Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Η μελέτη της ολλανδικής εταιρείας «HVA» για τη Θεσσαλία: Εργα με κριτήριο το κόστος και στοχοποίηση των αγροτών!

Προεξοφλούν ότι δεν θα προστατεύεται όλη η Θεσσαλία και απειλούν με πρόστιμα και ποινές όσους δεν συμμορφωθούν!

Αθωώνει όλες τις κυβερνήσεις για την ανυπαρξία των απαιτούμενων έργων προστασίας της Θεσσαλίας και στοχοποιεί ευθέως τους αγρότες το master plan της ολλανδικής εταιρείας «HVA», που δόθηκε για δημόσια διαβούλευση ...στα Αγγλικά!!!

Η μελέτη επικαλείται μέχρι και την Μάργκαρετ Θάτσερ, που ως πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε δηλώσει για την οικονομία ότι «το φάρμακο είναι πικρό και βαρύ, αλλά ο ασθενής το χρειάζεται για να ζήσει», καλώντας τους Θεσσαλούς να προσαρμοστούν στις αλλαγές που προτείνει και για τις οποίες προεξοφλεί ότι θα προκαλέσουν οργή. Γι' αυτό ζητά από τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να «αποτραπεί η μετατροπή των διαμαρτυριών των αγροτών σε εξέγερση».

Χωρίς να προκαλεί καμία έκπληξη, η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, κατά τους Ολλανδούς, πρέπει να γίνει με βάση τα εγκληματικά κριτήρια του κόστους - οφέλους και των αντοχών της οικονομίας, που άφησαν τον κάμπο στο έλεος των πλημμυρών. Προτείνουν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των νερών υπό έναν φορέα - Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, όπως και την είσοδο των επιχειρηματικών ομίλων στη διαχείριση τόσο των υδάτων όσων και των έργων.

Από τους αγρότες, η ολλανδική εταιρεία ζητάει να αποδεχτούν γεωργικές εκτάσεις να μετατραπούν σε περιοχές ελεγχόμενης πλημμύρας και εντός 6 χρόνων να αλλάξουν καλλιέργειες (με πρώτα θύματα τις καλλιέργειες βαμβακιού και καλαμποκιού) επιλέγοντας αυτές που δεν απαιτούν πολύ νερό!

Στην περίπτωση που δεν συμμορφωθούν, προτείνονται η επιβολή προστίμων και η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στους αγρότες, οι οποίοι ήδη στενάζουν από την εκτίναξη του κόστους παραγωγής! Ενώ υπό τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού υποστηρίζει ότι θα φταίνε οι αγρότες που δεν θα σκέφτονται το γενικό συμφέρον για τυχόν ερημοποίηση της Θεσσαλίας.

Αντιπλημμυρικές υποδομές χωρίς... υπερβολές στο κόστος

Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα έργα, η μελέτη αναφέρει ότι «οι (υπάρχουσες) υποδομές θεωρούνται στην πλειοψηφία τους οικονομικά σωστές, καθώς το κόστος κατασκευής τους υπολογίζεται να είναι σχεδόν πάντα μικρότερο από το κόστος επισκευής των ζημιών». Αν αυτό δεν είναι έμμεση ομολογία ότι η λογική του κόστους - οφέλους στις αντιπλημμυρικές υποδομές «έπνιξε» τον κάμπο, τότε τι είναι;

Προσθέτει ότι «το παρόν master plan έχει αναπτύξει μια στρατηγική που μπορεί να εφαρμοστεί στο συντομότερο δυνατό χρονικό πλαίσιο (...) Χωρίς να γίνονται υπερβολές στο κόστος κατασκευής». Διασαφηνίζει μάλιστα ότι «ο πραγματικός προϋπολογισμός υπολογίζεται με βάση τις επιλογές που θα γίνουν από τους υπουργούς των σχετικών υπουργείων».

Συγκεκριμένα, τα αντιπλημμυρικά έργα που προτείνονται είναι στα ορεινά «η κατασκευή περίπου 100 - 250 φραγμάτων ανάσχεσης» για να μειωθεί η ροή των υδάτων προς τον κάμπο. Η μελέτη αποφεύγει να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μεγάλα φράγματα και το μόνο που προτείνει είναι ότι «η λειτουργία των υφισταμένων και μελλοντικών μεγάλων φραγμάτων θα πρέπει να προσαρμοστεί και να ρυθμιστεί με ακρίβεια στις απαιτήσεις διαχείρισης των πλημμυρών».

Τον Νοέμβρη, μάλιστα, η «HVA» χαρακτήρισε πανάκριβα τα μεγάλα φράγματα. Για τις πεδινές περιοχές αναφέρει ότι «οι υποδομές θα αποτελούνται κυρίως από αναχώματα ποταμών, καθώς και από δευτερεύοντα εσωτερικά αναχώματα που θα λειτουργούν ως αντίσταση σε περίπτωση ρήξης των αναχωμάτων των ποταμών ή πολύ έντονης χερσαίας πλημμύρας».

Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχουν καν αναχώματα, αφού παραμένουν κατεστραμμένα από τον «Daniel», ενώ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δ. Κουρέτας, παραδέχθηκε ότι δεν θα είναι έτοιμα ως τον Σεπτέμβρη και τις φθινοπωρινές βροχές!

Η «HVA» θεωρεί δεδομένο ότι δεν θα προστατεύεται όλη η Θεσσαλία από πλημμύρα και γι' αυτό προτείνει ζώνες πλημμύρας σε Τρίκαλα και Λάρισα. Οπως αναφέρει η μελέτη, «δεν είναι δυνατό να προστατευτούν πλήρως όλες οι περιοχές, όπως περιοχές με λίγους κατοίκους ή περιοχές με μεμονωμένες εγκαταστάσεις», και έτσι αυτές «έχουν προοριστεί για ζώνες ελεγχόμενης πλημμύρας σε περίπτωση ακραίων φαινομένων»!

Για την Κάρλα προτείνει «είτε να επεκταθεί η λίμνη, είτε να δημιουργηθεί ικανότητα συγκράτησης υδάτων σε υφιστάμενες εκτάσεις στην κοιλάδα. Αύξηση της ικανότητας εκροής της σήραγγας δεν συνιστάται, τουλάχιστον όχι ως μεμονωμένο μέτρο».

Φταίνε οι αγρότες, όχι οι κυβερνήσεις, για το υδατικό έλλειμμα

Η διαχείριση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα είναι ο δεύτερος άξονας των προτάσεων της ολλανδικής εταιρείας, που εκτιμά ότι η Θεσσαλία είναι αντιμέτωπη «με τον σοβαρό κίνδυνο της έλλειψης νερού και κατά συνέπεια της ερημοποίησης», εξαιτίας της άντλησης «μεγάλων ποσοτήτων νερού μέσω γεωτρήσεων, οι οποίες υπερέβαιναν τις ποσότητες αναπλήρωσης του υδροφόρου ορίζοντα».

Στοχοποιούνται δηλαδή ξανά οι αγρότες και όχι οι κυβερνήσεις, οι οποίες τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για την κάλυψη του υδατικού ελλείμματος!

Η «HVA» καταθέτει προτάσεις που γνωρίζει ότι στρέφονται κατά των αγροτών, αφού ζητάει αλλαγή καλλιεργειών. Προτείνει «να υλοποιηθεί μια σταδιακή, πολυετής και συντονισμένη μετάβαση στις καλλιέργειες, από χαμηλής αξίας και υψηλών απαιτήσεων σε νερό (π.χ. βαμβάκι και καλαμπόκι) σε καλλιέργειες κηπευτικών και φρούτων που απαιτούν (τις περισσότερες φορές) λιγότερο νερό και χώρο». Δηλαδή, οι αγρότες θα πρέπει να αλλάξουν γεωργικό εξοπλισμό - που σημαίνει κόστος - και να μειώσουν τα στρέμματα που σήμερα καλλιεργούν.

Ζητάει ακόμα να μην καλλιεργούνται φυτά για ζωοτροφές στη Θεσσαλία όπως π.χ. το τριφύλλι, γεγονός που θα αυξήσει το κόστος τους, άρα και το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με την «HVA», «η μετάβαση αυτή προτείνεται να πραγματοποιηθεί σε ένα χρονικό διάστημα όχι περισσότερο από έξι (6) χρόνια».

Η «HVA» φτάνει στο σημείο να προτείνει μέτρα κατασταλτικά σε βάρος των αγροτών για να συμμορφωθούν με τους νέους κανόνες, που θα αφορούν ως και τις μεθόδους ποτίσματος των χωραφιών.

«Η συμμόρφωση με τους νόμους και τους κανόνες είναι επίσης κρίσιμη» και γι' αυτό «προτείνουμε εντατικότερους ελέγχους ως προς την τήρηση των κανόνων και των νόμων καθώς και τη θέσπιση προστίμων σε περίπτωση μη τήρησης αυτών», αναφέρει η έκθεση.

Με έμμεσο τρόπο συστήνει την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας για τους αγρότες που ποτίζουν με γεώτρηση (πομόνα), αναφέροντας ότι «η τιμολογιακή πολιτική του ρεύματος για τους αγρότες στη Θεσσαλία, τους προτρέπει να συνεχίσουν να εξαντλούν τα υπόγεια ύδατα της περιοχής».

Επιτίθεται ευθέως στους αγρότες, σημειώνοντας προκλητικά ότι «σήμερα, η μη συμμόρφωση με κανόνες είναι για πολλούς αγρότες κοινωνικά αποδεκτή ή γίνεται ανεκτή, όμως θα πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτήν την ατομικιστική νοοτροπία των λίγων που ζημιώνουν τους πολλούς». Η επίκληση του κοινωνικού αυτοματισμού βγάζει μάτι!

Φοβούνται την οργή αγροτών και κτηνοτρόφων

Η ολλανδική εταιρεία δεν κρύβει, τέλος, την ανησυχία της για τη δυσαρέσκεια των αγροτών που μεγαλώνει. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ο κίνδυνος για λαϊκές εξεγέρσεις είναι ευρέως διαδεδομένος μεταξύ των αγροτών σε όλη την Ευρώπη. Στη Θεσσαλία ως τώρα τα πράγματα είναι σχετικά ομαλά και η ατμόσφαιρα μέχρι σήμερα ήταν συγκρατημένη λόγω της καταστροφής που έχει συντελεστεί, όμως αυτή η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει στο εγγύς μέλλον. Για να αποτραπεί η μετατροπή των διαμαρτυριών των αγροτών σε εξέγερση, είναι συνετό να υιοθετηθεί προληπτική προσέγγιση και να διεξάγεται συνεχής εποικοδομητικός διάλογος που να οδηγεί σε παραγωγικές αποφάσεις». Μαστίγιο και καρότο δηλαδή για τους αγρότες.

******************************

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το σχέδιο βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της ικανοποίησης των αναγκών του λαού

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το «στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας»

Το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας, το οποίο περιγράφεται στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας, βρίσκεται στην αντίπερα όχθη της ικανοποίησης των αναγκών του λαού, της προστασίας της λαϊκής περιουσίας και κατοικίας, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, συνολικά της ζωής της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών, εμπόρων, της λαϊκής πλειοψηφίας της Θεσσαλίας.

Χαρακτηρίζεται από τη γνωστή επιζήμια αντίληψη «κόστους - οφέλους», αφού συσχετίζει τις αναγκαίες αντιπλημμυρικές υποδομές με το κόστος των ζημιών που ενδέχεται να προκύψουν.

Το σύνολο των έργων και των υποδομών που προτείνονται εντάσσονται «στις πολιτικές και τις προτεραιότητες για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της περιοχής», που τελικά σημαίνει την προώθηση των σχεδίων των επιχειρηματικών ομίλων πάνω στο έδαφος της καταστροφής, την εφαρμογή των Οδηγιών και αποφάσεων της ΕΕ και της ΚΑΠ, όλων δηλαδή των αναδιαρθρώσεων που έχουν ήδη οδηγήσει στη χειροτέρευση του συνόλου της ζωής του λαού.

Την ίδια στιγμή, αναφέρονται σε αναδιάρθρωση στη γεωργική παραγωγή με μείωση των «υδρόβιων» καλλιεργειών, μείωση καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αφού θα πρέπει κάποιες να πλημμυρίζουν, όταν εμφανιστεί μελλοντικά ένα άλλο ανάλογο φυσικό φαινόμενο, ενώ οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα πρέπει να συνηθίσουν σε πλημμυρικά φαινόμενα. Μάλιστα, η μελέτη επιρρίπτει την ευθύνη για τα προβλήματα επάρκειας νερού στους ίδιους τους αγρότες, τους οποίους έμμεσα απειλεί με μέτρα, αθωώνοντας τη διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Για την αντιπλημμυρική προστασία, προτείνει έργα αποσπασματικής διαχείρισης των πλημμυρών με κατασκευή κυρίως φραγμάτων ανάσχεσης, αντί της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδάτων, χειμάρρων, ρεμάτων, ποταμών κ.λπ. 

Η μελέτη προτείνει επίσης τη δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των υδάτων, στο πνεύμα και των κυβερνητικών εξαγγελιών για δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας, στην οποία θα εκχωρηθούν όλες οι αρμοδιότητες: Από τη στρατηγική της διαχείρισης, την εκπόνηση μελετών και κατασκευής έργων, την παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων, της έρευνας, μέχρι τον έλεγχο και την εφαρμογή των αντιλαϊκών Οδηγιών της ΕΕ για το νερό, την «πράσινη» και «ευφυή» γεωργία, που θα επιταχύνει το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων, τη συγκέντρωση γης και παραγωγής, την ένταση της εμπορευματοποίησης των υδάτων και την αύξηση του κόστους άρδευσης και ύδρευσης.

Η στρατηγική μελέτη είναι, τέλος, αποκαλυπτική ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης της λαϊκής οργής, αφού επισημαίνει ότι «επειδή ο κίνδυνος για λαϊκές εξεγέρσεις είναι ευρέως διαδεδομένος μεταξύ των αγροτών σε όλη την Ευρώπη» και «οι αγρότες είναι πιο επιρρεπείς στο να εκφράζουν την οργή τους», προτείνει «για να αποτραπεί η μετατροπή των διαμαρτυριών σε εξέγερση, να υιοθετηθεί προληπτική προσέγγιση και να διεξάγεται εποικοδομητικός διάλογος που να οδηγεί σε παραγωγικές αποφάσεις», όπως δηλαδή εννοεί την υποταγή και τη μαζική ενσωμάτωση των αγροτών του Θεσσαλικού κάμπου, αλλά και όλου του λαού, στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ.

Το ΚΚΕ έχει καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προτάσεων με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών και την πραγματική προστασία του λαού. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την ανατροπή του σχεδιασμού της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τις αιτίες των συνεχιζόμενων καταστροφών στην Θεσσαλία και που θα συνεχίσει να υπονομεύει τη λαϊκή περιουσία και την ίδια τη ζωή του λαού.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σαββατοκύριακο 16-17/3/24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες