Ούτε καν συμφωνημένο σχέδιο για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αναχωμάτων δεν υπάρχει στη Θεσσαλία, προκειμένου να μην ξαναπνιγεί ο κάμπος και μάλιστα με την πρώτη βροχή!
Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου παραδέχτηκε πως ακόμα και να ξεκινήσουν τώρα τα έργα δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν έως το Φθινόπωρο, την εποχή των βροχοπτώσεων, καθώς θα απαιτηθούν τουλάχιστον τρία χρόνια!
Κι ενώ η κυβέρνηση κάνει παρουσιάσεις για το plan της ολλανδικής εταιρείας, μιλώντας περί θωράκισης και «ανασυγκρότησης» της Θεσσαλίας, ολόκληρη η περιοχή του κάμπου είναι εκτεθειμένη στο κίνδυνο νέας πλημμύρας από μια απλή βροχή αφού εφτά μήνες μετά το καταστροφικό χτύπημα του «Daniel» ακόμα εκκρεμή να συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και περιφέρειας η προτεραιοποίηση και η έγκριση των κονδυλίων για τα έργα αποκατάστασης των αναχωμάτων των ποταμών και της διευθέτησης των ρεμάτων που σύμφωνα με την Περιφέρεια το κόστος φτάνει τα 535 εκ. ευρώ.
«Τα έχουμε ζητήσει και περιμένουμε να συμφωνήσουμε με την κυβέρνηση την προτεραιοποίηση τους από τις επόμενες μέρες», είπε, όταν πριν λίγες μέρες, με μια κανονική βροχή πλημμύρισαν περίπου 20.000 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων στα Τρίκαλα!
Στο ερώτημα του «Ριζοσπάστη» αν μέχρι τον Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμα να αναχώματα και τα ρέματα ο Δ. Κουρέτας απάντησε πως «όχι δεν θα είναι» και πως τα έργα που σχεδιάζονται «είναι τουλάχιστον τριετίας». Πρόσθεσε ότι έως το Φθινόπωρο ανάλογα με τα χρήματα που θα δώσει η κυβέρνηση θα γίνουν κάποια έργα σε ποτάμια και ρέματα άλλα δεν απέκλεισε να υπάρξει πλημμύρα λέγοντας: «Τώρα πόσο αυτά τα έργα θα προστατέψουν τη Θεσσαλία δεν μπορώ να το ξέρω»!
Παρόλα αυτά, ο περιφερειάρχης δεν έκρυψε την σύμπλευση του με την κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι δεν είμαστε αντίπαλοι, είμαστε συνεργοί».
Επιπλέον, ο Δ. Κουρέτας παρουσίασε το σχέδιο της Περιφέρειας για την Θεσσαλία, που όπως είπε είναι κατά 90% σύμφωνο με αυτό της Ολλανδικής εταιρείας, με μόνη διαφοροποίηση την κατασκευή σήραγγας στην Λίμνη Κάρλα που η Περιφέρεια την προκρίνει και η ολλανδική εταιρεία όχι.
Προτείνει ακόμα τα φράγματα σε Μουζάκι και Πύλη που η ολοκλήρωση τους εκκρεμεί επί χρόνια και το φράγμα της Σκοπιάς. Και τα τρία αυτά φράγματα προτείνουν και οι Ολλανδοί.
Ωστόσο, υπάρχει μια διαφορά στο κόστος της τάξης των 2 δισ. ευρώ, καθώς το σχέδιο της Περιφέρειας είναι 2 δισ. ευρώ και της Ολλανδικής εταιρείας είναι 4 δισ. ευρώ. Ο Δ. Κουρέτας εκτιμά ότι η διαφορά των 2 δισ. ευρώ σχετίζεται με το κόστος των μικρών έργων ορεινής υδρονομίας, δηλαδή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης της ροής του νερού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες