Δίοδο στους ξένους εργάτες, προκειμένου να επανακάμπτουν στην χώρα μας και να βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά, ανοίγει νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στην Βουλή.
Έλλειμμα σε εργατικά χέρια
Άλλωστε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης έρχεται σε μια περίοδο που διαπιστώνεται από φορείς όπως η Τράπεζα της Ελλάδας η τεράστια έλλειψη εργατικών χεριών σε συγκεκριμένους τομείς της ελληνικής οικονομίας, παρά το γεγονός ότι η ανεργία στην Ελλάδα εξακολουθεί να «χτυπάει κόκκινο».
Ενδεικτική είναι η επισήμανση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα ότι η έλλειψη εργατικών χεριών συνιστά ένα επείγον πρόβλημα της οικονομίας. Αν δεν καταβληθούν άμεσα προσπάθειες για να καλυφθούν οι περίπου 200.000 κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν σήμερα, «το πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο διοικητής της ΤτΕ υπογραμμίζοντας ότι «μας λείπουν χέρια στις δραστηριότητες γύρω από τον τουρισμό, τον αγροτικό τομέα και την οικοδομή. Αν δεν τα βρούμε άμεσα, θα αρχίσουμε να έχουμε πρόβλημα και στην οικονομία».
Αλλοδαποί εργάτες «δύο ταχυτήτων»
Η πλέον σημαντική αλλαγή που προωθεί το υπ. Δικαιοσύνης είναι ότι διαχωρίζει σε εργαζόμενους «δύο ταχυτήτων» τους αλλοδαπούς που επιθυμούν να δουλέψουν στην χώρα μας.
Όσοι έχουν εργασθεί στη χώρα εντός της τελευταίας πενταετίας χωρίς να δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα θα μπορούν να παίρνουν άδεια εργασίας διαδικασίες – εξπρές και κατά προτεραιότητα σε σχέση με όσους δεν έχουν εργασθεί στο παρελθόν στην Ελλάδα, ή εργάσθηκαν και δημιούργησαν πρόβλημα.
Η συγκεκριμένη προτεινόμενη διάταξη ικανοποιεί το αίτημα πολλών επιχειρήσεων που έχουν απασχολήσει στο παρελθόν αλλοδαπούς εργαζομένους και θέλουν να τους καλέσουν εκ νέου, αλλά έως τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρές γραφειοκρατικές δυσχέρειες σαν να καλούσαν τους εργαζομένους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου με θέμα «κατά προτεραιότητα εξέταση αίτησης εργαζομένου που τήρησε τις υποχρεώσεις του» προβλέπει ότι:
- Οι αιτήσεις για τη χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου εποχιακού εργαζομένου από πολίτη τρίτης χώρας, ο οποίος είχε λάβει κατά την τελευταία πενταετία εθνική θεώρηση εισόδου για εποχική εργασία και τήρησε πλήρως τις υποχρεώσεις του, όπως αυτές απορρέουν από τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα, κατά τη διάρκεια της διαμονής του, εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τις αρμόδιες κατά περίπτωση ελληνικές προξενικές αρχές.
Σχετικά με τη γραφειοκρατική διαδικασία από τα προξενεία στο εξωτερικό και τις υπηρεσίες «μίας στάσης» στο εσωτερικό της χώρας, το νομοσχέδιο προβλέπει βελτιώσεις, με κυριότερο ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετούν τους αλλοδαπούς που ζητούν να εργασθούν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η προτεινόμενη διάταξη περί των δικαιωμάτων και της ίσης μεταχείρισης πολιτών τρίτων χωρών και εποχιακών εργαζόμενων,
- Οι αρμόδιες ελληνικές προξενικές αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες μίας στάσης, κατά περίπτωση, παρέχουν στους εποχικούς εργαζόμενους και στους εργοδότες όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαδικασία υποβολής αίτησης, τα δικαιολογητικά, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και τις προβλεπόμενες διαδικαστικές εγγυήσεις.
- Οι πληροφορίες του προηγούμενου εδαφίου, ιδίως αναφορικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εποχικών εργαζομένων, καθώς και τις προβλεπόμενες διαδικαστικές εγγυήσεις, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και γνωστοποιούνται εγγράφως με κάθε πρόσφορο μέσο στον πολίτη τρίτης χώρας κατά την επίδοση σε αυτούς της εθνικής θεώρησης εισόδου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες