Tρία και πλέον χρόνια πέρασαν από τότε που το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας καταδίκασε την Εφη Κακαράντζουλα για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου με βιτριόλι και τώρα ανοίγει ο δρόμος για την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό. της Άννας Κανδύλη Η απόφαση για αυτή την εγκληματική πράξη που συγκλόνισε το πανελλήνιο καθαρογράφηκε και πλέον αναμένεται από ημέρα σε ημέρα να προσδιοριστεί η δίκη στο Εφετείο.
Το δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του τον Σεπτέμβριο του 2021, καταδίκασε την Κακαράντζουλα σε ποινή κάθειρξης 15 ετών, για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Ι. Παλιοσπύρου, με την απόφαση αυτή να γράφει ιστορία, καθώς στο παρελθόν τέτοιου είδους επιθέσεις δεν λάμβαναν τον συγκεκριμένο νομικό χαρακτηρισμό, αλλά εκείνον της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης που επισύρει μικρότερη ποινή.
Κατά τους δικαστές, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση η κατηγορούμενη «εμφορούμενη από εχθροπάθεια και εκδικητική διάθεση, επιδιώκοντας την πρόκληση της μεγίστης δυνατής, ολικής παραμόρφωσης του θύματός της με τον μέγιστο μάλιστα πόνο, επέλεξε και χρησιμοποίησε για την ολοκλήρωση της πράξης της ως μέσο μεγάλη ποσότητα πυκνόρευστου καυστικού υγρού, που είχε τα παραπάνω χαρακτηριστικά και δυνατότητα πρόκλησης θανάτου».
Συνεπώς, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, «το θύμα κινδύνεψε, πράγματι, να καταλήξει συνεπεία της σοβαρής έκθεσής του στην αδιάκοπη διαβρωτική δράση του καυστικού υγρού σε ζωτικές περιοχές (πρόσωπο, λαιμός) και από καταπληξία». Το ότι απέφυγε το μοιραίο οφείλεται, όπως τονίζουν, «στην άμεση αντίδρασή της να ζητήσει βοήθεια και να αρχίσει η ίδια αμέσως την έκπλυση, καθώς και εν συνεχεία στην άμεση διακομιδή της στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου έλαβε αμέσως νοσοκομειακή περίθαλψη και εξουδετερώθηκε η διαβρωτική ενέργεια του θειικού οξέος στους ιστούς της και αποκαταστάθηκε η λειτουργία και των λοιπών ζωτικών οργάνων της…».
Βαρύτατα εγκαύματα
«Τα εγκαύματα που προκλήθηκαν από τη βάναυση επίθεση ήταν βαρύτατα», επισημαίνεται στο σκεπτικό, ενώ «παρά την ήδη υποβολή του θύματος σε πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων, όπως επίσης και σε άλλες που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, δεν είναι ιατρικώς δυνατή η πλήρης αποκατάστασή τους».
Βάσει του σκεπτικού, οι δικαστές καταλήγουν πως στην προκειμένη περίπτωση συντρέχουν όλα τα στοιχεία που συγκροτούν την κατά νόμο έννοια της πράξης της απόπειρας ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, που τελέστηκε σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Ειδικότερα, αναφέρουν: «Συνεκτιμώντας το μέσο της επίθεσης ήτοι καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας που μπορεί να προκαλέσει θάνατο, όπως καλώς αντιλαμβανόταν η κατηγορούμενη- τη σοβαρή ποσότητα της ουσίας αυτής που έρριψε κατά της παθούσας και τη μεγάλη πυκνότητα της σύστασής της που την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας- την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσής της, τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο) και την τελικώς επελθούσα βαριά βλάβη καίριων οργάνων αυτού, συνάγεται -σε συνδυασμό με τη μεθοδικότητα και την ψυχρότητα που επέδειξε για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου- ότι η κατηγορούμενη προέβλεψε ως ενδεχόμενο το εγκληματικό αποτέλεσμα της πράξης της, την πρόκληση θανάτου της παθούσας».
Το παραπάνω συμπέρασμα ενισχύεται, σύμφωνα με τους δικαστές, «και από την ιδιαίτερη σκληρότητα του χαρακτήρα της, όπως αυτή καταδείχθηκε και κατά την απολογία της, όταν της επεδείχθησαν φωτογραφίες που απεικονίζουν χαρακτηριστικά την κατάσταση της παθούσας στο νοσοκομείο μετά την επίθεση, με εμφανή τα σημάδια της διαβρωτικής δράσης του θειικού οξέος που χρησιμοποίησε, ενώ η κατηγορούμενη παρέμεινε τελείως απαθής, ψυχρή και αδιάφορη».
Επιπλέον, το ότι η Ε. Κακαράντζουλα τέλεσε την αποτρόπαιη πράξη της σε ήρεμη ψυχική κατάσταση συνάγεται «από τη μεθοδική κατάστρωση του εγκληματικού σχεδίου και την υπολογισμένη, ψύχραιμη και αδίστακτη εκτέλεσή του (με την παρακολούθηση, κατόπτευση χώρου επίθεσης, ενέδρα, αλλοίωση χαρακτηριστικών, προμήθεια καυστικού υγρού), αλλά και από τα κίνητρα εκδήλωσης (εχθροπάθεια και εκδικητική διάθεση λόγω προφανούς ερωτικής αντιζηλίας)».
«Προμελετημένο» έγκλημα
Η ζωή της Ι. Παλιοσπύρου άλλαξε για πάντα το πρωινό της 20ής Μαΐου 2020. Η κοπέλα, ενώ περίμενε το ασανσέρ στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου βρισκόταν το γραφείο της, δέχθηκε επίθεση από την Κακαράντζουλα που είχε μπει ήδη στον χώρο και κρυβόταν στο υπόγειο. Μία ημέρα πριν είχε πάει και πάλι εκεί, ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την εγκληματική πράξη της.
Αιτία του μίσους της ήταν ένας 40χρονος, ο Ε.Ο., με τον οποίο η κατηγορούμενη διατηρούσε περιστασιακή σχέση από το 2018. Το ότι ο συγκεκριμένος είχε ανταλλάξει κάποια μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το θύμα εξόργισε την κατηγορούμενη. Μέσα στο μυαλό της δημιουργήθηκε η εντύπωση (εσφαλμένη, όπως προέκυψε και από την ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο) ότι αιτία για τη λήξη της σχέσης της με τον 40χρονο τον Ιούνιο του 2019 ήταν η Ιωάννα.
Από τότε άρχισε να παρακολουθεί την κοπέλα και, μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό, «προϊόντος του χρόνου, το μένος της κατηγορουμένης κατά της Παλιοσπύρου μεγεθυνόταν και άρχισε να απεργάζεται σχέδιο εκδίκησης αυτής, λαμβάνοντας περί τον μήνα Φεβρουάριο του 2020 την οριστική απόφαση να της επιτεθεί με καυστικό υγρό.
Προς τούτο, σχεδίαζε να αναθέσει σε αλλοδαπούς την εκτέλεση ενός τέτοιου σχεδίου, χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι, στα τέλη Απριλίου 2020 αποφάσισε να εκτελέσει η ίδια την επίθεση και προς τούτο οργάνωσε με χαρακτηριστική επιμέλεια και μεθοδικότητα το εγκληματικό της σχέδιο, το οποίο με επίσης επιμελή και μεθοδικό τρόπο άρχισε να εκτελεί προμηθευόμενη το καυστικό υγρό από κάποιους αλλοδαπούς».
Οι παρακολουθήσεις
Εξαιτίας όλων αυτών των ενεργειών της κατηγορουμένης, που προηγήθηκαν της επίθεσης, οι δικαστές απέρριψαν το αίτημά της για τη χορήγηση ελαφρυντικού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «για τη στοιχειοθέτηση της ελαφρυντικής περίστασης του πρότερου έντιμου βίου, και σήμερα σύννομου βίου, δεν αρκεί το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά απαιτείται η απουσία επίμεμπτης δραστηριότητας μέχρι την τέλεση της πράξης, ήτοι η μη παραβίαση επιτακτικών ή απαγορευτικών κανόνων δικαίου».
Στην περίπτωση της δράστιδας όμως, «ουδόλως αποδείχθηκε τέτοια περίσταση καθ’ όσον, αντίθετα, όπως απεδείχθη εκ της ακροαματικής διαδικασίας, η κατηγορούμενη επί περίπου έναν χρόνο παρακολουθούσε με τεχνικά μέσα τόσο την παθούσα όσο και τον Ε.Ο., γεγονός που συνιστά ουσιαστική εκτροπή από την κανονικότητα, δόλια και υπολογισμένη εκτέλεση του εγκληματικού της σχεδίου προκειμένου να πραγματοποιήσει τον εκδικητικό σκοπό της, όπερ και ετέλεσε κατά παράβαση των κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς και των συνταγματικών δικαιωμάτων της οικογενειακής και ατομικής ζωής του ατόμου».
Ομόφωνα το δικαστήριο απέρριψε και τη χορήγηση ανασταλτικού στην έφεση, στέλνοντας την Κακαράντζουλα στη φυλακή, καθώς έκρινε πως «εάν αυτή αφεθεί ελεύθερη, υπάρχει πιθανότητα από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά των πράξεων, για τις οποίες καταδικάστηκε, και από τον τρόπο που ενήργησε, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαφορία έναντι του έννομου αγαθού της ζωής, να διαπράξει και άλλα αντίστοιχης ή μη ποινικής απαξίας εγκλήματα, ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί ούτε διά της επιβολής οποιουδήποτε περιοριστικού όρου ή μέτρου».
«Επώδυνη διαδικασία»
Οπως δηλώνει στη Realnews ο νομικός παραστάτης της Ιωάννας Παλιοσπύρου, Νίκος Αλεξανδρής: «Η δίκη στο Εφετείο, που αναμένεται άμεσα να προσδιοριστεί, θα είναι μία ακόμη επώδυνη διαδικασία για την Ιωάννα. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και περιμένουμε το δευτεροβάθμιο δικαστήριο να καταδικάσει τη δράστιδα αυτής της αποτρόπαιης επίθεσης, όπως και το πρωτόδικο, δηλαδή για απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφού, όπως αποδείχθηκε, η πρόθεσή της ήταν να αφαιρέσει τη ζωή της Ιωάννας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες