Καλπάζοντας προς την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άφησε χαμένη την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί πολιτικά και ψηφοθηρικά την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι. Μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά, στις 31 Ιουλίου 2018, ανέβαζε στο twitter την απαίτησή του για την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ακόμα κι όταν έγινε πρωθυπουργός συνέχιζε να παίζει, σχεδόν ξεδιάντροπα πια, το χαρτί των νεκρών μιας εθνικής συμφοράς, προκειμένου να κερδίζει τις μάχες απέναντι στον ήδη ημιθανή ΣΥΡΙΖΑ. Το 2021 έλεγε μέσα στη Βουλή με εκκωφαντική αλαζονεία: «Τώρα μετράμε καμένα στρέμματα, στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα».
Η πραγματικότητα για μια ακόμα φορά διαψεύδει την εικόνα που έχει ο Μητσοτάκης για τον εαυτό του. Αν κοιτάξει θαρραλέα στον καθρέφτη του, θα δει ότι κι επί της δικής του ηγεσίας η Ελλάδα μετρά πολλές μαύρες μέρες. Με δεκάδες νεκρούς, πρωτοφανείς καταστροφές, ρεκόρ καμένων εκτάσεων και τα μισά δάση της Αττικής να έχουν γίνει αποκαΐδια.
1. Στην κακοκαιρία «Ιανός», το 2020, πολλές περιοχές της Θεσσαλίας και ιδιαίτερα της Μαγνησίας επλήγησαν σφοδρά. Τρεις άνθρωποι πέθαναν, εκατοντάδες έμειναν άστεγοι, περιουσίες χάθηκαν.
2. Στις πυρκαγιές του 2021 υπήρξαν τρεις νεκροί, ενώ κάηκαν πάνω από 1,3 εκατ. στρέμματα, εκ των οποίων τα 500.000 στην Εύβοια, στην οποία μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό.
3. Στις περυσινές πυρκαγιές, 28 άνθρωποι πέθαναν, ενώ 1,8 εκατ. στρέμματα κάηκαν. Υπήρξαν εκκενώσεις χιλιάδων κατοίκων σε πολλές περιοχές της χώρας.
4. Η περσινή κακοκαιρία «Ντάνιελ» ήταν η αιτία για τον θάνατο 17 ανθρώπων και ανυπολόγιστες ζημιές στην εγκαταλειμμένη από τον κρατικό μηχανισμό Θεσσαλία, η οποία ακόμα δεν μπορεί να ορθοποδήσει.
5. Μέχρι τώρα, φέτος, ήδη έχουν παραδοθεί στις φλόγες 100.000 στρέμματα στην Αττική, ενώ μια εργαζόμενη γυναίκα απανθρακώθηκε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είτε δεν περίμενε ότι θα έρθει ποτέ αντιμέτωπος με τα λόγια του το 2018 είτε ήξερε πως, όταν βρίσκεσαι στην εξουσία, μπορείς να διακηρύσσεις την ανευθυνότητα και την ανεμελιά σου ως πολιτική στάση.
Μία εβδομάδα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, στις 31 Ιουλίου 2018, ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης ζητούσε μέσω twitter -και σωστά- την παραίτηση του πρωθυπουργού για την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού, τις ευθύνες της κυβέρνησης και το γεγονός ότι ο Τσίπρας υποδυόταν σε ζωντανή μετάδοση ότι δεν γνώριζε για τους νεκρούς:
«Αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη δίχως καμία παραίτηση. Η ευθύνη πρέπει να συνοδεύεται από πράξη. Αλλιώς εξυπηρετεί μόνο επικοινωνιακές σκοπιμότητες, όπως το βράδυ της μαύρης Δευτέρας».
Ομως, ήταν τέτοια η δίψα του Μητσοτάκη για να γίνει κι αυτός πρωθυπουργός, που δεν αρκέστηκε σε μερικές λέξεις στο twitter. Την ίδια μέρα έδωσε και συνέντευξη Τύπου για τις φωτιές στην Ανατολική Αττική.
Δήλωνε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την επίσημη απομαγνητοφώνηση:
• «Εχω μαζί μου μια ομάδα νέων, αλλά και έμπειρων ανθρώπων που είναι πανέτοιμοι να προχωρήσουν σε έναν πλήρη ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας».
• «Οταν αναλαμβάνει κάποιος πολιτική ευθύνη για κάτι πρέπει να συνοδεύεται αυτή η πολιτική ευθύνη και από μια πράξη. Και να σας πω και κάτι: η παραίτηση είναι και μια πράξη προσωπικής ευθύνης».
• «Δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σήμερα στη θέση τους, γιατί αύριο μπορεί να κληθούν να διαχειριστούν μια άλλη πυρκαγιά. Και ρωτώ σήμερα: ποιος Ελληνας πολίτης έχει εμπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν άλλη μία φυσική καταστροφή;»
• «Μπορώ να εγγυηθώ ότι την επόμενη μέρα, καταρχάς, στις κρίσιμες θέσεις θα τοποθετηθούν οι πιο κατάλληλοι άνθρωποι. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στη θέση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας».
• «Από το 2007, όταν ανέλαβα πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να μιλάω για την ανάγκη εκπόνησης ενός ειδικού σχεδίου προστασίας των περιαστικών δασών της Αττικής. Και αυτός να είναι έτοιμος εντός ενός εξαμήνου. Και σε αυτόν τον σχεδιασμό συμπεριλαμβάνω και τις περιοχές οι οποίες είναι εκτεθειμένες σε πλημμυρικά φαινόμενα».
• «Σε αυτή την τραγωδία δεν έπρεπε να θρηνήσουμε θύματα. Ναι, δεν θα την ελέγχαμε κατά πάσα πιθανότητα τη φωτιά άπαξ και μπήκε μέσα στον οικισμό. Αλλά δεν συμβιβάζομαι με τη λογική των λιγότερων νεκρών».
• «Εδώ δεν έχει φύγει κανείς. Εδώ είναι όλοι κολλημένοι στην καρέκλα τους. Ολοι. Ούτε ένας δεν παραιτήθηκε. Ούτε μία παραίτηση για δείγμα».
Ολα αυτά που έλεγε τότε ακούγονται σήμερα εξοργιστικά, γνωρίζοντας πια και τα πεπραγμένα του. Ομως, κάθε φορά που ο Μητσοτάκης στριμώχνεται, το σύστημα που τον υπηρετεί «δείχνει» όσους ο ίδιος διόρισε σε πόστα ευθύνης.
Είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που δεσμευόταν ότι έχει ήδη έτοιμα τα άτομα που θα στελεχώσουν την Πολιτική Προστασία. Εκτοτε αλλάζει διαρκώς υπουργούς και προσωπικό, για να αποδειχθεί ότι η ηγεσία του είναι τελικά αυτή που δεν μπορεί να σταθεί αντάξια των υψηλών απαιτήσεων.
Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις βαρυσήμαντες δηλώσεις του δεν είχε αντιληφθεί ότι θα τις ξανασυναντήσει και, μάλιστα, σύντομα. Σήμερα δεν υπάρχει αντιπολίτευση εν ζωή για να τον πιέσει πραγματικά και να τον υποχρεώσει σε λογοδοσία.
Ο ίδιος γνωρίζει, όμως, ότι καθημερινά απογοητεύει όλο και περισσότερους απ’ όσους τον ψήφισαν. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποδείχθηκε ελάχιστος μπροστά στον αντιπολιτευόμενο Κυριάκο, που υποσχόταν ικανή Πολιτική Προστασία με στελέχη, σχέδιο και συντονισμό.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Πρωθυπουργός της Ελλάδος
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ.
Εκανε πρακτική στις αγγλικές Chase Investment και McKinsey, στην οποία ήταν σύμβουλος το 1995-1997, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών Alpha και Εθνική.
Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. το 2004, και το 2013 διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το 2016 είναι πρόεδρος του κόμματος και στις 7 Ιουλίου 2019 έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδος. Επανεξελέγη τον Ιούνιο του 2023.
δημοκρατία 14/8/24
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες