τελευταία φορά τοποθέτησαν κλειδαριά ασφαλείας. Ο ενοικιαστής της αποθήκης δεν εμφανίστηκε ποτέ στον διαχειριστή της πολυκατοικίας προκειμένου να ζητήσει τα νέα κλειδιά.
Ωστόσο, κατάφερνε να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην υπόγεια αποθήκη που ο ίδιος είχε νοικιάσει το 2008, εμφανιζόμενος στην τότε σύζυγο του ιδιοκτήτη, ενός απόστρατου αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Βέβαια, αυτό είναι μόνο ένα από τα πολλά ερωτήματα στα οποία καλούνται να δώσουν απάντηση οι Αρχές.
Ο 49χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη σύλληψή του και απαντώντας σε ερωτήσεις των ανθρώπων της Αντιτρομοκρατικής φέρεται να είπε πως δεν ξέρει τίποτε για τα όσα τον κατηγορούν και ουδεμία σχέση έχει με τα όπλα και τα εκρηκτικά. Να σημειωθεί ότι οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του καθώς τον εντόπισαν από τις κάμερες τραπεζικού υποκαταστήματος στο οποίο είχε καταθέσει το ενοίκιο της αποθήκης.
Το κατηγορητήριο για τον Νίκο Ρωμανό και η απολογία του
Ο 31χρονος αντιμετωπίζει κατηγορίες για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση μετά τον εντοπισμό αποτυπώματός του στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων
Στα χέρια του 15χρονου τότε Νίκου Ρωμανού ξεψύχησε ο φίλος του Αλέξης Γρηγορόπουλος, χτυπημένος από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα το 2008. Το όνομά του ήρθε και πάλι στο φως της δημοσιότητας όταν στις αρχές του 2013 συνελήφθη για συμμετοχή σε δύο ένοπλες ληστείες, που πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Βελβεντό Κοζάνης.
Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 18 ετών και τεσσάρων μηνών και έμεινε στη φυλακή μέχρι τον Ιούλιο του 2019, καθώς αποφυλακίστηκε με υφ’ όρων απόλυση. Από τότε, ο 31χρονος, σύμφωνα με τα όσα απολογήθηκε, φέρεται να αλλάζει σελίδα στη ζωή του έχοντας στο πλευρό του τη σύντροφό του, τους γονείς του και τους δασκάλους του.
Αυτή η πορεία ανακόπηκε όταν οι Αρχές εντόπισαν δακτυλικό του αποτύπωμα σε πλαστική σακούλα που βρέθηκε στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων όπου σημειώθηκε πριν από λίγες ημέρες η ισχυρή έκρηξη, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 36χρονου. Το εν λόγω εύρημα αποτέλεσε θρυαλίδα εξελίξεων για τον Ν. Ρωμανό, που συνελήφθη την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Ψυχικό. Εις βάρος του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και τρομοκρατικές πράξεις.
Ο ίδιος αρνήθηκε κατηγορηματικά την εμπλοκή του στην υπόθεση, δίνοντας έμφαση στο ότι το αποτύπωμα εμφανίζεται σε ένα κινητό αντικείμενο. Επιπλέον, ισχυρίστηκε πως δεν γνωρίζει κανέναν από τους άλλους τρεις που εμπλέκονται στην έκρηξη.
Νίκος Ρωμανός: «Διαβιώ έναν ήρεμο βίο»
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο απολογητικό του υπόμνημα ανέφερε πως «μετά το τραγικό συμβάν της εν ψυχρώ δολοφονίας του αδερφικού παιδικού μου φίλου, Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ολοκλήρωσα την Α’ τάξη του λυκείου και έπειτα εγκατέλειψα το σχολείο.
Μετά τη φυλάκισή μου, το 2013, ολοκλήρωσα το σχολείο εντός της φυλακής και συμμετείχα στις πανελλήνιες εξετάσεις όπου και πέτυχα την εισαγωγή μου στα ΤΕΙ Αθηνών.
Συμμετείχα ανελλιπώς σε όλα τα μαθήματα και φοιτούσα κανονικά με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), χωρίς ποτέ να έχω απασχολήσει για το παραμικρό. Συνέχισα να παρακολουθώ τη σχολή μου και μετά την αποφυλάκισή μου και μου απομένουν περίπου έξι μαθήματα για να την ολοκληρώσω».
Παράλληλα, ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών, υποστήριξε πως η ζωή του πια έχει πάρει μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. «Αποφυλακίστηκα το 2019 έχοντας εκτίσει τα προβλεπόμενα από τον νόμο και έλαβα υφ’ όρων απόλυση με αυτοπρόσωπη παρουσία στο Α.Τ. Ψυχικού, όπου ήταν και είναι η μόνιμη κατοικία μου, δύο φορές τον μήνα.
Από την πρώτη στιγμή έχω τηρήσει απαρεγκλίτως τους όρους. Παράλληλα, αποφάσισα να δουλέψω αμέσως και βρήκα δουλειά σε κάβα ως βοηθός στην αποθήκη, αλλά λόγω της καραντίνας που επεβλήθη ως μέτρο τον Μάρτιο του 2020 διέκοψα. Παρά ταύτα, με τον ιδιοκτήτη διατηρώ ακόμα και σήμερα επαφές και μάλιστα συζητάμε να συνεργαστούμε εκ νέου, με την τοποθέτησή μου σε διοικητική θέση.
Ως προς την προσωπική μου ζωή, γνώρισα τη σύντροφό μου όταν ξεκίνησα τις ακαδημαϊκές μου σπουδές. Αρχικά ήμασταν φίλοι, με την αποφυλάκισή μου γίναμε ζευγάρι και έκτοτε είμαστε αδιαλείπτως μαζί. Διαβιώ έναν ήρεμο βίο, με μια καθημερινότητα και κανονικότητα που την αποζητούσα έντονα μετά τα χρόνια της φυλακής», ανέφερε στην απολογία του, χωρίς ωστόσο να πείσει, καθώς με τη σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας εισαγγελέα κρίθηκε προφυλακιστέος και έτσι επιστρέφει στη φυλακή.
«Δεν έχει απασχολήσει»
Όπως σημειώνει στην «R» η εκ των συνηγόρων του, Λίλα Ραγκούση, «μετά την αποφυλάκισή του, το 2019, η πορεία της ζωής του δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν του. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται περίτρανα και από το γεγονός ότι δεν έχει απασχολήσει ποτέ, ούτε ως απλή σήμανση ή προσαγωγή, και ουδέποτε έχει ενεργοποιήσει έστω και ως πληροφορία τις Αρχές.
Η μοναδική του εμπλοκή με την υπόθεση για την οποία κατηγορείται είναι ένα και μοναδικό αποτύπωμα, εξωτερικά, σε κινητό αντικείμενο, μια πλαστική σακούλα. Αυτό αποτελεί ένα εύρημα, το οποίο, για να αποτελέσει στοιχείο για τη δικογραφία, θα πρέπει να συσχετιστεί με κάποιο άλλο στοιχείο αυτής, είτε πρόσωπο είτε εύρημα, γεγονός που το αποκλείει τόσο ο ίδιος όσο και η Αστυνομία».
Από την πλευρά του, ο έτερος συνήγορός του, Νίκος Αλετράς, αναφέρει ότι ο εντολέας του «δεν γνωρίζει κανέναν συγκατηγορούμενό του ούτε είχε καμία απολύτως σχέση με το διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας που σημειώθηκε η έκρηξη, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σύνολο της δικογραφίας, όπου δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο επιλήψιμο σε βάρος του. Θεωρείται πιθανολογούμενα βέβαιο πως το δακτυλικό αποτύπωμα ανάγεται σε χρόνο προγενέστερο της αρχικής σύλληψής του το έτος 2013».
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews
Δείτε το δημοσίευμα της Realnews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες