Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Tραγωδία στη Νέα Σμύρνη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το έγκλημα της διάλυσης των δομών στήριξης των ανθρώπων με βαριές αναπηρίες (φωτο)


Συγκέντρωση οργής, διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην πλατεία Ν. Σμύρνης, για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και όλων αυτών που για χρόνια διαλύουν τις όποιες δημόσιες δομές υπήρχαν, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης και της δήθεν ένταξης, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης.

Υπενθυμίζουμε πως μια γυναίκα με βαριά νοητική υστέρηση σκότωσε τον αδερφό της που επίσης είχε βαριά νοητική υστέρηση. Τα δύο αδέρφια ζούσαν μόνα τους, καθώς πριν λίγα χρόνια είχαν πεθάνει οι γονείς τους.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του αδικοχαμένου θύματος, Θανάση.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν δημόσιες δομές φροντίδας, στήριξης, φιλοξενίας των βαριά αναπήρων. Δημόσιες στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, ξενώνες, οικοτροφεία, πλήρως στελεχωμένα, με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες.

Αυτό το κράτος θα γίνεται ολοένα και πιο βάναυσα εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό.

Όπως είπε ο Χρ. Κατσώτης, αυτό το κράτος θα γίνεται όλο και πιο βάναυσα εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερα απέναντι και σε αυτές τις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ. Η επίθεση, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι καθολική γιατί ο σιδερένιος νόμος είναι το κέρδος. Όπως εξήγησε, όταν ένα μέτρο έχει «κόστος» δεν το λαμβάνουν.

Ως ΚΚΕ, υπογράμμισε, έχουμε φέρει αρκετές φορές στην Βουλή τις προτάσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε αυτά τα αιτήματα και στην Βουλή, όπως και στο να γίνουν κτήμα του λαϊκού κινήματος, πρόσθεσε.

Με τις παρεμβάσεις τους στην συγκέντρωση οι εκπρόσωποι των φορέων ανάδειξαν τις αιτίες και τους υπεύθυνους για την τραγωδία στη Νέα Σμύρνη, εστιάζοντας στην ανυπαρξία δημόσιων δομών για τη στήριξη και τη φιλοξενία ανθρώπων με βαριές αναπηρίες και γενικά στη λειτουργία ενός κράτους εχθρικού για τις ανθρώπινες ανάγκες, αφοσιωμένου σε ό,τι φέρνει κέρδος.

Όπως είπε στον χαιρετισμό του ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, «λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Έχουν "κοστολογήσει" τις ζωές των παιδιών μας. Δεν διδάχτηκαν τίποτα από τα "Τέμπη", ούτε από πουθενά».

«Είμαστε οργισμένοι, αγανακτισμένοι», υπογράμμισε ο Χ. Χουρδάκης, αλλά «οπλισμένοι με θέληση ενάντια σε αυτή την βάρβαρη επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ».

Από την πλευρά του ο Λάκης Ζυγάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Σμύρνης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία φροντίδα για τα ΑμεΑ. Αυτοί οι άνθρωποι, πρόσθεσε ο ομιλητής, εγκαταλείπονται μόνοι τους για να τα καταφέρουν. Το θύμα ο Θανάσης, είπε ο Λ. Ζυγάς, ήταν ένας αγαπητός συνάδελφος για 11 χρόνια, καθώς εργαζόταν στην καθαριότητα του Δήμου.

Χαιρετίζοντας την συγκέντρωση η Μαρία Βρεττού, από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ξεθεμελιώματος των δημοσίων δομών για τα ΑμεΑ, ενώ ο Μιχάλης Λαλαδάκης, γγ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων αναφέρθηκε στους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία και στο άγχος που έχουν τι θα συμβεί σε αυτά τα παιδιά όταν οι γονείς φύγουν από την ζωή.

Ο Άγγελος Βρεττός, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα δύο αδέλφια, που είχαν χάσει τους γονείς τους πριν λίγα χρόνια, συγκατοικούσαν στο ίδιο σπίτι, εγκαταλειμμένα στο έλεος της τύχης τους από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. «Η συνειδητή ανυπαρξία των αναγκαίων υπηρεσιών και δομών για τη φροντίδα και προστασία τέτοιων ευάλωτων ανθρώπων, με την επίκληση της “αποϊδρυματοποίησης”, που πίσω της κρύβεται στην πραγματικότητα η λογική του “κόστους – οφέλους”, είναι βέβαιο ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για την ίδια τη ζωή, τη δική τους και των συνανθρώπων τους», είπε.

Γι, αυτό, σημείωσε ο Αγγ. Βρεττός, είναι δεδομένη η εγκληματική ευθύνη του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, η οποία πρέπει να τους καταλογιστεί ακέραιη και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες