Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Οι συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι προσφεύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια - Επιστολή-απάντηση στον Άρειο Πάγο για την απόφαση

«Ήταν η απόλυτη ξεφτίλα… Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την πραγματική δικαίωση»

Οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι, μετά τη χθεσινή ετυμηγορία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, θα αποστείλουν άμεσα στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου επιστολή με τη δική τους απάντηση για την πορεία της δίκης και για την τόσο άδικη γι’ αυτούς απόφαση, μία απόφαση που τους πλήγωσε και παράλληλα τους σόκαρε.

Όπως μετέδωσαν σε συνέντευξή τους στην ΕΣΗΕΑ, οι συγγενείς θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην ευρωπαϊκή εισαγγελία και στις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές διαφάνειας και Εσωτερικών Υποθέσεων μετά την απόφαση του δικαστηρίου που έκρινε ένοχα μόλις 6 άτομα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Μακάρι να παραγραφούν τα αδικήματα γιατί έτσι θα τα πάρουν στις πλάτες τους όσοι τα διέπραξαν και αθωώθηκαν, δήλωσε  ο Νίκος Γιαννόπουλος ο οποίος έχασε την μητέρα του στη φονική πυρκαγιά.
Σε δήλωσή του ο Άρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε τους γονείς του και τις δίδυμες ανηψιές του, μας μετέφερε ότι δεν ήταν έκπληξη το αποτέλεσμα της δίκης αλλά όλα έχουν και κάποια όρια.

«Ήταν η απόλυτη ξεφτίλα… Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την πραγματική δικαίωση»

«Όλες οι ευθύνες είναι τρομερές, θα πρέπει να ψάξει η ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί εμείς δεν θα σταματήσουμε μέχρι την πραγματική δικαίωση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επιζών της τραγωδίας στο Μάτι, Γιάννης Οικονομίδης, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου.

Όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην ΕΣΗΕΑ, δηλώνει επιζών αλλά στην πραγματικότητα, έχει χάσει πάρα πολλούς ανθρώπους, φίλους και γείτονες. «Οι απώλειες δεν είναι μόνο οι 104 νεκροί, αλλά και οι δεκάδες άλλοι που πέθαναν αργότερα και δεν λογίζονται στους θανάτους. Ακόμη, υπάρχουν δεκάδες εγκαυματίες, με μόνιμη αναπηρία, ενώ 80 εξ αυτών είναι πολύ σοβαρά. Παράλληλα, χιλιάδες άνθρωποι “έχασαν” στην ζωή τους και τον ύπνο τους. Κανένας δεν έχει καταλάβει το μέγεθος του ζητήματος».

Κατά τη σύντομη διάρκεια της ομιλίας του, επεσήμανε πως συνολικά 5.000 άνθρωποι σώθηκαν μόνοι τους, χωρίς καμία ειδοποίηση και καμία παρουσία κρατικού και δημόσιου παράγοντα. Περίπου 3.000 ήταν από τις 6:00 στην θάλασσα, όπου έμειναν εκεί έως και 10 ώρες, ενώ 2.000 κατάφεραν να φύγουν με το αυτοκίνητο. «Είναι τεράστια αυτή η υπόθεση και πρέπει να το καταλάβει η ελληνική δικαιοσύνη και η κοινή γνώμη. Η οργή μας δεν είναι μόνο συναισθηματική, αλλά βαθύτατα ρεαλιστική γιατί από την ίδια στιγμή του εγκλήματος αυτού υπήρξε μια οργιώδης προσπάθεια συγκάλυψης και γιατί από εκείνη τη στιγμή ο καθένας προσπαθούσε να αποφύγει την ευθύνη του».

Κανένας δεν θα ξεχάσει, όπως είπε ο κ. Οικονομίδης, την πολιτική ηγεσία που δεν «μπορούσε να βρει λάθη και είχε ρίξει το φταίξιμο στους κατοίκους για την δήθεν παράνομη αυθαίρετη δόμηση και για τη δήθεν παγίδα θανάτου που μόνοι μας εγκλωβιστήκαμε και καήκαμε σαν τα ποντίκια. Το αποτέλεσμα το χθεσινό για εμάς δεν ήταν έκπληξη αλλά ήταν η απόλυτη ξεφτίλα. Τους ξέφυγε η φωτιά και μετά προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν κάθε ευθύνη».

«Έχουμε δείξει απέραντη υπομονή»

Από την πλευρά της, η κυρία Σοφία Χαμηλοθώρη, η αδελφή του Παναγιώτη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από τη φονική πυρκαγιά, τόνισε πως είναι ιδιαιτέρως δύσκολο να διαχειριστεί την κατάσταση, καθώς πρέπει να δείξει ψυχραιμία ως δικηγόρος, ενώ από την άλλη δεν μπορεί να μην σταθεί δίπλα στους συγγενείς που αγανακτούσαν κάθε φορά, με αφορμή όσα ακούγονταν κατά την διάρκεια της δίκης.

«Έχουμε δείξει απέραντη υπομονή και αξιοπρέπεια σε όλο αυτό που συνέβη από την πρώτη μέρα, που έγινε μια φανερή μεθόδευση. Η Δικαιοσύνη άργησε να δείξει τα ανακλαστικά της. Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας, θα προσφύγουμε όπου μπορούμε, και δεν θα αφεθεί τίποτα στην τύχη».

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες