Σάββατο 29 Ιουνίου 2024

Στο ίδιο έργο θεατές: Η δασοκτόνα πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ για άλλη μια χρονιά κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα


Στο ίδιο έργο θεατές βρισκόμαστε για μία ακόμη αντιπυρική περίοδο, κατά την οποία η δασοκτόνα και εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Ν.Δ. αλλά και των προηγούμενων, όπως και της ΕΕ, αποτελεί «καύσιμη ύλη», μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, με τελευταίο «χτύπημα» την μεγάλη φωτιά που καίει στην Πάρνηθα.

Τα αποτελέσματα των σχεδόν ανύπαρκτων μέτρων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, των τεράστιων ελλείψεων σε μέσα, προσωπικό, υποδομές και χρηματοδότηση των αρμοδίων υπηρεσιών και της Δασικής Υπηρεσίας παρουσιάζονται καθημερινά.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επανέφερε από την πρώτη στιγμή της αντιπυρικής περιόδου τα γνωστά περί «ατομικής ευθύνης» και «κλιματικής κρίσης» για να βρει άλλοθι, οι ευθύνες της δεν μπορούν να κρυφτούν, ούτε να παραγραφούν.

Ευθύνες τις οποίες το ΚΚΕ ανέδειξε και φέτος, μπροστά στην έναρξη της αντιπυρικής περιόδου από την πρώτη στιγμή στη Βουλή, με την Ερώτηση που κατέθεσαν τον Απρίλη οι βουλευτές του Κόμματος προς τους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο.

Η συγκεκριμένη Ερώτηση υπενθυμίζεται πως είχε παρουσιαστεί σε εκδήλωση του ΚΚΕ στη Βουλή την Παρασκευή 19 Απρίλη, στην οποία μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ παρεμβάσεις είχαν γίνει από απόστρατους του Πυροσβεστικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, επιστήμονες και εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το ζήτημα ανέδειξε το ΚΚΕ και στην ΕΕ με την Ερώτηση για την πυροπροστασία και τα μέσα πυρόσβεσης που κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης τον Απρίλη.

«Κάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αν εξασφαλίζονταν οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού σε επιστημονική βάση, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών από κάθε κίνδυνο, που θα έδινε βάρος στην πρόληψη, θα εξασφάλιζε την ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών σε χρηματοδότηση, προσωπικό, υποδομές.

Σε όλα τα παραπάνω εμπόδιο μπαίνει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης και η διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική», σημείωναν μεταξύ άλλων στο κείμενο της Ερώτησης στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, απαιτώντας μέτρα για: 

  • Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
  • Το πλαίσιο του φετινού σχεδιασμού της αντιπυρικής περιόδου, ώστε οι εργαζόμενοι όπως και τα φυσικά οικοσυστήματα να μην ξαναβρεθούν αντιμέτωπα με νέες τραγωδίες όπως αυτές των προηγούμενων καταστροφών.
  • Την έγκαιρη και αναγκαία χρηματοδότηση μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για τη διαχείριση και προστασία των δασών σε όλους τους εμπλεκόμενους κρατικούς φορείς, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της νέας αντιπυρικής περιόδου.
  • Την κάλυψη των τεράστιων αναγκών της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής με μόνιμο προσωπικό, ώστε μεταξύ άλλων να επαρκεί για την εφαρμογή της πρόβλεψης του «νέου δόγματος» για την τριμελή επάνδρωση στα δασικά οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, χωρίς να εξουθενώνεται περαιτέρω το υφιστάμενο προσωπικό.
  • Τη μονιμοποίηση όλων των πενταετών, επταετών και εποχικών πυροσβεστών. Θα καταργήσει η κυβέρνηση με νόμο την εποχικότητα, ώστε από εδώ και πέρα να γίνονται προσλήψεις μόνο σε μόνιμες θέσεις με πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση και πλήρη εργασιακά δικαιώματα;
  • Την κατάργηση από την κυβέρνηση της αδιανόητης υπερεργασίας των πυροσβεστών με το πρόσχημα των «έκτακτων αναγκών» και τη διαρκή επίκληση μερικών και γενικών επιφυλακών για προληπτικούς λόγους.
  • Ένα σύγχρονο μισθολόγιο, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Επίσης πενθήμερη βδομάδα εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
  • Την χορήγηση όλων των συσσωρευμένων οφειλόμενων ρεπό στους πυροσβέστες.
  • Την ενίσχυση από την κυβέρνηση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
  • Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, με όποιον πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
  • Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο κρατικός εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης του ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
  • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις, στο πλαίσιο της συνολικής και ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών-ημιορεινών περιοχών.
  • Γενικότερα τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:

- Να σταματήσουν να διώκονται οι πυροσβέστες που καταγγέλλουν και διαμαρτύρονται για προβλήματα και ελλείψεις στην υπηρεσία τους.

- Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, σε αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφάλειας και μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων και την πρόληψη και πυροπροστασία.

Ταυτόχρονα, στην αντίστοιχη Ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, καλούσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί στα εξής:

- Ο RESC-EU νομιμοποιεί και διαιωνίζει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα σε κάθε κράτος-μέλος. Ο δε ανεπαρκέστατος στόλος του ανακυκλώνεται από χώρα σε χώρα και ενεργοποιείται τις περισσότερες φορές «κατόπιν εορτής» ή όταν έχει πάρει η πυρκαγιά πλέον μεγάλες διαστάσεις;

- Η πολιτική ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης σημαίνει μετάθεση όλο και περισσότερης ευθύνης στους εθελοντές πυροσβέστες και σε ΜΚΟ, που στην πράξη μεταφράζεται σε «ατομική ευθύνη» αντί της εξασφάλισης μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα σε κάθε κράτος, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και κατοχύρωση αμοιβής για τις ώρες υπερεργασίας τους;

- Η ΕΕ επιμένει να μην αποζημιώνει κανέναν πληγέντα από φυσικές καταστροφές, γιατί βάσει των όρων του λεγόμενου Ταμείου Αλληλεγγύης δεν θεωρείται επιλέξιμη η ιδιωτική ζημία, όμως οι «πράσινες» επενδύσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ άλλων και στα καμένα εδάφη ή σε περιοχές NATURA, είναι απόλυτα «επιλέξιμες», χρηματοδοτούνται αδρά και αδειοδοτούνται με fast-track διαδικασίες.

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες