Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Οι 24 ώρες της διάσπασης ως το κόμμα Κασσελάκη - To παρασκήνιο


Όσα μεσολάβησαν ως την ανακοίνωση του νέου κόμματος και οι «ανοικτές πληγές» που αφήνει στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης - Η νέα πραγματικότητα, η δύσκολη διαχείριση και ο Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει κι όλας ό,τι είναι εφικτό για να αποκηρύξει το πρόσφατο παρελθόν του. Να φυλακίσει στη λήθη και ν’ αποτινάξει καθετί που θα τον συνδέει εφεξής με τον Στέφανο Κασσελάκη. Κι ας έχουν μεσολαβήσει ελάχιστες ώρες από την ολική περαίωση του επιτελικού σχεδίου για τη διακοπή κάθε συσχέτισης μαζί του.

«Παρα-ασχοληθήκαμε» δήλωσε ο Νικόλας Φαραντούρης στη δευτερολογία του, εκφράζοντας και την πλειονότητα των υπολοίπων. Ούτε καν το όνομά του δεν επιθυμούσε μερίδα των συνέδρων να αποτυπώνεται στην ανακοίνωση για το κλείσιμο των εργασιών, μέσα από την οποία του χρεώθηκαν όλες οι ευθύνες της επιχειρούμενης ρευστοποίησης. «Να τον αναφέρετε ως απελθόντα πρόεδρο στην ανακοίνωση» ακούστηκε από το σώμα.

Ο «Μπλε Ταύρος» του Κασσελάκη

Δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ τα 2,4 χιλιόμετρα της απόστασης από το «Gazi Live» μέχρι το «αρχηγείο» του πρώην προέδρου στον Ταύρο, με διασύνδεση από την Πειραιώς, ήταν λίγα για να φρενάρουν τη μετάδοση των ρίχτερ της -προβλεπόμενης κατά τ’ άλλα- σεισμικής δόνησης που είχε προκαλέσει στο πολιτικό σκηνικό η ανακοίνωση του (αβάπτιστου προσώρας) νέου κόμματος.

Του «Μπλε Ταύρου», όπως τον αποκαλούσαν περιπαικτικά ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου στο Γκάζι. Του προσέδιδαν αποκλειστικά και μόνο φιλελεύθερη «απόχρωση» εξαιτίας και της «bussiness friendly» ταυτότητάς του. Προτού φτάσουν στ’ αυτιά τους οι «τουλάχιστον αμφιλεγόμενοι» όροι «λαϊκό προοδευτικό κόμμα» και «θεσμική Δεξιά».

Η νέα πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ

Υποχρεωτικά ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να ζήσει με όλο αυτό. Ούτως ή άλλως θα κληθεί άμεσα να διαχειριστεί μια νέα πραγματικότητα. Ποια είναι αυτά; Μα η επικείμενη απώλεια του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήδη τέσσερις (πριν γίνουν πέντε) βουλευτές της επιρροής Κασσελάκη έκαναν την κίνησή τους.

Άμεσα πρόκειται δε ν’ ακολουθήσουν κι άλλοι, χωρίς φυσικά να παραδώσουν τις έδρες τους. «Καταδικάστηκαν» ήδη από την παράταξη, αλλά το νερό δεν γυρίζει πίσω. «Ας τη χάσουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Εμάς τι μας νοιάζεις» παρατηρούσε κυνικά υποστηρίκτρια του Στ. Κασσελάκη ακριβώς πριν αυτός ανέβει στην ειδική πλατφόρμα προβαίνοντας στις εξαγγελίες για τον νέο φορέα.

Τους λογαριασμούς τους ήθελαν να τους κλείσουν όλοι πάραυτα. Οι βαλίτσες στον εσωτερικό χώρο πρόδιδαν συνειρμικά τη μετακόμιση σε άλλη στέγη. «Από χθες εγώ ζήτησα να με διαγράψουν από παντού» έλεγε μια δεύτερη γυναίκα, παρακινώντας μια φίλη της να πράξει το ίδιο άνευ άλλης χρονοτριβής. Παριστάμενος πέταξε και τη διαπίστευση του συνέδρου στον αέρα κι αυτή πιάστηκε στο κλαδί ενός δέντρου, ενόσω από τα μεγάφωνα η -πάντα παρούσα- Σοφία Βόσσου ακουγόταν να τραγουδά live την «Άνοιξη».

Οι παροικούντες την Κουμουνδούρου είχαν προβλέψει τι ακριβώς θα συμβεί. Άλλοι το υποψιάζονταν σοβαρά. Οι περισσότεροι το συμπέραναν εν τέλει αντικρίζοντας την εμφυλιακή εικόνα στην φρακαρισμένη Ιερά Οδό πριν από την έναρξη του συνεδρίου. Ήταν μια μη αναστρέψιμη κατάσταση που ουδείς αποδείχθηκε πως επιθυμούσε ν’ αντιστρέψει. Είτε οι μεν είτε οι δε.

Αναπόφευκτη η διάσπαση

Από τις 15:00 της Παρασκευής, κυρίως δε από τις 22:45 που ανακοινώθηκε η αποχώρηση Κασσελάκη και η ίδρυση νέου κόμματος, ως τις 14:45 του Σαββάτου που έγιναν οι προγραμματικές δηλώσεις στον Ταύρο, η πρόοδος των εξελίξεων υπήρξε ραγδαία και σαρωτική. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει» υποστήριζε η Θεοδώρα Τζάκρη και αποθεωνόταν από το πλήθος στην οδό Κυδωνιών. «Ναι, πάω με τον Αμερικάνο» τη σιγόνταρε ένας άνδρας που τη χειροκροτούσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από νωρίς δεδομένο πως θα βιώσει άλλη μια μεγάλη διάσπαση. Η τρίτη σ’ έναν μόλις ένα χρόνο. Είχαν προηγηθεί ωστόσο κι άλλες. Το κόμμα του 4% που μετά το 2009 άρχισε να συντάσσει δυνάμεις φτάνοντας -ως ένας ενιαίος φορέας- να κυβερνήσει τη χώρα με σχεδόν 37%, τώρα μετράει αν βγαίνουν τα κουκιά του.

Δηλώνουν αισιόδοξα τα πρωτοκλασάτα στελέχη που απέμειναν ότι η επανεκκίνηση θα αποδώσει καρπούς. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «το σπίτι μας» όπως το περιέγραψε σε υψηλούς τόνους ο Σωκράτης Φάμελλος, θα επανασυστηθεί με την κοινωνία. Ότι θα σταθεί ξανά στα πόδια του. Ότι το αφήγημα Κασσελάκη θα κριθεί ελλιπές και θα ηττηθεί πάραυτα.

«Ας το ξανασκεφτούν όσοι φεύγουν» κατέθετε ο Παύλος Πολάκης. Τους προειδοποίησε με νόημα πως αυτός που τους παρακινεί, χωρίς να τον κατονομάσει, ίσως να μην βρίσκεται στην Ελλάδα σύντομα.

Η πραγματικότητα είναι πάντως πως ναι μεν δεν διελύθη στα εξ ων συνετέθη, αλλά έχει φτάσει σ’ ένα οριακό σημείο. Είναι υπαρξιακό το ζήτημα πλέον που αντιμετωπίζει 16 μήνες μετά τη δεύτερη εκλογική ήττα του σε εθνικό επίπεδο και 5 μετά την πτώση κάτω από το 15% στις Ευρωεκλογές.

Χάνει διαρκώς δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο αριστερόστροφος χώρος είναι πολυκερματισμένος. Κατ’ επέκταση οι δυνάμεις που πρεσβεύουν μια προοδευτικότητα ως έναν ριζοσπαστισμό, στοχεύοντας σε μια παρόμοια δεξαμενή ψηφοφόρων, είναι πολλές και διάσπαρτες στα πέρατα του τόξου.

Όπως πολλές είναι και οι πληγές που έχει υποστεί η (τουλάχιστον μέχρι απόψε) αξιωματική αντιπολίτευση. Από χρόνο σε χρόνο και σε διάστημα 9 ετών ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει διαρκώς ανθρώπους. Η Λαϊκή Ενότητα (Αριστερή Πλατφόρμα και Κομμουνιστική Τάση) και ο Γιάννης Βαρουφάκης με το ΜέΡα25 είχαν τολμήσει ν’ αποσπαστούν πολύ νωρίς. Προτού η Ζωή Κωνσταντοπούλου με την Πλεύση Ελευθερίας το 2016 και η Νέα Αριστερά με τα ιστορικά στελέχη της Ομπρέλας και των πολιτικών «Millennials» από πέρυσι γίνουν «σάρκες εκ της σαρκός του».

Η τελευταία (ΝεΑρ) μάλιστα οργάνωσε το πρώτο συνέδριό της στο γεμάτο ΣΕΦ, εκλέγοντας Κεντρική Επιτροπή 130 μελών (εκτός της ex officio συμμετοχής των 11 βουλευτών), κι αφήνοντας στην άκρη για την ώρα οποιοδήποτε σενάριο συνεργασιών προσβλέποντας σε μια αυτόνομη πορεία. «Δεν θα επιστρέψουμε στον παρηκμασμένο και τοξικό ΣΥΡΙΖΑ» όπως διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η σιωπή του Τσίπρα

Είναι η άποψη που έχει σχηματίσει πια ο πολιτικός και όχι μόνο κόσμος για τον ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις. Ούτε μια παρέμβαση, έναν υποτυπώδη χαιρετισμό έστω, επεφύλασσε στο συνέδριο του κόμματος που ηγήθηκε, εξέλιξε και εκτόξευσε επί 15 χρόνια.

Το όνομά του αναφέρθηκε από πολλούς ομιλητές και κάθε φορά τα χειροκροτήματα από τη σάλα του ισογείου ήταν προσωποποιημένα. Όπως ειπώθηκε από τον Νίκο Παππά, υπερασπιζόμενος με σθένος το κυβερνητικό έργο των 4,5 ετών, δεν πρόκειται να παγιωθεί ο ιστορικός αναθεωρητισμός που επιδιώκει λυσσαλέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα για τον πρόεδρο της ΚΟ σκέλος αυτού του «οργανωμένου σχεδίου διαπλοκής» ήταν και ο Στέφανος Κασσελάκης.

Παρόλα αυτά ο εμπνευστής του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ προτιμά να μην δίνει στίγμα με τη φυσική παρουσία του. Γεγονός που δεν είχε θετικό αντίκτυπο σε πλειάδα όσων συμμετείχαν στο συνέδριο. Εκτός κι αν οι δρόμοι του με την Κουμουνδούρου, ή απλώς με κάμποσα στελέχη αυτής, ξανασυναντηθούν σύντομα. 

Μέχρι τότε εκκρεμούν οι προεδρικές εκλογές, η παράδοση του χρίσματος σ’ έναν εκ των τεσσάρων, εγκεκριμένων με ευρεία πλειοψηφία, διεκδικητών της αρχηγίας, αλλά και οι πρώτες δημοσκοπήσεις που θα αποτυπώσουν τους νέους συσχετισμούς στο ρευστό περιβάλλον αριστερά της ΝΔ.

https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες