Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Φωτιά στην Ύδρα: Νέα αποκάλυψη για το «μπουρλότο» - Στάχτη το πευκοδάσος του νησιού (βίντεο)


Είδαν στην άκρη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία λευκή κηλίδα στη θάλασσα, με την προέλευση αυτής να είναι άγνωστη.

Το MEGA παρουσιάζει τις νέες εξελίξεις σχετικά με τη φωτιά που ξέσπασε στο πευκοδάσος της Ύδρας, μετά από πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν από θαλαμηγό.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στο MEGA ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, αστυνομικό συντάκτης των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», δύο αυτόπτες μάρτυρες που επέβαιναν σε παραπλέον σκάφος κατέθεσαν πως πριν από την έναρξη της φωτιάς άκουσαν περίπου 15-20 κρότους, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν ρητώς ότι είδαν να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα.

Δύο μαρτυρίες αναφέρουν πως είδαν σκάφος, που άνηκε στη θαλαμηγό, να κινείται μεταξύ της ακτής και της θαλαμηγού, μεταφέροντας τσάντες θαλάσσης.

Ακόμη, αναφέρεται πως είδαν στην άκρη της θαλαμηγού έναν πυροσβεστήρα και μία λευκή κηλίδα στη θάλασσα, με την προέλευση αυτής να είναι άγνωστη.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στους επιβάτες της θαλαμηγού ήταν και ένας ολιγάρχης του Καζακστάν, φίλος του πρώην προέδρου της χώρας, ιδιοκτήτης πετρελαϊκού κολοσσού, ενώ για το πρόσωπό του υπάρχουν αιχμές για ξέπλυμα χρήματος.

Στάχτη το πευκοδάσος της Ύδρας

Την Τετάρτη θα απολογηθούν ο καπετάνιος και τα 12 μέλη του πληρώματος της πολυτελούς θαλαμηγού που αντιμετωπίζουν δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για την πρόκληση της πυρκαγιάς που έκαψε 300 στρέμματα του μοναδικού πευκοδάσους στην Ύδρα.

Τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν κατέκαψαν τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Ύδρας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, κυρίως από το πλήρωμα άλλου σκάφους, που είχε ρίξει άγκυρα σε διπλανό όρμο από εκείνο της θαλαμηγού, επιβαίνοντες του επίμαχου γιοτ, με φουσκωτό κατευθύνθηκαν προς τη φλεγόμενη ακτή στο Μπίστι.

Μόλις είδαν τι είχε προκληθεί από τη ρίψη των βεγγαλικών και αντιλήφθηκαν ότι εκεί έφτανε και άλλο σκάφος, επέστρεψαν στο γιοτ και αναχώρησαν άμεσα για τη μαρίνα της Βουλιαγμένης.

Στην εισαγγελική αρχή, όλα τα μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού αρνήθηκαν ότι έριξαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Ο δε καπετάνιος μία μέρα μετά το συμβάν λίγο πριν συλληφθεί δήλωσε σε συναδέλφους του ότι αμέσως ενημέρωσε τις αρχές.

Δεν ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα

«Ήταν στην καμπίνα του (ο καπετάνιος), είδε την φωτιά μόλις ενημερώθηκε και βγήκε έξω και μετά αφού ενημέρωσε όλες τις αρχές, επικοινώνησε μαζί τους. Μετά αναχώρησε λόγω των ανέμων και της φωτιάς που ήταν πολύ κοντά που ερχόταν ο καπνός και οι καύτρες στο σκάφος και έφυγε για την Βουλιαγμένη», είπε ο Γιώργος Βάλλης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ιδιωτικών και Επαγγελματικών Θαλαμηγών.

Σύμφωνα με τον κώδικα ναυτικού δικαίου, σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος το υπαίτιο σκάφος υποχρεούται να ενημερώσει τις αρχές, να παραμείνει στο σημείο και με τα μέσα που διαθέτει, όπως οι μάνικες και οι αντλίες πυρκαγιάς, να συμβάλλει στο έργο των αρχών.

Όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, δεν ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα από την αρχή, μέχρι το τέλος. Τα μέλη του πληρώματος κρατούνται για εμπρησμό σε δασική έκταση με ενδεχόμενο δόλο και κίνδυνο για άνθρωπο, οικολογική καταστροφή που επιφέρει κάθειρξη έως και 20 έτη και παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και βεγγαλικών.

Το συγκεκριμένο σκάφος μήκους περίπου 54 μέτρων και 12 μέτρα πλάτους υποχρεούται να έχει στον εξοπλισμό του φωτοβολίδες αλεξιπτώτου, ρουκέτες, βεγγαλικά και καπνογόνα τα οποία χρησιμοποιούνται σε περίπτωση κινδύνου.

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες