Το μοναδικό έθιμο της αναπαράστασης των Παθών του Κυρίου κατά την περιφορά του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε και φέτος με εντυπωσιακό τρόπο στα σοκάκια των χωριών της Πάρου, Ασπρο Χωριό, Μάρμαρα και Μάρπησσα. Το μοναδικό αυτό έθιμο των αναπαραστάσεων των Παθών του Χριστού μας κρατάει έναν αιώνα τώρα, καθώς το εμπνεύστηκε και υλοποίησε το 1924 η τότε δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Μάρπησσας, Βασιλεία Καφούρου - Ασωνίτη. Σύμφωνα με το έθιμο ο Επιτάφιος περνά από τα στενά δρομάκια (σοκάκια) των χωριών και κάνει περίπου 15 στάσεις, στις οποίες παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν εκπληκτικά σκηνές από την Ανάσταση του Λαζάρου, την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, τη Μαγδαληνή που πλένει τα πόδια του Χριστού, το Μυστικό δείπνο, τον Πόντο Πιλάτο, την προσευχή στο Όρος των Ελαιών, την ανάβαση στο Γολγοθά, το μαρτύριο της Σταύρωσης, την Αποκαθήλωση ,το κρέμασμα του Ιούδα κλπ. Πλήθος κόσμου παρακολούθησε με συγκίνηση και θρησκευτική κατάνυξη τα δρώμενα στην φετινή αναπαράσταση του Θείου δράματος στο Ασπρο Χωριό, στα Μάρμαρα και στη γειτονική Μάρπησσα που ήταν εντυπωσιακή. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν στη αναβίωση του μοναδικού αυτού εθιμού και στο εξαιρετικό αποτέλεσμα! Δείτε παρακάτω πλήθος εκπληκτικών σκηνών από την φετινή αναπαράσταση του Θείου δράματος στα Μάρμαρα της Πάρου:
Δείτε εικόνες από την αναπαράσταση στη Μάρπησσα: Ακολουθεί το ρεπορτάζ του parianostypos από το Ασπρο Χωριό
Η βαθιά μυσταγωγική Περιφορά του Επιταφίου και οι μαγευτικές Αναπαραστάσεις των Παθών του Θείου Δράματος
Μια βαθιά κατανυκτική μυσταγωγία, έζησαν όσοι πιστοί βρέθηκαν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στο Άσπρο Χωριό. Εκεί, εικόνες και αρώματα της παριανής φύσης ενώθηκαν με συμβολισμούς που ενέπνεαν τα πιο μύχια συναισθήματα μπροστά στην κορύφωση του Θείου Δράματος.
Πολλοί οι πιστοί, σαν ένα γαλήνιο ποτάμι ακολούθησαν τον Σταυρό και τα Εξαπτέρυγα που προπορεύονταν του Επιταφίου, ενός Επιταφίου πανέμορφου, κοσμημένου με τα ολάνθιστα λουλούδια της γης του τόπου.
Η υποβλητική σιγαλιά της νύχτας, πλημμύρισε από τους θρηνητικούς ψαλμούς και τα εγκώμια της χορωδίας που συνόδευε την πομπή. Το «Ω, γλυκύ μου έαρ, γλυκύτατόν μου Τέκνον» σκόρπιζε συγκίνηση, παρηγορία, δέος και βυζαντινή ιερότητα, υπό το φως των πένθιμων κεριών των πιστών που τρεμόπαιζε.
Στη διάρκεια της μυσταγωγικής πομπής του σεπτού Επιταφίου, ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια των πιστών εντυπωσιακές αναπαραστάσεις σκηνών του Θείου Δράματος. Νέες και νέοι, ενδεδυμένοι με αμφιέσεις εποχής και σκηνικά κατάλληλα, ενσάρκωσαν μοναδικά, εικόνες του Θείου Πάθους, όπως η Ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, η Προσευχή στο όρος των Ελαιών, ο Μυστικός Δείπνος, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση.
Η όλη ατμόσφαιρα στο Άσπρο Χωριό ήταν απολύτως μαγευτική. Μέσα στην γαλήνη της νύχτας, με ανοιχτά τα «ώτα» της ευλαβούς ψυχής, η πιο θλιβερή βραδιά της χριστιανικής μας πίστης, έμοιαζε στο Άσπρο Χωριό με μυστικό ύμνο μπροστά στην ταπείνωση του Θεανθρώπου προς χάριν της καταπάτησης του Θανάτου και του θριάμβου της Ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες