Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Ψυχικό: Οι αγοραπωλησίες σε Μύκονο, Ίο και Σύρο που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών - Το οικόπεδο και οι βίλες στο νησί των Ανέμων


Ποιες δραστηριότητες του 54χρονου τοπογράφου που εκτελέστηκε στο Ψυχικό «ξεσκονίζει» η ΕΛ.ΑΣ.

των Θ. ΠΑΝΟΥ, Π. ΣΟΥΡΕΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Την Πέμπτη το πρωί θα οδηγηθεί στον Ανακριτή για να απολογηθεί ο 44χρονος κατηγορούμενος για την δολοφονία του 54χρονου τοπογράφου έξω από τα γραφεία της εταιρίας του στο Νέο Ψυχικό, μετά την προθεσμία που ζήτησε και έλαβε από τον δικαστικό λειτουργό.

Ο κατηγορούμενος μεταφέρθηκε την Κυριακή κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου αρχικά οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσαν οι δικαστικές αρχές σε βάρος του με βάση το υλικό που συνέλεξαν οι αστυνομικοί. 

Στην συνέχεια, ο 44χρονος, που σύμφωνα με την δικογραφία είναι αυτός που εκτέλεσε με αλλεπάλληλους πυροβολισμούς τον τοπογράφο, οδηγήθηκε στον Ανακριτή από τον οποίο ζήτησε προθεσμία για να προετοιμάσει την απολογία του έναντι της κατηγορίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Πρωταρχικός στόχος των αστυνομικών που ερευνούν την υπόθεση, όπως αναφέρει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews, φέρεται να είναι η λεγόμενη «μαφία της Μυκόνου», η οποία έχει πλέον εξελιχθεί σε εγκληματική οργάνωση με πολλά πλοκάμια, καθώς εκτιμάται ότι έχει αποκομίσει πακτωλό χρημάτων είτε μέσω νομιμοφανών είτε μέσω πλήρως παράνομων ενεργειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, σημαντική ώθηση στις έρευνες που πραγματοποιεί το τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής δίνει μια νέα σημαντική κατάθεση που έχουν στη διάθεσή τους οι έμπειροι αστυνομικοί, που προέρχεται από πρόσωπο του στενού φιλικού και επαγγελματικού κύκλου του θύματος. 

Το πρόσωπο αυτό φέρεται να γνωρίζει σε απόλυτο βαθμό τις δουλειές του 54χρονου, αλλά και τις διαφορές που μπορεί να είχαν προκύψει από αυτές. 

Ήδη κλιμάκιο του τμήματος Ανθρωποκτονιών έχει μεταβεί στη Μύκονο και, σύμφωνα με τις πηγές, αναμένεται σύντομα να μεταβεί σε Ίο και Σύρο. Σε αυτά τα τρία νησιά εκτιμάται ότι το θύμα είχε ανοιχτές υποθέσεις, από τη διερεύνηση των οποίων ενδέχεται να προκύψουν τα ίχνη των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας. Τουλάχιστον 10 φάκελοι με τοπογραφικά και μελέτες στο Νησί των Ανέμων έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών. 

Πρόκειται για ακίνητα και αγοραπωλησίες οικοπέδων που άλλαξαν χέρια, με αποτέλεσμα κάποιοι ενδεχομένως να ενοχληθούν. Τα τελευταία χρόνια, ο 54χρονος, ο οποίος χαρακτηριζόταν αυθεντία στο αντικείμενό του, είχε επεκτείνει τον κύκλο των εργασιών του και είχε αρχίσει να δραστηριοποιείται ενεργά στο real estate και να ενεργεί ως μεσίτης και επενδυτής, αγοράζοντας και μεταπωλώντας εκτάσεις.

Έκταση αξίας 5 εκατ. ευρώ

Μία από τις τελευταίες επενδύσεις του θύματος αφορούσε στην αγορά ενός οικοπέδου-φιλέτου με θέα στη θάλασσα, στην περιοχή Άγιος Στέφανος στη Μύκονο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ακίνητο, έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων, αποκτήθηκε αντί του ποσού των 5 εκατ. ευρώ, με τον Παναγιώτη Στάθη να έχει το 50% της νέας ιδιοκτησίας και το υπόλοιπο 50% να ανήκει πλέον στον συνέταιρό του.

Τον Νοέμβριο του 2023 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για την αξιοποίηση του ακινήτου. Ετσι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ξεκίνησε και η κατασκευή των νέων πολυτελών κατοικιών, οι οποίες, όπως δείχνει και η φωτογραφία που αποκαλύπτει η «R», έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περιμετρικά της συγκεκριμένης έκτασης στον Αγιο Στέφανο της Μυκόνου έχουν τοποθετηθεί και σύγχρονες κάμερες ασφαλείας. Όταν θα ολοκληρώνονταν οι βίλες, υπολογίζεται ότι θα πωλούνταν αντί αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε επιφανείς επιχειρηματίες που αναζητούν μια εξοχική κατοικία στο Νησί των Ανέμων.

Στις Κυκλάδες

Ο Παναγιώτης Στάθης, όμως, εκτός από τη Μύκονο είχε δραστηριότητα και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Το ενδιαφέρον των ερευνητών της Ασφάλειας επικεντρώνεται σε φακέλους που αφορούν οικοδομήσιμα οικόπεδα-φιλέτα των νησιών, τα οποία στην αρχική φάση των μελετών είχαν χαρακτηριστεί μη άρτια. 

Στη συνέχεια, όμως, αφού άλλαξαν χέρια, έγιναν νέες μελέτες που άλλαξαν τον χαρακτηρισμό των οικοπέδων σε άρτια και πλήρως οικοδομήσιμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, μια τέτοια υπόθεση, στο νησί της Πάρου, όπου είχε εμπλακεί ο Παναγιώτης Στάθης, έχει πάει στα δικαστήρια.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες το ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.Α.Σ, μετά τη Μύκονο, αναμένεται να μεταβεί σε δύο συγκεκριμένα νησιά, όπου έχει προκύψει ερευνητικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για την Ιο και τη Σύρο. Στην Ιο το θύμα φέρεται να είχε αποκτήσει έκταση-φιλέτο μερικών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Εντός αυτών ήδη έχει δημιουργηθεί ένα μικρό συγκρότημα με ενοικιαζόμενες πολυτελείς τουριστικές κατοικίες. 

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στην Ιο ο 54χρονος είχε κρατήσει και ένα κομμάτι γης για τον ίδιο και τη σύζυγό του, ώστε εν ευθέτω χρόνω, μετά τη συνταξιοδότησή του, το ζευγάρι να αποσυρθεί στο νησί και να ζήσει εκεί μόνιμα. Και αυτή η έκταση αλλά και ο τρόπος απόκτησής της έχουν μπει στο μικροσκόπιο των αστυνομικών, καθώς έχει φτάσει η πληροφορία πως ίσως ακόμα και εκεί έχει προκύψει κάποια διαφορά

Αντίστοιχο ενδιαφέρον για τους ερευνητές έχει προκύψει και για τη Σύρο. Εκεί ο Παναγιώτης Στάθης εκτιμάται ότι είχε αποκτήσει ένα ακόμα οικόπεδο, έκτασης τριών στρεμμάτων. Οι έρευνες που αναμένονται να γίνουν στο πολυπληθέστερο νησί των Κυκλάδων αφορούν τόσο τη συγκεκριμένη έκταση όσο και τις υπηρεσίες πολεοδομίας που έχουν την έδρα τους στη Σύρο.

Πάντως, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι αστυνομικοί του τμήματος Ανθρωποκτονιών εξετάζουν την πιθανότητα το κίνητρο πίσω από τη δολοφονική επίθεση να μην είναι μόνο οι μελέτες και τα επιχειρηματικά ανοίγματα του θύματος, αλλά ακόμα και προσωπικές διαφορές, για τις οποίες ενδεχομένως λίγοι άνθρωποι γνώριζαν. 

Οι έμπειροι αστυνομικοί, όταν πλέον θα έχουν την απόλυτη γνώση των φακέλων με τις υποθέσεις που θεωρούν επίμαχες, θα ξεκινήσουν να παίρνουν καταθέσεις από συγκεκριμένα πρόσωπα. Κάποια από αυτά φέρονται να είναι ιδιαίτερα γνωστά στην κλειστή επιχειρηματική κοινότητα της Μυκόνου. 

Παράλληλες έρευνες, κυρίως για την οικονομική κατάσταση και τα επιχειρηματικά ανοίγματα του θύματος, πραγματοποιεί εδώ και λίγες ημέρες και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ξεσκονίζοντας όλες τις κινήσεις του θύματος σε τράπεζες, εταιρείες, ακίνητα, καταθέσεις, ακόμα και θυρίδες σε πιστωτικά ιδρύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

ΦΙΛΟΣ ΤΟΠΟΓΡΆΦΟΥ

«Είναι μεγάλο μυστήριο για εμάς»

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο τον σκότωσαν. Ο Παναγιώτης δεν μας είχε πει ούτε για τον ξυλοδαρμό που υπέστη πριν από λίγα χρόνια», αναφέρει φίλος του θύματος

Η είδηση της δολοφονίας του Παναγιώτη Στάθη έπεσε σαν βόμβα στη Μύκονο και προκάλεσε σοκ στους ανθρώπους που τον γνώριζαν χρόνια. Οπως δηλώνει στην «R» φίλος του, δεν μπορεί να καταλάβει για ποιο λόγο ο 54χρονος μπήκε στο στόχαστρο του εκτελεστή.

«Είναι ένα μεγάλο μυστήριο για εμάς η δολοφονία του. Ο Παναγιώτης δεν μας είχε πει ούτε για τον ξυλοδαρμό που υπέστη πριν από λίγα χρόνια, τώρα το μάθαμε», τονίζει. Οσοι συνεργάστηκαν με τον Παναγιώτη Στάθη έχουν μόνο καλά λόγια να πουν για την επαγγελματική του επάρκεια. 

«Ηταν ο πιο έμπειρος τοπογράφος της Μυκόνου, ενώ είχε κάνει δουλειές και σε άλλα νησιά. Είχε ασχοληθεί με το χωροταξικό της Μυκόνου και με το Κτηματολόγιο, ενώ είχε περισσότερες γνώσεις και από τους συναδέλφους του στην Πολεοδομία. Ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει τα τοπογραφικά του σχέδια, τα οποία χαρακτηρίζονταν άρτια», λέει πρόσωπο του στενού περιβάλλοντος του 54χρονου. 

Ο Στάθης είχε νοικιάσει σπίτι στη Μύκονο και πήγαινε στο Νησί των Ανέμων σχεδόν κάθε εβδομάδα. «Ηταν πολυάσχολος. Δεν μπορούσες να τον βρεις εύκολα στο τηλέφωνο, γιατί συνεχώς έτρεχε σε δουλειές. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο τον σκότωσαν», καταλήγει ο φίλος του.

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες