Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Οι όμιλοι κάνουν «πάρτι» κερδών και τα νοικοκυριά κόβουν κι από το ψωμί

ΤΟ ΚΟΝΤΡΑΣΤ ΤΟΥ «SUCCESS STORY» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά κόβουν ακόμα κι απ' το ψωμί και τα φρούτα για να μπορέσουν να ζήσουν, οι εισηγμένες εταιρείες στο χρηματιστήριο συνεχίζουν να κάνουν ένα τρελό «πάρτι» κερδοφορίας.

Επιπλέον, η κυβέρνηση με το νέο Μεσοπρόθεσμο προβλέπει και νέα δεινά σε βάρος του λαού με ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, φοροαφαίμαξη, περικοπές σε ενισχύσεις και επιδόματα, καθήλωση μισθών και συντάξεων.

Σύμφωνα με το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028 που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να κατατρώει το λαϊκό εισόδημα τουλάχιστον για τα επόμενα 4 χρόνια μέχρι και το 2028.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2023 η αρχική πρόβλεψη ήταν 0,7% του ΑΕΠ, αναθεωρήθηκε στα μέσα του έτους σε 1,1% του ΑΕΠ και τελικά το πλεόνασμα κατέληξε στο 1,9% του ΑΕΠ! Η συνολική υπέρβαση ήταν 1,2% του ΑΕΠ. Το 2024 επαναλαμβάνεται το ίδιο: Η αρχική πρόβλεψη ήταν 2,1% του ΑΕΠ, πρόσφατα αναθεωρήθηκε σε 2,4% του ΑΕΠ, αλλά τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι θα υπάρχει ξανά υπέρβαση και του αναθεωρημένου στόχου.

Εξάλλου, η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δημοσιοποίησε ο ΟΔΔΗΧ προβλέπει 2,5% του ΑΕΠ. Κάτι που σημαίνει ότι πλέον η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. 

Συνολικά μιλάμε για υπερβάσεις σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και τις εκτιμήσεις της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους ύψους περίπου 6 δισ. σε μια πενταετία. Αυτό αφορά τα πλεονάσματα των πλεονασμάτων, αφού το πρωτογενές ματωμένο πλεόνασμα μόνο για το 2023 έφτασε τα 4,1 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, από το 2025 τα ...πλεονάσματα των πλεονασμάτων δεν μπορούν να διατεθούν ούτε καν για τα ψίχουλα που κατά καιρούς μοιράζει η κυβέρνηση, διότι το απαγορεύει ο «κανόνας των δαπανών», δηλαδή ο περιβόητος «κόφτης». «Κόφτης» που μάλιστα ξεκινά, όπως έχει αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης», από τα χρήματα που δίνονταν ως ενίσχυση μετά από φυσικές καταστροφές.

Οσον αφορά αυτά που είπε ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης, ότι επειδή ισχύει ο «κόφτης» η κυβέρνηση θα μειώσει φόρους για να ανακουφίσει τα νοικοκυριά, πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη. 

Κι αυτό γιατί η μείωση φόρων ενδεχομένως να αφορά ξανά τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών, που πέρα από το γεγονός ότι είναι «ζεστό» χρήμα για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις, αυξάνει τον φορολογικό συντελεστή για τους εργαζόμενους λόγω της αλλαγής κλίμακας, ενώ για τον ίδιο λόγο κόβονται και κάποια επιδόματα για τους δικαιούχους.

Αμύθητα κέρδη

Διψήφια ποσοστιαία αύξηση σημείωσαν σε αθροιστική βάση τα εξαμηνιαία κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, επιβεβαιώνοντας το τρελό «πάρτι» κερδών.

Με βάση τα αθροιστικά αποτελέσματα 137 εισηγμένων εταιρειών:

- Ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 7%, το EBITDA κατά 11,6% και τα καθαρά κέρδη κατά 20,7%.

- Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,79 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΧΑ (κλείσιμο 30/9/2024) στα 101,7 δισ. ευρώ, φαίνεται πως στο τέλος της χρονιάς είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε μέσο μονοψήφιο δείκτη P/E.

- Από τις 130 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες, οι 104 εμφάνισαν κέρδη και οι 26 υποχρεώθηκαν σε ζημίες. Επίσης, οι 69 βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (αύξηση κερδών ή συρρίκνωση ζημιών) και οι 61 τα επιδείνωσαν (υποχώρηση κερδών ή διεύρυνση ζημιών).

- Συνολικά 31 εταιρείες εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο υψηλότερα από δανεισμό και υποχρεώσεις μισθώσεων). Πρόκειται για τις Alpha Real Estate Services, Alpha Trust, Centric, Frigoglass, DotSoft, Jumbo, Ideal, Interlife, Intracom, Mermeren Kombinat, Mevaco, Optronics, Profile, Softweb, Vidavo, ΑΔΜΗΕ, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Ευρωσύμβουλοι, Ιλυδα, Καρέλιας, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Πλαστικά Κρήτης, Performance Technology και Τεχνική Ολυμπιακή.

- Οι τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Κύπρου που διαπραγματεύεται ήδη στο ΧΑ) παρουσίασαν αύξηση κερδών κατά 25,7%. Οι μη τραπεζικές εισηγμένες σημείωσαν και αυτές σημαντική άνοδο κερδοφορίας (+16,8%).

Κόφτες σε τρόφιμα

Την ίδια στιγμή, σημαντικές περικοπές στην κατανάλωση ειδών διατροφής κάνουν τα λαϊκά νοικοκυριά προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, εξαιτίας της ακρίβειας, των πενιχρών μισθών και της φοροαφαίμαξης. 

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, οι οποίες συνεχίστηκαν το 2023, είχαν ως συνέπεια ένα μέσο νοικοκυριό να δαπανά κάτι περισσότερο από το 1/5 των μηνιαίων εξόδων του για τρόφιμα, δηλαδή πάνω από 20% του μισθού, και μάλιστα για την αγορά μικρότερης ποσότητας τροφίμων. 

Και σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβρη παρέμεινε στα επίπεδα του 3%, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παραμένει κοντά σε διψήφια νούμερα.

Ακόμα πιο επώδυνες ήταν οι αυξήσεις στα είδη διατροφής για τα πλέον φτωχά νοικοκυριά, καθώς οι δαπάνες γι' αυτήν την κατηγορία αγαθών αντιστοιχούν στο 1/3 των συνολικών δαπανών τους, όπως προκύπτει από την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών για το έτος 2023 την οποία δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ. Αν προστεθούν και οι δαπάνες για στέγαση, τότε ένα μέσο νοικοκυριό αφιερώνει για τρόφιμα και στέγαση το 34,1% των δαπανών του, ποσοστό που για τα φτωχότερα νοικοκυριά φτάνει το 55,8%.

Η μέση μηνιαία κατανάλωση (σε ποσότητες) υποχώρησε το 2023 κατά 13,6% σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, κατά 12,7% στα οινοπνευματώδη ποτά, κατά 11,8% στα ψάρια, κατά 10,7% στο ρύζι, κατά 6,1% στο κρέας, κατά 5,3% στα αυγά και κατά 5,2% στο γάλα και στα ζυμαρικά. 

Τα νοικοκυριά έκαναν περικοπές και στο ψωμί (-4,3%), στα φρούτα (-4%) και στα λαχανικά (-3,4%). Επιπλέον, μειώθηκε η κατανάλωση ρεύματος κατά 9,2% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και η κατανάλωση καυσίμων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2/10/24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες