Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Κυκλοφορούσε με Chrysler, είχε οπλοστάσιο και απειλούσε πολιτικούς ο 61χρονος που συνελήφθη στο Κερατσίνι


Ήταν κάτοχος μεγάλου αριθμού όπλων, εξαπέλυε απειλές σε βάρος πολιτικών και φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος και εκρηκτικών υλών. Ο λόγος για τον 61χρονο Σουηδό που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή στο Κερατσίνι από στελέχη της Κρατικής Ασφάλειας για παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη του άνδρα ξεκίνησε στις 20 Μαΐου 2024 όταν διαβιβάστηκαν στην Κρατική Ασφάλεια από τη Europol πληροφορίες από τις αρχές Σουηδίας, που αφορούσαν στην αναζήτηση του 61χρονου με σκοπό την εξακρίβωση της διεύθυνσης του σπιτιού που κατοικούσε στην Αθήνα. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, οι Αρχές της Σουηδίας αναζητούσαν τον άνδρα με σκοπό την επίδοση απόφασης ανάκλησης της αδείας οπλοκατοχής του από τη σουηδική αστυνομία και την κατάσχεση των όπλων, για τα οποία του είχε χορηγηθεί άδεια.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, ο 61χρονος ήταν νόμιμος κάτοχος επτά όπλων, τα οποία όμως δεν βρέθηκαν, όταν έγινε προσπάθεια να κατασχεθούν από τις σουηδικές Αρχές και εικάζεται ότι πιθανόν να τα έχει μεταφέρει στην οικία του στην Αθήνα, καθώς και ότι έχει στην κατοχή του αρκετές χειροβομβίδες, τις οποίες σκόπευε να χρησιμοποιήσει εναντίον πολιτικών.

Επιπρόσθετα, οι αρχές Σουηδίας, γνώριζαν ότι ο άνδρας είναι ύποπτος στη Σουηδία για απειλές σε βάρος πολιτικών, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, περί εκρηκτικών υλών και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. 

Εξαπέλυε απειλές μέσω δύο λογαριασμών του στην εφαρμογή Tik-Tok, ενώ φέρεται να χρησιμοποιεί ένα μαύρο αυτοκίνητο Chrysler το οποίο φέρει κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας σουηδικών Αρχών.

Αναφορικά με την εγκληματική δραστηριότητα τόσο του ίδιου όσο και των μελών της οικογένειάς του, οι Αρχές Σουηδίας, γνώρισαν ότι η σύζυγός του είναι επίσης ύποπτη για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος χρήματος, ενώ ο μεγαλύτερος γιος της οικογένειας έχει εμπλακεί σε υποθέσεις ναρκωτικών, κλοπών και εκβιασμών και είναι ο λόγος αποχώρησης της οικογένειας από τη Σουηδία, καθώς είχε δεχτεί απειλές για τη ζωή του, που σχετίζονταν με τη δραστηριοποίηση του στη διακίνηση ναρκωτικών.

Ακολούθησε αστυνομική έρευνα από την οποία προέκυψε ότι ο 61χρονος ταξίδεψε στη χώρα μας στις 12 Απριλίου 2023 με το μαύρο Chrysler και έκτοτε έχει προβεί στην έκδοση ελληνικού φορολογικού μητρώου με δηλωθείσα διεύθυνση κατοικίας στο Κερατσίνι, όπου εξακριβώθηκε ότι διαμένει με την οικογένειά του.

Επιπρόσθετα, από περαιτέρω έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι λογαριασμοί του στο Tik Tok δεν έχουν απασχολήσει σε θέματα που άπτονται του αντικειμένου της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, καθώς και ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη της οικογένειάς του δεν έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αρχές της χώρας μας.

Ο 61χρονος εντοπίστηκε το πρωί της Παρασκευής (31/5) και συνελήφθη.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε στο σπίτι του στο Κερατσίνι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άπαντα τα όπλα και το εξάρτημα για τα οποία οι Αρχές Σουηδίας είχαν προβεί σε απόφαση ανάκλησης και κατάσχεσης και συγκεκριμένα:

• ραβδωτό τυφέκιο, μάρκας CZ, διαμετρήματος (cal) 22 (5,6x15R), 
• δίκαννο αλληλεπίθετο λειόκαννο τυφέκιο, μάρκας Bettinsoli, μοντέλου Tarcisio, διαμετρήματος (cal) 12, 
• ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Browning, διαμετρήματος (cal) 22 (5,6x15R), 
• ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας Glock, διαμετρήματος (cal) 9mm (9x19), 
• επαναληπτικό λειόκαννο τυφέκιο, μάρκας Armsan (Scandium), διαμετρήματος (cal) 12, 
• ραβδωτό τυφέκιο, μάρκας Browning, διαμετρήματος (cal) 308 (7,62x51) και 
• σιγαστήρας, μάρκας Stalon.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας, ανευρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• Πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων (ανάλογων προς το διαμέτρημα των παραπάνω όπλων εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock). 
• Τρεις διόπτρες, οι δύο (2) εκ των οποίων ήταν προσαρμοσμένες στα τυφέκια. 
• Εννέα φορητοί ασύρματοι πομποδέκτες. 
• Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων των Αρχών Σουηδίας, επ’ ονόματι του συλληφθέντα, στο οποίο περιλαμβάνονται τα ανωτέρω όπλα (εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock).

Τέλος, σε σωματική έρευνα που διενεργήθηκε, ανευρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν επτά πλαστικοποιημένες άδειες κατοχής των αναζητούμενων όπλων και του σιγαστήρα, εκδοθείσες από τις Αρχές Σουηδίας.

Από το σύνολο του προανακριτικού υλικού προέκυψαν τα εξής: 
- Τα όπλα, καθώς και ο σιγαστήρας είναι τα αναζητούμενα προς κατάσχεση αντικείμενα, για τα οποία αποφασίστηκε η ανάκληση από τις Αρχές Σουηδίας. 
- Στην κατοχή του έφερε άδεια των Αρχών Σουηδίας για άπαντα τα προαναφερόμενα αναζητούμενα αντικείμενα (όπλα και σιγαστήρα), πλην όμως, όπως διαπιστώθηκε η άδεια για το ημιαυτόματο πιστόλι, μάρκας GLOCK, έχει λήξει από τις 14 Απριλίου 2021. 
- Στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων που έφερε στην κατοχή του ο συλληφθείς έχουν καταχωρηθεί τα ανωτέρω όπλα, πλην ωστόσο δεν ήταν σε θέση να αποδείξει/τεκμηριώσει ότι κατείχε και μετέφερε στην ελληνική επικράτεια τα όπλα που περιλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων, προκειμένου να ασκήσει δραστηριότητα ως σκοπευτής ή κυνηγός π.χ. προσκομίζοντας πρόσκληση ή άλλη απόδειξη των δραστηριοτήτων αυτών (κυνηγίου ή σκοποβολής) στη χώρα μας ως κράτος - μέλος προορισμού. 
- Ο κατηγορούμενος δεν τήρησε την προβλεπόμενη από τη σχετική νομοθεσία διαδικασία εισαγωγής από το εξωτερικό όπλων και λοιπών εξαρτημάτων - αντικειμένων, τα οποία ανευρέθηκαν στην κατοχή του και δη των όπλων για τα οποία είχε σχετική άδεια των Αρχών Σουηδίας και είχαν καταχωρηθεί στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων 
- Ουδέποτε τα δήλωσε στις αστυνομικές Αρχές, στερείται αδείας και ως εκ τούτου έφερε παρανόμως στην κατοχή του τα ανωτέρω όπλα, φυσίγγια και εξαρτήματα που εμπίπτουν στη νομοθεσία περί όπλων.

Κατά την προφορική εξέταση του συλληφθέντα, ο 61χρονος ανέφερε ότι προέβη στην εισαγωγή των παραπάνω όπλων και του σιγαστήρα, βασισμένος στο γεγονός ότι κατείχε άδεια γι’ αυτά και εμπεριέχονταν στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων των Αρχών Σουηδίας (εξαιρουμένου του ημιαυτόματου πιστολιού μάρκας Glock), αγνοώντας ότι απαιτείται άδεια για την κατοχή τους στη χώρα μας. 

Για το ημιαυτόματο πιστόλι μάρκας Glock δε, ανέφερε αρχικά ότι είχε λάβει άδεια αγοράς και κατοχής από τις Αρχές Σουηδίας, πλην όμως δεν εγκρίθηκε η καταχώρησή του στο Ευρωπαϊκό Δελτίο Πυροβόλων Όπλων που ήδη κατείχε και επιπλέον ότι γνώριζε πως έπρεπε να ενεργοποιήσει τη διαδικασία χορήγησης άδειας κατοχής αυτού στην ελληνική επικράτεια και σκόπευε να το πράξει, πλην όμως αγνοούσε, λόγω περιορισμένου χρόνου παραμονής στη χώρα μας, τις Υπηρεσίες όπου έπρεπε να αποταθεί.

Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει ασκήσει δραστηριότητες κυνηγιού ή σκοποβολής στη χώρα μας, ούτε είναι εγγεγραμμένος μέλος σκοπευτικού ομίλου.

Παναγιώτης Βλαχουτσάκος - Μαρίνος Αλειφέρης https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες