Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Συνταξιούχοι: Το «σκοτεινά» σημεία μετά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ


Εν αναμονή διευκρινίσεων οι συνταξιούχοι για τα σημεία-«αγκάθια» που μένουν ανοιχτά μετά τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Ο πληθωρισμός, η προσωπική διαφορά και η εισφορά αλληλεγγύης.

Επιμέλεια: Στράτος Ιωακείμ

Θολά σημεία καλούνται να αποκωδικοποιήσουν οι συνταξιούχοι μετά τις επτά διαφορετικές παρεμβάσεις που έγιναν ή δεν έγιναν από τον πρωθυπουργό στην 88η ΔΕΘ.

Σε γενικές γραμμές τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να αφήνουν μάλλον δυσαρεστημένους τους συνταξιούχους που βλέπουν τις παροχές να μην αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες τους, ενώ εδώ και χρόνια βιώνουν περικοπές στις συντάξεις, στα δώρα και σε άλλα δικαιώματα.

Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού θα λάβουν οι συνταξιούχοι το 2025

«Από την 1η Ιανουαρίου αυξάνονται εκ νέου πάνω από 2 εκατ. συντάξεις, με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ από 2,2 ως 2.5%» ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός με τις αυξήσεις, όπως είναι απόλυτα κατανοητό, να κινούνται στα όρια του πληθωρισμού και παρακάτω, άρα κινδυνεύουν να εξαϋλωθούν στην πράξη.

Τα μέτρα και τα κενά

Στο μεταξύ, η προσωπική διαφορά συνεχίζει να «τρώει» τα υπερβαίνοντα ποσά που θα έπρεπε να λάβει το 1/3 των συνταξιούχων της χώρας. Το επίδομα που χορηγείται ως αντιστάθμισμα είναι πολύ μικρότερο, από τα ποσά που θα χαθούν το 2025, λόγω μη απορρόφησης των αυξήσεων. Επιπλέον η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) δεν καταργείται και τα «αγκάθια» των αναδρομικών και των συντάξεων χηρείας παραμένουν.

Αναλυτικότερα:

Αυξήσεις στις συντάξεις. Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι 2,2% – 2,5% και θα δοθούν σε περισσότερες από 2 εκατομμύρια συνταξιούχων στο 2025. Όμως, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,1%, σημαίνει ότι οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες.

Προσωπική Διαφορά: Σε πρώτη φάση, διαπιστώνεται διατήρηση του μέτρου. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 750.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν αύξηση το 2025, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους. Θα λάβουν όμως ένα επίδομα που δίνεται για τρίτη χρονιά, ως αντιστάθμισμα αυτής ακριβώς της απώλειας των αυξήσεων. Θα αφορά όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις, το οποίο σε μικτές αποδοχές δεν θα υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ. Η οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί θα κυμαίνεται από 100 – 200 ευρώ.

Ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων: Δεν έγινε «καθαρό» από τον πρωθυπουργό αν θα δοθεί η ειδική οικονομική ενίσχυση, από τη φορολόγηση των διυλιστηρίων (που προέρχεται από τα 243 εκατ. ευρώ), καλύπτοντας χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα έως 700 ευρώ, όπως έγινε πέρσι.

Περικοπές σε επικουρικές και σε δώρα: Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η δικαστική διαμάχη για τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 370.000 οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει αγωγές κατά του Δημοσίου.

Οι συντάξεις χηρείας

Επανυπολογισμός: Παραμένει σε εκκρεμότητα ο επανυπολογισμός 150.000 συντάξεων κύριων και επικουρικών με τα αυξημένα ποσοστά Βρούτση. Συνδυαστικά παραμένει και η εκκρεμότητα της καταβολής των ποσών που αναλογούν, σε όσους έχουν εργαστεί υπό καθεστώς παράλληλης ασφάλισης, άρα δικαιούνται προσαύξηση στη σύνταξή τους.

Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων: Όχι μόνο δεν καταργείται η ΕΑΣ που επιβαρύνει συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, αλλά ακόμα και η όποια αναπροσαρμογή υπέρ των χαμηλότερων εισοδημάτων, παραμένει «θολή».

Συντάξεις χηρείας: Παγώνει μέχρι νεωτέρας και το θέμα των συντάξεων χηρείας για τους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα. Η περικοπή που έχει ήδη εφαρμοστεί από το 2020 για τους συνταξιούχους του Δημοσίου (από 70% της σύνταξης, μείωση στο 35% μετά την πάροδο της τριετίας), όχι μόνο δεν καταργείται, αλλά συνεχίζεται κανονικά.

Αυτό σημαίνει ότι οι χιλιάδες συνταξιούχοι, που είναι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας και προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, κινδυνεύουν, όχι μόνο να υποστούν με τη σειρά τους δραματική μείωση, αλλά ταυτόχρονα να καταβάλλουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία.

https://www.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες