Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι τοποθετήσεις των «γαλάζιων» βουλευτών Γιώργου Σταμάτη, Λευτέρη Κτιστάκη και Φίλιππου Φόρτωμα, σχετικά με την στάση που έχει κρατήσει ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Αν και αρχικά θεωρήθηκε ότι πρόκειται για γραμμή του Μαξίμου, επειδή είναι στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Μαρινάκης: Ατυχέστατη η δήλωση Σταμάτη - Κανείς δεν είναι a priori ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη
Τη δήλωση του Γιώργου Σταμάτη ότι αν ήταν στη θέση του Καραμανλή, μπορεί να είχε αυτοκτονήσει, σχολίασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι «και ο ίδιος ο κ. Σταμάτης είπε πως η δήλωσή του ήταν σε υπερβολικό τόνο, δεν το εννοούσε. Νομίζω δεν χρειάζεται να σχολιάσουμε γιατί υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν χάσει δικό τους άνθρωπο με τέτοιο τραγικό τρόπο. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τόσο βαριές εκφράσεις, είναι ατυχέστατες. Δεν μπορούμε να λέμε τη λέξη αυτοκτονία ελαφρά τη καρδία, αλλά και ο ίδιος το κατάλαβε και βγήκε και επανόρθωσε».
Ο κ. Μαρινάκης έθεσε τα εξής ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση για τα Τέμπη.
«Υπάρχει κάποιος που εξαιρείται, υπάρχει κάποιος που έδειξε η Δικαιοσύνη, υπάρχει κάποιο κατηγορητήριο; Όχι είναι η απάντηση. Η πραγματικότητα είναι ότι κανείς δεν είναι a priori αθώος επειδή είναι υπουργός ούτε ένοχος επειδή το λέει η κοινή γνώμη. Αθώους, ενόχους, κατηγορούμενους, τους καθορίζει η δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
Φλωρίδης στον Realfm 97,8 για Τέμπη: Στο θέμα της προανακριτικής όλοι «έκαναν την πάπια» - Παίζει θέατρο ο Σπίρτζης
«Είναι παράδοξο αυτοί που μιλούν αφηρημένα για ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των Τεμπών να μην καταθέτουν πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής», τόνισε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και της Κάτιας Μακρή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολιάζοντας αρχικά τη δήλωση που έκανε ότι δεν θα έβαζε υποψηφιότητα, εάν είχε πολιτική ευθύνη, είπε ότι «η δήλωσή μου είναι απολύτως σαφής. Αυτή είναι και είναι καιρός να πάμε στην ουσία. Η ουσία μας λέει το εξής: υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικών ευθυνών και υπάρχει και ένα θέμα ποινικών ευθυνών» και πρόσθεσε:
«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης έγινε με τον τρόπο που έγινε και υπάρχει κι ένα ζήτημα που το υποδαυλίζουν διαρκώς κάποιοι και για να δημιουργούν ζητήματα όμως, στην κρίσιμη στιγμή που ήταν προχθές στην Ολομέλεια της Βουλής, δεν τόλμησαν να το κάνουν. Η Εξεταστική Επιτροπή που τελείωσε και το πόρισμα συζητήθηκε στην Ολομέλεια, μπορεί να οδηγήσει σε δύο πράγματα: ή στην άποψη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά υπουργού ή υπουργών, άρα κλείνει το θέμα ή το άλλο να πουν κάποιοι ότι υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και πρέπει να ασκηθεί δίωξη μέσω της Προανακριτικής που θα συστήσει η Βουλή. Το παράδοξο είναι ότι αυτοί που μιλούν αφηρημένα για ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των Τεμπών δεν κατέθεσαν πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Ενώ περίμενε ο κόσμος να δουν τι θα κάνουν οι βασικοί κατήγοροι της κυβέρνησης όλοι «έκαναν την πάπια» γιατί δεν είχαν στοιχεία».
Ο κ. Φλωρίδης είπε ότι η Δικαιοσύνη κάνει με υποδειγματικό και αψεγάδιαστο τρόπο τη δουλειά της.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε «παραπλανητική» την κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη να ζητήσει σύσταση ειδικής επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ευθύνες του.
«Η παράγραφος 5 του άρθρου 86 προβλέπει ότι αυτό το αίτημα μπορεί να το υποβάλει ο πολιτικός εναντίον του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και για κάποιο λόγο ενώ εξελίσσεται η διαδικασία της ποινικής δίωξης, αυτή έχει σταματήσει. Δηλ. μπορεί η Βουλή να έχει αποφασίσει να την σταματήσει ή να έχει διαπιστωθεί ότι έχει υπάρξει παραγραφή. Εδώ δεν έχει ασκηθεί δίωξη κατά του κ. Σπίρτζη ώστε να μπορέσει να επικαλεστεί αυτή τη διαδικασία» εξήγησε ο κ. Φλωρίδης και συμπλήρωσε:
«Ενώ ξέρει ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί την κάνει; Παίζει θέατρο, ξέρει ότι δεν μπορεί να ικανοποιηθεί αυτό και θέλει να στριμώξει πολιτικά έναν αντίπαλό του».
Φόρτωμας: Προφανώς θα είχα παραιτηθεί από τη βουλευτική ασυλία στη θέση του Καραμανλή
Ο «γαλάζιος» βουλευτής Κυκλάδων του κυβερνώντος κόμματος, Φίλιππος Φόρτωμας, μιλώντας στο Blue Sky, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως κι αυτός θα είχε παραιτηθεί από τη βουλευτική του ασυλία.
Σταμάτης: Αν ήμουν στη θέση του Καραμανλή, μπορεί να είχα αυτοκτονήσει
Μια δήλωση που προκάλεσε αίσθηση έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Σταμάτης, αναφερόμενος στον Κώστα Καραμανλή και την τραγωδία των Τεμπών.
Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, σε συνέντευξή του στο κανάλι «Attica» και την εκπομπή “Χωρίς Μακιγιάζ” ρωτήθηκε για την δήλωση του – επίσης βουλευτή της ΝΔ – Λευτέρη Κτιστάκη ο οποίος είχε πει νωρίτερα «ότι ο ίδιος θα είχε παραιτηθεί της ασυλίας αν ήταν στη θέση του κ. Καραμανλή». «Θα σας κάνω την ίδια ερώτηση», του είπε ο δημοσιογράφος Γιώργος Χουδαλάκης και ο κ. Σταμάτης απάντησε:
«Και εγώ θα σας πω ότι μπορεί να είχα αυτοκτονήσει». Ο παρουσιαστής του ζήτησε να επαναλάβει και ο βουλευτής είπε εκ νέου: «σας το λέω και εγώ μπορεί να είχα αυτοκτονήσει αν μου είχε συμβεί αυτό. Αλλά σας λέω δεν πρέπει να λέμε τι θα κάναμε εμείς γιατί έτσι…» «Τι εννοείτε;» ρώτησε η Δώρα Αυγέρη για να της απαντήσει ο κ. Σταμάτης: «εγώ δεν θα άντεχα αν μου είχε συμβεί αυτό το πράγμα, είναι ξεκάθαρο. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που χρειάζεται ερμηνείας».
«Απλά νομίζω, στην απάντηση τι θα κάναμε εμείς, είναι σαν να αδειάζουμε αυτόν που δεν κάνει αυτό που είτε θέλουμε εμείς, είτε θέλει η κοινωνία», σχολίασε ο κ. Σταμάτης.
Η δήλωση Κτιστάκη - «Θα παραιτούμουν από την ασυλία»
Νωρίτερα, στο ίδιο κανάλι, ο βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ, Λευτέρης Κτιστάκης, εξέφρασε ανοικτά την αντίθεσή του με τη στάση του Κώστα Αχ. Καραμανλή. «Εγώ προσωπικά, ναι θα παραιτούμουν από την ασυλία. Το λέω δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είναι μια γενικότερη φιλοσοφία που έχω για χρόνια και τώρα που εκλέχθηκα δεν έχω κανένα λόγο να το αλλάξω», είπε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες