Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης προανήγγειλε ότι θα εξεταστεί το πλαίσιο χρήσης των κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές στα σχολεία. Αφορμή για τη δήλωση του Κυριάκου Πιερρακάκη αποτέλεσε το γεγονός πως τα κινητά τηλέφωνα απαγορεύθηκαν στο 6ο γυμνάσιο του Ηρακλείου. Ο διευθυντής του σχολείου κ. Μιχάλης Σφυράκης, μιλώντας στην “Π” τόνισε ότι η πρωτοβουλία πάρθηκε από κοινού με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, γεγονός που δημιούργησε ένα αρραγές μετώπο για το καλό των παιδιών. Η ημερίδα που οργάνωσε το γυμνάσιο με ειδικούς αλλά και οι ίδιοι οι καθηγητές έβλεπαν αύξηση παιδιών με ΔΕΠΥ, ελλειμματική προσοχή ή μαθησιακά προβλήματα, που συνδέονταν και με την κατάχρηση του κινητού που δεν σταματουσε ούτε μέσα στην τάξη πολλές φορές. Αύξηση παιδιών με ΔΕΠΥ και μαθησιακές δυσκολίες “Δεν είναι κάτι καινούριο. Κάθε χρόνο -αναφέρει- σε όλα τα σχολεία προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη νομοθεσία που απαγορεύει ρητά την κατοχή των κινητών,μέσα στα σχολεία. Η νομοθεσία αυτή υπάρχει από το 2006 και ανανεώθηκε το 2018,συμπεριλαμβάνοντας όλες τις έξυπνες συσκευές κι όταν πιαστούν τα παιδιά πρέπει να αντιμετώπιζονται με το πειθαρχικό δίκαιο που υπάρχει στα σχολεία.
Τι καινούριο κάναμε φέτος; Διαπιστώσαμε μαζί με τους γονείς κάνοντας μια εσπερίδα που αφορούσε τις μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών με την συμμετοχή ειδικών παιδαγωγών, ότι υπήρχε αύξηση των παιδιών με ΔΕΠΥ, ελλειμματική προσοχή ή μαθησιακές δυσκολίες”.
Όπως τονίζει ο κ. Σφυράκης, αυτή η αύξηση συνδέθηκε με την χρήση κινητού. Αυτό χτύπησε “καμπανάκι” για την ανάλειψη από κοινού της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. “Υπήρξε η πρόταση από τους γονείς, να βοηθηθούν από το σχολείο. Επ’ αυτής της λογικής βγήκε ένα έγγραφο-επιστολή από το σχολείο, ετσι ώστε να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά για το νόμο που υπάρχει”.
Οι καθηγητές δίνουν το παράδειγμα
Μάλιστα οι καθηγητές προκειμένου να δώσουν το καλό παράδειγμα αποφάσισαν μαζί με τον κ. Σφυράκη να χρησιμοποιούν τα κινητά τους μόνο μέσα στα γραφεία και όχι στο προαύλιο ή τους άλλους κοινόχρηστους χώρους.
“Δεν μπορούμε να λέμε ότι η απαγόρευση ισχύει μόνο γι’ αυτά και για μας δεν υπάρχει.Θέλαμε να δείξουμε με τον τρόπο μας ότι δεν ζητάμε μόνο”.
Αποδίδει καρπούς
Αν και είναι πρώτες ημέρες η απαγόρευση δείχνει ν’ αποδίδει καρπούς.
“Τον προηγούμενο καιρό – αναφέρει ο κ. Σφυράκης – κάθε μέρα στο γραφείο της διεύθυνσης έρχονταν 8-10 κινητά που είχαν πάρει οι καθηγητές,είτε τα χρησιμοποιούσαν οι μαθητές στο διάλειμμα είτε μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας.
Όλη αυτή την εβδομάδα ήρθε στο γραφείο ένα κινητό την Τετάρτη κι άλλα δύο σήμερα (σ.σ. χθες) που έκαναν γιορτή τα παιδιά για την 25η Μαρτίου”.
Κι όλα αυτά ανάμεσα σε 460 παιδιά που φοιτούν συνολικά στο 6ο γυμνάσιο του Ηρακλείου.
Συμμορφώνονται και οι γονείς
Σημαντικό είναι όπως αναφέρει ο κ. Σφυράκης, ότι και οι ίδιοι οι γονείς συμμορφώνονται με την απόφαση αφού παλαιότερα οι γονείς έρχονταν κατ΄ευθείαν να το πάρουν πίσω ενώ τώρα αφήνουν κάποιες μέρες μέχρι να το ζητήσουν πίσω από το σχολείο και το παιδί να υποστεί τις συνέπειες του νόμου.
Ζητούσαν να πάνε δήθεν τουαλέτα για να δούν το κινητό τους
Αυτή τη φορά είπαμε να κάνουμε κάτι όλοι μαζί για το καλό των παιδιών μας. Να σας θυμίσω - τονίζει ο κ. Σφυράκης - ποιο ήταν το έναυσμα. Μας είπαν οι ειδικοί παιδαγωγοί,αλλά το βλέπαμε κι εμείς στην τάξη, ότι πλέον υπάρχει θέμα στην ίδια την συναισθηματική ισορροπία των παιδιών και στην προσοχή τους μεσα στην τάξη. Είχαμε μια μεγάλη εξάρτηση από το κινητό. Φανταστείτε ότι έπαιρναν άδεια για να πάνε δήθεν στην τουαλέτα, μόνο και μόνο για να κοιτάξουν το τηλέφωνο τους.
Μα το βλέπουν κι οι γονείς στο σπίτι. Το παιδί διαβάζει κι έχει το κινητό ταυτόχρονα να στέλνει μηνύματα. Είναι σημεία των καιρών. Πρέπει να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να συγκεντρωθούν σε κάτι άλλο”.
Η δήλωση Πιερρακάκη με αφορμή την πρωτοβουλία του 6ου γυμνασίου
«Είναι ένα θέμα που σίγουρα πρέπει να εξετάσουμε και θα εξετάσουμε, δηλαδή το πλαίσιο χρήσης κινητών τηλεφώνων στα σχολεία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στο STAR, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
«Υπάρχει απαγόρευση, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να δούμε ακριβώς το πλαίσιο των συνεπειών», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
«Εχουμε ήδη ανακοινώσει ότι επανέρχεται στο πλαίσιο συνεπειών η πενθήμερη αποβολή, όπως υπήρχε παλιά, αλλάζει το καθεστώς σε ό,τι αφορά τις απουσίες και σε ό,τι αφορά τους θύτες του bullying θα πρέπει να μπορούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον ευκολότερα», σημείωσε.Από Αντωνία Κουτσάκη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες