Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Υπερπανσέληνος, έκλειψη και «ματωμένο» φεγγάρι: Το σπάνιο φαινόμενο που θα δούμε απόψε


Μία εξαιρετικά σπάνια παρατήρηση θα μπορούμε να κάνουμε απόψε το βράδυ καθώς τρία ουράνια γεγονότα θα συμβούν ταυτόχρονα: η υπερπανσέληνος, η έκλειψη και το «ματωμένο» φεγγάρι.

Η αποψινή υπερπανσέληνος θα συμπέσει με ένα «ματωμένο» φεγγάρι και μια μερική έκλειψη Σελήνης. Τα φεγγάρια συγκομιδής συμβαίνουν κάθε χρόνο κοντά στην αρχή του φθινοπώρου και οι υπερπανσέληνοι τρεις με τέσσερις φορές τον χρόνο, αλλά και τα τρία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα είναι «αρκετά σπάνια», δήλωσε στο NPR η αστροφυσικός Τερέζα Μονσούε του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA.

Η υπερπανσέληνος είναι όταν το φεγγάρι είναι πλήρες και η τροχιά του βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο στη Γη, σύμφωνα με τη NASA. Ταυτόχρονα όταν η Γη βρίσκεται ανάμεσα στην πανσέληνο και τον ήλιο και η σελήνη περνάει μέσα από τη σκιά της Γης, λαμβάνει χώρα μια σεληνιακή έκλειψη.

Αυτή η σεληνιακή έκλειψη θα είναι μερική, με μόνο το ανώτερο τμήμα του φεγγαριού να βυθίζεται στο πιο σκοτεινό τμήμα της σκιάς της Γης, γνωστό ως umbra, δήλωσε η Τερέζα Μονσουέ.

«Εκτός από το μικρό σκουρόχρωμο τμήμα στην κορυφή του δίσκου της σελήνης, το μεγαλύτερο μέρος του ορατού σεληνιακού δίσκου θα βρίσκεται στο ημίφως της Γης, το πιο ανοιχτόχρωμο τμήμα της σκιάς του πλανήτη που δεν εμποδίζει εντελώς το φως του ήλιου», εξήγησε η αστροφυσικός. Πρόσθεσε ότι αυτό θα δώσει στο μεγαλύτερο μέρος της σελήνης μια κοκκινωπή-καφέ εμφάνιση, την οποία ονομάζουμε «ματωμένο φεγγάρι».

Σε αντίθεση με την ηλιακή έκλειψη, που πρέπει να φοράτε ειδικά γυαλιά για να προστατέψετε την όρασή σας όταν την κοιτάτε, η σεληνιακή έκλειψη μπορεί να παρατηρηθεί χωρίς προστατευτικά.

«Είναι ασφαλές να κοιτάξετε απευθείας το φεγγάρι κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης, επειδή πρόκειται για ανακλώμενο φως που δεν είναι πιο φωτεινό από το φως του φεγγαριού», δήλωσε η Μονσουέ.

Η έκλειψη είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να δείτε την αντίθεση στους κρατήρες και άλλα χαρακτηριστικά της σεληνιακής επιφάνειας, αν χρησιμοποιήσετε τηλεσκόπιο ή κιάλια, είπε η αστροφυσικός.

Πότε είναι η επόμενη ταυτόχρονη έκλειψη σελήνης και υπερπανσέληνος

Η επόμενη υπερπανσέληνος ταυτόχρονα με έκλειψη σελήνης θα συμβεί στις 8 Οκτωβρίου 2033. Ωστόσο θα θα μπορέσετε να δείτε άλλη μία υπερπανσέληνο στις 17 Οκτωβρίου και μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 14 Μαρτίου 2025.

Θα υπάρξει επίσης μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη, ή έκλειψη «δακτυλίου της φωτιάς», όταν το φεγγάρι περνάει ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο, αλλά βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο του από τον πλανήτη μας ή κοντά σε αυτό, στις 2 Οκτωβρίου. Αλλά οι μόνοι πιθανοί θεατές εντός των ΗΠΑ που θα έχουν την ευκαιρία να τη δουν θα είναι στη Χαβάη.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες