Ξετυλίγεται το κουβάρι της παράνομης δράσης του κυκλώματος στις φυλακές στα Γιάννενα. Οι έξι συλληφθέντες παίρνουν το δρόμο για τον εισαγγελέα αντιμέτωποι με αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.
Οι έξι συλληφθέντες οδηγούνται στον εισαγγελέα. Η γυναίκα που φέρεται να διατηρούσε σχέση με κρατούμενο, κατηγορείται ότι μετέφερε τα ποσά που κατέληγαν στον λογαριασμό του βαρυποινίτη. Εμπλοκή στο παράνομο κύκλωμα είχαν τόσο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όσο και αστυνομικός.
Σύμφωνα με ανώτατη αστυνομική πηγή, που επικαλείται η ΕΡΤ, οι συλληφθέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας αξιοποίησαν πληροφορίες που έφθασαν στους «Αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ εδώ και καιρό, για την δράση του κυκλώματος στις φυλακές Σταυρακίου Ιωαννίνων. Αυτές αφορούσαν διακίνηση ναρκωτικών τόσο εντός όσο και εκτός της φυλακής. Οι Αρχές έχουν στην διάθεσή τους υλικό που αποδεικνύει την δράση της σπείρας.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, ναρκωτικά, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όπλα, δωροληψία-δωροδοκία υπαλλήλου, ψευδή βεβαίωση, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και παραβιάσεις των νομοθεσιών περί μετανάστευσης και περί εισαγωγή κινητών τηλεφώνων σε σωφρονιστικά καταστήματα.
Επιπλέον, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη -8- άτομα, που ενεργούσαν εκτός του πλαισίου δράσης της Οργάνωσης.
Λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίστανται στα Καταστήματα Κράτησης, ο αρχηγός της οργάνωσης είχε δημιουργήσει «μαύρο ταμείο», ώστε να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ακαταχώρητα χρηματικά ποσά, τα οποία νομιμοποιούσε μέσω κατανάλωσης προϊόντων εντός του καταστήματος.
Τα μέλη της οργάνωσης ελαχιστοποιούσαν τις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «αχυράνθρωπων» και κωδικές λέξεις ώστε να δυσχεραίνουν την αποκρυπτογράφηση τους από τις Διωκτικές Αρχές.
Στην έρευνα συμμετέχουν κλιμάκια του Σώματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ από τη Θεσσαλονίκη, άνδρες των ΕΚΑΜ και διμοιρία των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί ερευνούν διεξοδικά για όπλα, ναρκωτικά, κινητά και άλλα αντικείμενα που παραβιάζουν την εύρυθμη λειτουργία των φυλακών.
Η προανάκριση είναι σε εξέλιξη από τον Εισαγγελέα από την Θεσσαλονίκη, που ηγείται της έρευνας. Εργαζόμενοι της φυλακής μεταφέρονται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων προκειμένου να δώσουν καταθέσεις.
Πώς δρούσαν
Ο τρόπος δράσης της οργάνωσης (modus operandi) ήταν ο εξής:
-Αρχηγός της οργάνωσης ήταν έγκλειστος του Σωφρονιστικού Καταστήματος ο οποίος συντόνιζε την εμπορία και διακίνηση των ναρκωτικών και ήταν ο τελικός αποδέκτης των εσόδων.
-Ιδιώτης, είχε αναλάβει τη διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα, ενώ μέρος των εσόδων τα παρέδιδε στον αρχηγό της οργάνωσης.
-Αστυνομικός και ιδιώτιδα, μεσάζοντες των συναλλαγών, παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε σε απευθείας συναντήσεις μαζί του εντός του Καταστήματος, είτε μέσω κατάθεσης στον ατομικό του λογαριασμό μέσω του Λογιστηρίου.
-Δύο Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι, αναλάμβαναν να εγγράψουν τα χρηματικά ποσά στις λογιστικές καταστάσεις του αρχηγού, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, καθώς απέκρυπταν ή κατέγραφαν ψευδώς τα στοιχεία των καταθετών, αλλά και το ύψος του ποσού. Ένας εξ αυτών, μάλιστα, ενημέρωνε τον αρχηγό για επικείμενες έρευνες στα κελιά, ενώ του επέτρεπε την κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων.
-Έτερη υπάλληλος, συνέδραμε τον αρχηγό στην κατανάλωση των χρημάτων, για την νομιμοποίησή τους, εντός του καταστήματος.
-Λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίστανται στα Καταστήματα Κράτησης, ο αρχηγός της οργάνωσης είχε δημιουργήσει «μαύρο ταμείο», ώστε να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ακαταχώρητα χρηματικά ποσά, τα οποία νομιμοποιούσε μέσω κατανάλωσης προϊόντων εντός του καταστήματος.
Τα μέλη της οργάνωσης ελαχιστοποιούσαν τις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «αχυράνθρωπων» και κωδικές λέξεις ώστε να δυσχεραίνουν την αποκρυπτογράφηση τους από τις Διωκτικές Αρχές.
Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξακριβωθεί -7- περιπτώσεις εμπορίας-διακίνησης ναρκωτικών, -39- περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και -3- παραβιάσεις υπηρεσιακού απορρήτου.
Παράλληλα, για τον αστυνομικό-μέλος της οργάνωσης, από τις έρευνες προέκυψε η τέλεση επιπλέον περιπτώσεων παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, δωροληψίας και διακίνησης ναρκωτικών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες