Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Δολοφονία Λυγγερίδη: Τα παράνομα κέρδη της ηγετικής ομάδας των συλληφθέντων - Οι καντίνες, τα ναρκωτικά και η πώληση «πολεμοφοδίων»


Σε κερδοφόρο επάγγελμα είχαν μετατρέψει τη δήθεν αγάπη για την ομάδα τους οι χούλιγκαν που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αττικής, κατηγορούμενοι για τα επεισόδια και τη δολοφονία του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη, τον περασμένο Δεκέμβριο, έξω από το κλειστό γήπεδο του Ρέντη κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

των Α. ΚΑΝΔΥΛΗ, Θ. ΠΑΝΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Όπως προέκυψε από τις πολύμηνες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας, οι φερόμενοι ως αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης έκαναν μια άνετη ζωή, χωρίς να χρειάζεται να εργάζονται. Η ανέλιξή τους στην ηγεσία της «βιομηχανίας βίας», που είχαν στήσει, τους απέφερε μεγάλα κέρδη, τα οποία, μάλιστα, τους επέτρεπαν να αγοράζουν ακόμα και πολυτελή αυτοκίνητα.

Στην ογκώδη δικογραφία αποτυπώνονται ξεκάθαρα όλες οι δραστηριότητες των φερόμενων ως αρχηγών, με αποτέλεσμα το επόμενο σκέλος της έρευνας να αφορά το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στα σκοτεινά μονοπάτια της Greek Mafia. 

Ανοιχτός παραμένει στις δικαστικές Αρχές και ο ογκώδης φάκελος που είχαν παραδώσει στον αρμόδιο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λίγες ημέρες μετά τη δολοφονία Λυγγερίδη, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, στον οποίο περιέχονται όλα τα στοιχεία για τους φανατικούς οπαδούς ομάδων που προκαλούν τη βία εντός και εκτός γηπέδων. Μάλιστα, θεωρείται βέβαιο πως, όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος των ερευνών για την υπόθεση Λυγγερίδη, θα ξεκινήσουν οι έρευνες και για τους υπόλοιπους οργανωμένους συνδέσμους οπαδών αθλητικών συλλόγων.

Ο κύκλος του πλουτισμού

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία αναφέρεται πως μια από τις πιο επικερδείς δουλειές της ηγετικής ομάδας των συλληφθέντων ήταν η πώληση εισιτηρίων και προσκλήσεων έξω από το γήπεδο ή μέσα στους συνδέσμους. 

Οι ίδιοι φρόντιζαν να πωλούν τις προσκλήσεις σε υψηλές τιμές, ανάλογα με τη σημασία του αγώνα που έδινε η ομάδα τους. Ωστόσο, ήταν σε θέση να βάζουν στο γήπεδο και άτομα χωρίς καμία πρόσκληση ή εισιτήριο, λαμβάνοντας σε μετρητά το χρηματικό ποσό που είχαν προκαθορίσει. 

Παράλληλα, από τις έρευνες προέκυψε πως οι «αρχηγοί» είχαν στήσει μια ολόκληρη βιομηχανία πώλησης «προστασίας» σε όσους έστηναν τις καντίνες τους έξω από το γήπεδο κατά τη διάρκεια των αγώνων, προκειμένου να βγάλουν ένα μεροκάματο.

Οι φερόμενοι ως αρχηγοί της ομάδας των συλληφθέντων είχαν επιβάλει «κεφαλικό φόρο» από 20 έως 50 ευρώ για τις καντίνες. Εάν κάποιος αντιδρούσε, τότε έστελναν τους λεγόμενους «μικρούς», δηλαδή τα πιο νεαρά μέλη των συνδέσμων, για να προκαλέσουν φθορές στις καντίνες. Κέρδη αποκόμιζαν επίσης τόσο από το εμπόριο ναρκωτικών, εντός και εκτός κερκίδας, όσο και από την πώληση «πολεμοφοδίων». 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πωλούσαν εκτοξευτήρες ναυτικών φωτοβολίδων για 70 ευρώ και συσκευασίες με έξι φωτοβολίδες για 20 ευρώ. Ακόμη, από έρευνες σε σπίτια συλληφθέντων βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών, γεγονός που προκαλεί στις Αρχές τη βεβαιότητα της «επαγγελματικής» ενασχόλησής τους με το εμπόριο ουσιών. Η επίθεση της 7ης Δεκεμβρίου 2023 ήταν καλά οργανωμένη. «Το κάλεσμα είχε γίνει μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας, όπου εκεί έχουν ομαδικές συνομιλίες οι οπαδοί του Ολυμπιακού.

Ακουγόταν ότι το σχέδιο ήταν να γίνει επίθεση σε βάρος ανδρών των ΜΑΤ στο συγκεκριμένο γήπεδο και όχι στο ΣΕΦ ή στο Καραϊσκάκη, διότι αυτά τα γήπεδα έχουν κάμερες, ενώ το “Μελίνα Μερκούρη” όχι, οπότε θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η ενδεχόμενη ταυτοποίηση από τις Αρχές», λέει στην κατάθεσή του ο ένας εκ των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση με την κωδική ονομασία «67Ε». 

Η Αστυνομία, ωστόσο, αξιοποιώντας όλα τα στοιχεία από την άρση απορρήτου, τις καταθέσεις των μαρτύρων (κυρίως των τριών προστατευομένων) και το βιντεοληπτικό υλικό, κατάφερε να ταυτοποιήσει 141 μέλη της οργάνωσης που συμμετείχαν στην επίθεση. Σε αυτή τη διαδικασία σημαντικό ρόλο είχε ένα στικάκι με 15 βίντεο από τα επεισόδια, το οποίο στις 18/2/2024 άγνωστο άτομο άφησε απέναντι από τη θύρα 5 του «Γ. Καραϊσκάκης», όπου φαίνονται ποιοι από το πέταλο βγήκαν έξω για «πόλεμο». 

Συνολικά συνελήφθησαν 167 άτομα. Ανάμεσά τους οι πέντε φερόμενοι ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας Λυγγερίδη στους οποίους περιλαμβάνονται ηγετικά στελέχη των οργανωμένων, όπως ο μάνατζερ γνωστού τράπερ, ο αποκαλούμενος και «ΟΜΛΕ», και ο «Κοντός». 

Για τον πρώτο, όπως σημειώνεται στη δικογραφία, η «υπογραφή» του ήταν οι «τσιμπιές», δηλαδή τα μαχαιρώματα σε αντιπάλους. Χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα επικίνδυνος», καθώς «δεν διστάζει να χρησιμοποιεί τον οπλισμό του απλά και μόνο για τη διασκέδασή του». 

Ο δεύτερος αναφέρεται ως «αδιαφιλονίκητος ηγέτης της εγκληματικής οργάνωσης» που «όταν απειληθεί η ηγεσία της οργάνωσης από ανταγωνιστές οπαδούς, δεν διστάζει να τους επιτεθεί με ιδιαίτερη σφοδρότητα». 

Εμπνέει ιδιαίτερο σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μαζί του θα συνομιλήσουν μόνο όσοι από τους οπαδούς ανήκουν στους «Μεγάλους». Και οι δύο φέρεται να είχαν κομβικό ρόλο στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου.

Το χρονικό

Εκείνο το απόγευμα, περίπου στις 6:30 μ.μ., 34 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ αυτών ο μάνατζερ και ο «Κοντός», συγκεντρώθηκαν εξωτερικά του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης», έξω από τη συρόμενη πόρτα των VIP. Έμειναν εκεί έως τις 7:30 μ.μ. Το σχέδιο ήταν να εφοδιαστούν με «πολεμοφόδια»: ναυτικές φωτοβολίδες, φωτοβολίδες χειρός και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. 

Για τη μεταφορά τους χρησιμοποιήθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα, τα οποία θα συνόδευαν 10-15 μοτοσικλέτες από το «Γ. Καραϊσκάκης» έως το «Μελίνα Μερκούρη». Μόλις ολοκληρώθηκε ο εφοδιασμός, ένας εκ των «αρχηγών» έδωσε εντολή να φύγουν γρήγορα για του Ρέντη, με σκοπό να «γίνουμε με τους μπάτσους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Ενώ στην αρχή ακουγόταν ότι θα γίνει πέσιμο στην Αστυνομία μετά το τέλος του αγώνα, στο τελείωμα του πρώτου σετ, ακούσαμε προσταγές να βγούμε έξω», λέει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας, περιγράφοντας λεπτό προς λεπτό τη θανατηφόρα επίθεση. «Βγήκαμε σχεδόν 100 με 150 άτομα, κυρίως πιτσιρικάδες. 

Είδα τον “Κοντό” και τον “ΟΜΛΕ” έξω από την πόρτα που βλέπει την οδό 28ης Οκτωβρίου να μοιράζουν ναυτικές φωτοβολίδες και μολότοφ, ενώ κάποιοι άλλοι είχαν δικά τους καπνογόνα, στιλό εκτόξευσης φωτοβολίδας και ναυτικές φωτοβολίδες. Αφού μοιράστηκαν αυτά τα αντικείμενα, μας δόθηκε εντολή από τον “Κοντό” και τον “ΟΜΛΕ” να πάμε προς το σημείο που ήταν οι ματατζήδες και να τους επιτεθούμε με αυτά τα αντικείμενα… 

Φτάνοντας σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από τους ματατζήδες, ο “Κοντός” πέταξε μια μολότοφ, η οποία ήταν ένα πλαστικό μπουκάλι νερού μισού λίτρου με βενζίνη, στο οποίο είχε τυλιγμένο γύρω του έναν μαύρο δυναμίτη. Ο “ΟΜΛΕ” κρατούσε ένα στιλό εκτόξευσης με βολές, μία ναυτική φωτοβολίδα και μία μολότοφ… 

Οι επιθέσεις διήρκεσαν περίπου 10 με 15 λεπτά και, μόλις ήρθε από τον Κηφισό δεύτερη διμοιρία, ο “ΟΜΛΕ” μάς έδωσε εντολή να γυρίσουμε στο γήπεδο και τρέξαμε, μπήκαμε στο γήπεδο για να μη συλληφθούμε».

Έκνομες πράξεις

Μετά από έρευνα, που κράτησε περίπου 4,5 μήνες, η Αστυνομία κατέληξε ότι είχαν εμπλοκή σε έκνομες πράξεις 167 άτομα. 67 οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη και από αυτούς οι 63 εκτιμάται ότι αποτελούν μέλη εγκληματικής οργάνωσης. Οι περισσότεροι ωστόσο εξ αυτών αρνούνται τις κατηγορίες, όπως τους αποδίδονται. 

Η δικηγόρος Βάσω Πανταζή, που εκπροσωπεί τέσσερις εμπλεκομένους, δηλώνει στη Realnews: «Είναι τραγικό ότι στην υπόθεση αυτή, ένας νέος άνθρωπος, αστυνομικός, έχασε τη ζωή του επειδή απλά έκανε τη δουλειά του. Οι εντολείς μου δηλώνουν σε κάθε περίπτωση την απόλυτη λύπη τους. 

Όμως είμαι πάντα νομικά επιφυλακτική όταν συναντώ στη δικογραφία πολυπληθείς εγκληματικές οργανώσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζονται καν. Το να βρεθείς στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ένταξης σε εγκληματική οργάνωση».

https://www.enikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες