Δευτέρα 20 Μαΐου 2024

Ένταλμα σύλληψης για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ηγέτη της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου ζητεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο


Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μεσανατολικό καθώς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε επίσημα ότι ζήτησε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και των ηγετών της Χαμάς βάσει την υποψίας για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Λωρίδα της Γάζας.

«Με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί και εξετασθεί από το γραφείο μου, υπάρχουν εύλογοι λόγοι να πιστεύω ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, και ο Γιόαβ Γκάλαντ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, φέρουν την ποινική ευθύνη για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο έδαφος του Κράτους της Παλαιστίνης (στην Λωρίδα της Γάζας) αρχής γενομένης τουλάχιστον από την 8η Οκτωβρίου 2023», αναφέρεται σε ανακοίνωση του εισαγγελέα Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο Καρίμ Χαν δηλώνει σε ανακοίνωσή του ότι ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ για εγκλήματα όπως «σκόπιμη πρόκληση λιμού κατά πολιτών», «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «εξόντωση ή δολοφονία».

Ο Γιόαβ Γκάλαντ 

Προηγουμένως, το Γαλλικό Πρακτορείο (AF)) είχε μεταδώσει την είδηση ως εξής: «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βάσει την υποψίας για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στην Λωρίδα της Γάζας.

Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει νωρίτερα ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ στο CNN. Ο Χαν δήλωσε ότι το ΔΠΔ εκτός από τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα εκδώσει επίσης εντάλματα για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant, τον ηγέτη της Χαμάς, Γιάνια Σινουάρ.

Επίσης, για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς – τον Mohammed Diab Ibrahim al – Masri, τον ηγέτη των Ταξιαρχιών Αλ Κασέμ και γνωστότερο ως Mohammed Deif, και τον Ismail Haniyeh, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς.

https://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες