Στη γνωστή λογική της «ατομικής ευθύνης» είναι το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών που τέθηκε σε διαβούλευση, καθώς η κυβέρνηση προωθεί την ατομική ευθύνη και για το κόστος της αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές,προκειμένου να μην το αναλαμβάνει το κράτος, που θα πρέπει να έχει και την ευθύνη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού από φωτιές, πλημμύρες και σεισμούς.
Σε πρώτη φάση το νομοσχέδιο που προωθείται αφορά υποχρεωτική ασφάλιση για μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά όλα δείχνουν ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι να επεκταθεί στα λαϊκά σπίτια.
Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, το σχέδιο νόμου, το οποίο περιλαμβάνει συνολικά 46 διατάξεις, θεσπίζει, καταρχάς, την ίδρυση Παρατηρητηρίου Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών, με βασική στόχευση τη δημιουργία εθνικής στρατηγικής για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών, ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν η κρατική αρωγή να πορεύεται ...αρμονικά και συμπληρωματικά με την ιδιωτική ασφάλιση, στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που έχει δημιουργήσει η κλιματική κρίση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου διάταξη για την υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με ετήσια ακαθάριστα έσοδα άνω των 2.000.000 ευρώ έναντι φυσικών καταστροφών και δη έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού.
Παράλληλα, «με τις διατάξεις για την ιδιωτική ασφάλιση, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις που τροποποιούν και εμπλουτίζουν τον ν. 4797/2021, που αφορά το πλαίσιο της κρατικής αρωγής, σε συνέχεια των στοχευμένων παρεμβάσεων που έχουν θεσπιστεί μέχρι τώρα», όταν αυτός που ψήφισε η ΝΔ ενσωματώνει όλους τους «κόφτες» των αποζημιώσεων για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους που διαμόρφωσαν και διατήρησαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Επίσης, περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν τη στεγαστική συνδρομή, αλλά και τη διαδικασία κατεδάφισης των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων μετά από μία φυσική καταστροφή. Η στεγαστική συνδρομή έχει κουτσουρευτεί κι άλλο λόγω της ακρίβειας των υλικών.
Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει, επίσης, διάταξη με την οποία εισάγεται η δυνατότητα διορισμού Συντονιστή Αποκατάστασης και Ανασυγκρότησης, ενώ περιλαμβάνονται μία σειρά από παρεμβάσεις στη διάρθρωση των υπηρεσιών των οργανικών μονάδων της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής.
Τα τελευταία χρόνια, το κράτος, με όλες τις κυβερνήσεις, μεθοδεύει τη μεγαλύτερη απόσυρσή του από την προστασία και την αποζημίωση, που μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε ατομική ευθύνη.
Αλλωστε και η ιδιωτική ασφάλιση αυτό ακριβώς σηματοδοτεί: Οποιος αντέχει το κόστος ενός ασφαλιστικού συμβολαίου, θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να αποζημιωθεί ανάλογα με τα ασφάλιστρα που πληρώνει. Τα φτωχότερα νοικοκυριά, ακόμα κι αν είναι ασφαλισμένα, θα παίρνουν αποζημιώσεις - ψίχουλα και όλοι οι υπόλοιποι στην ουρά για τη γνωστή κρατική αρωγή... Γι' αυτό η κυβέρνηση σπρώχνει πελατεία στις ασφαλιστικές, εκθειάζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο τους στη διαχείριση των κινδύνων από την «κλιματική αλλαγή».
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, για την επίτευξη του σκοπού του, το Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών που ιδρύεται είναι αρμόδιο ενδεικτικά για:
α) τη διαχρονική παρακολούθηση του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και τη χάραξη σχετικών πολιτικών, σχετικά με την επέκταση και εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία, σε συνάρτηση με τις φυσικές καταστροφές, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τα έκτακτα και απρόβλεπτα φαινόμενα, την προσαρμογή της ιδιωτικής ασφάλισης και της κρατικής αρωγής λόγω φυσικών καταστροφών, στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, την εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών υπό το πρίσμα δανειακών συμβάσεων ιδιωτών, την εκτέλεση των συμβάσεων ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, τον εντοπισμό προβλημάτων και δυσλειτουργιών, τη συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών, της κλιματικής κρίσης ή έκτακτων και απρόβλεπτων φαινομένων, την εξέλιξη των δεδομένων και αναγκών που προκαλούν οι επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης ως προς την ασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων των ιδιωτών
και β) την καταγραφή προτάσεων για την προαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς και τη βελτίωση της λειτουργίας των χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων που χρησιμοποιεί ο τομέας της ιδιωτικής ασφάλισης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες