Σε φιάσκο μετατρέπεται ο χειρισμός του υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με τον ορισμό επιτροπής για την επιλογή της ταινίας που θα προτείνει η Ελλάδα για το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, καθώς φαίνεται να άλλαξε η σύνθεσή της αιφνιδιαστικά, μέσα σε λίγες μέρες.
Πριν λίγες ημέρες η σκηνοθέτης Ασημίνα Προέδρου παραιτήθηκε από την Επιτροπή καταγγέλοντας τους χειρισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με ανακοίνωσή της κατακεραυνώνει τις ανήκουστες πρακτικές για τον ορισμό της Επιτροπής, ενώ δημιουργοί 20 ταινιών που συμμετείχαν στην διαδικασία (από τις συνολικά 23 που είχαν κατατεθεί στο ΥΠΠΟ) με σημερινή τους ανακοίνωση δηλώνουν ότι αποσύρουν τις ταινίες.
Στην ανοιχτή επιστολή τους υπογραμμίζουν ότι «οι ανεύθυνοι και πρόχειροι χειρισμοί εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ εγείρουν ερωτήματα και εύλογες υπόνοιες για τη στόχευση τέτοιων ενεργειών. Θυμίζουν δε τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις των Κρατικών Βραβείων Ποιότητας, που έχουν καταργηθεί από το 2009.
Πρακτικές από τις οποίες οι επαγγελματίες του ελληνικού σινεμά δώσαμε αγώνες για να απεμπλακούμε, πρακτικές που δεν ταιριάζουν σε ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να ονομάζεται ευρωπαϊκό, και που εκθέτουν και θα εκθέσουν και στη συγκεκριμένη περίπτωση τη χώρα μας διεθνώς (…)
Ως εκ τούτου αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αδιαφανείς ενέργειες, που απαξιώνουν τον ελληνικό κινηματογράφο και τους επαγγελματίες του, και αναγκαζόμαστε να αποσύρουμε τις ταινίες μας από την ως άνω διαδικασία.».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), «στις αρχές Αυγούστου το ΥΠΠΟ προχώρησε στη σύσταση της επταμελούς επιτροπής που θα επιλέξει τη φετινή πρόταση της Ελλάδας για το Βραβείο Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας.
Το αρμόδιο Τμήμα Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στην επιτροπή στα μέλη της ΕΑΚ σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο, κριτικό κινηματογράφου Λήδα Γαλανού και ηθοποιό Κόρα Καρβούνη, καθώς και στη σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη, την οποία και οι τέσσερις αποδέχθηκαν.
Στις 11 Αυγούστου, η ως άνω Διεύθυνση του ΥΠΠΟ απέστειλε email στους εν λόγω συναδέλφους με το οποίο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή τους στην επιτροπή, ορίζοντας μάλιστα ως πρόεδρο τον Βασίλη Κεκάτο. Στο ίδιο email τους κοινοποιήθηκαν οι σύνδεσμοι των ταινιών (links) προκειμένου να δουν και να αξιολογήσουν τα υποψήφια έργα ενόψει διαδικτυακής σύσκεψης όπου θα διαβουλεύονταν για την τελική απόφαση.
Δύο μέρες μετά, στις 13 Αυγούστου, οι τέσσερις συνάδελφοι έλαβαν email από την προϊσταμένη του Τμήματος Κινηματογραφίας και Οπτικοακουστικών Μέσων που τους ενημέρωνε ότι “εκ παραδρομής σάς ανακοινώθηκε η συμμετοχή σας στην Επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει όσον αφορά στην ελληνική υποψηφιότητα για την 97η διοργάνωση των βραβείων OSCAR, συμμετοχή η οποία, δυστυχώς, δεν οριστικοποιήθηκε”».
Με ημερομηνία της ίδιας μέρας, 13 Αυγούστου, στη «Διαύγεια» δημοσιεύεται η – εντελώς διαφορετική – σύνθεση της επιτροπής, η οποία έχει ως εξής: Εβαν Σπηλιωτόπουλος, σεναριογράφος, ως πρόεδρος. Δημήτρης Δανίκας, κριτικός κινηματογράφου, ως αντιπρόεδρος. Χριστίνα Λαζαρίδη, σεναριογράφος, ως μέλος. Ασημίνα Προέδρου, σκηνοθέτιδα, ως μέλος. Παναγιώτης Ράππας, σκηνοθέτης – animator, ως μέλος. Σπύρος Ταραβήρας, σκηνοθέτης, ως μέλος. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ηθοποιός, ως μέλος. Σημειώνεται ότι η Ασημίνα Προέδρου υπέβαλε την παραίτησή της από την παραπάνω Επιτροπή.
Η ΕΑΚ καταγγέλλει ότι «το παραπάνω περιστατικό θίγει το πρόσωπο και το κύρος των εν λόγω συναδέλφων. Πολύ περισσότερο όμως πλήττει την αξιοπιστία και την αξιοκρατία της νεοσύστατης επταμελούς επιτροπής που ανακοινώθηκε στην “Διαύγεια” στις 13 Αυγούστου, λίγες μόνο ώρες μετά τις “διορθωτικές επιστολές”» και ζητάει εξηγήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα, επαναφέρει την πρότασή της, να ανατεθεί στην ίδια την ΕΑΚ «η ευθύνη επιλογής της ελληνικής υποψηφιότητας για το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας».
Αλφαβητικά οι υπογράφουσες και υπογράφοντες, δημιουργοί των 20 ταινιών που αποσύρονται από την έως άνω διαδικασία (από τις συνολικά 23 που είχαν κατατεθεί στο ΥΠΠΟ, όπως η λίστα είχε δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο):
- Αδριανόπουλος Χρήστος (σκηνοθέτης ταινίας Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα)
- Αλαβάνος Νικόλας (παραγωγός ταινιών Ο τελευταίος ταξιτζής & Πολύδροσο)
- Ασλανίδης Λουίζος (παραγωγός ταινίας Μέντιουμ)
- Βενέτης Άγγελος (παραγωγός ταινίας Νυχτερινός εκφωνητής)
- Βουγιούκαλου Ρένα (παραγωγός ταινίας Embryo Lavra Butterfly)
- Βούλγαρης Αλέξανδρος (σκηνοθέτης ταινίας Πολύδροσο)
- Δόριζας Άρης (σκηνοθέτης ταινίας Γιάννης Σπανός, πίσω απ᾽ τη μαρκίζα)
- Δρανδάκη Μαρία (παραγωγός ταινίας Animal)
- Εξάρχου Σοφία (σκηνοθέτρια ταινίας Animal)
- Ζωναράς Κάρολος (σκηνοθέτης ταινίας Tranzit)
- Ιερόπουλος Φιλ (σκηνοθέτης ταινίας Avant-Drag!)
- Ιωακειμίδη Χριστίνα (σκηνοθέτρια ταινίας Μέντιουμ)
- Καλομενόπουλος Γιώργος (παραγωγός ταινίας Dolls of Dresden)
- Κοντογιάννη Μαρία (παραγωγός ταινίας Animal)
- Μαυροειδής Ζαχαρίας (σκηνοθέτης ταινίας Το καλοκαίρι της Κάρμεν)
- Μπολομύτη Ιωάννα (παραγωγός ταινίας Το καλοκαίρι της Κάρμεν)
- Νούσιας Γιώργος (παραγωγός ταινίας Μέντιουμ)
- Ντούζα Μαρία (σκηνοθέτρια ταινίας Άκουσε με)
- Πάσχος Στέργιος (σκηνοθέτης ταινίας Ο τελευταίος ταξιτζής)
- Πατρούμπα Βάσω (παραγωγός ταινίας Στον ουρανό του τίποτα με ελάχιστα)
- Πετροπούλου Τζίνα (παραγωγός ταινίας Η μητέρα του σταθμού)
- Ραΐσης Βασίλης (σκηνοθέτης ταινίας Ο τελευταίος υπνοβάτης)
- Σαραντινός Μιχάλης (παραγωγός ταινίας Άκουσε με)
- Σουλτάνη Ιωάννα (παραγωγός ταινίας Εξέλιξη)
- Τσαγγάρη Αθηνά (παραγωγός ταινίας Ladies in waiting)
- Τσάφας Αλέξης (σκηνοθέτης ταινίας Dolls of Dresden)
- Τσικάρας Βασίλης (σκηνοθέτης ταινίας Επιχείρηση άστρο)
- Τσιμιτσέλης Γιάννης (σκηνοθέτης ταινίας Κουραμπιέδες με χιόνι)
- Τσουκαλά Ιωάννα (σκηνοθέτρια ταινίας Ladies in waiting)
- Τωμαδάκη Κωστούλα (σκηνοθέτρια ταινίας Η μητέρα του σταθμού)
- Χαραλαμπίδης Ρένος (σκηνοθέτης ταινίας Νυχτερινός εκφωνητής)
- Χούρσογλου Περικλής (σκηνοθέτης ταινίας Εξέλιξη)
- Ψύκου Ελίνα (σκηνοθέτρια ταινίας Αδέσποτα Κορμιά)
Μετά από την αποχώρηση των 20 σκηνοθετών η νέα Επιτροπή θα επιλέξει μεταξύ των τριών ταινιών που οι σκηνοθέτες τους μέχρι στιγμής δεν έχουν αποσύρει:
- Φόνισσα – Μυθοπλασία – Εύα Νάθενα
- Ο Καπετάν Μιχάλης – Μυθοπλασία – Κώστας Χαραλάμπους
- Μινόρε – Μυθοπλασία – Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες