Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Αφιέρωμα στον Αντώνη Καλογιάννη, πέθανε σαν σήμερα το 2021 (βίντεο)


Σαν σήμερα στις 11 Φεβρουασρίου του 2021 σε ηλικία 81 ετών πέθανε ο Αντώνης Καλογιάννης από ανακοπή καρδιάς - Τραγούδησε τον αγώνα, αλλά και τον έρωτα μέσα από τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων σπουδαίων Ελλήνων συνθετών.

Ο εμβληματικός ερμηνευτής ήταν κατάκοιτος επί σειρά ετών και προδόθηκε τελικά από την καρδιά του σκορπώντας θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο.

Θεοδωρακικός αλλά κι ερωτικός τραγουδιστής ο Αντώνης Καλογιάννης, έκανε καριέρα και με τις δυο ισχυρές αυτές ερμηνευτικές πλευρές του, που βρήκαν την κοινή συνισταμένη τους στην, πλούσια σε ηχοχρώματα, φωνή του, όπου τραγούδησε τον αγώνα αλλά και τον έρωτα.

Ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και δίνει τις πρώτες του συναυλίας στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα. Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 φεύγει στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιουργώντας μια λαϊκή ορχήστρα, ξεκινούν συναυλίες με καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.

Το 1970 αποφυλακίζεται ο Μίκης Θεοδωράκης και μαζί του θα δώσουν περισσότερες από 500 συναυλίες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία, κάνοντας γνωστή την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε τότε στη χώρα μας. Το 1972 ο Αντώνης Καλογιάννης επιστρέφει στην Ελλάδα και τραγουδά σε αρκετές μπουάτ στην Πλάκα. 

Έχει συνεργαστεί με τους κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, τους Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.α. αλλά  και ποιητές στιχουργούς, τους Γιάννης Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.α., ενώ έχει επίσης συνευρεθεί καλλιτεχνικά με τα μεγαλύτερα ονόματα του τραγουδιού.

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του είναι η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ
» το 1975.

Η δεκαετία του ’80, ξεκίνησε με έναν δίσκο (Μίμη Πλέσσα – Δημήτρη Χριστοδούλου «Τραγούδια της γειτονιάς»/1980), που, μάλλον, έκλεισε την προηγούμενη δεκαετία, γιατί, ουσιαστικά, με τον επόμενο δίσκο του(«Τα σημερινά»/1981), ο Αντώνης Καλογιάννης, έκανε την στροφή του στο ερωτικό τραγούδι, όπου και καθιερώθηκε ως ένας, ερωτικός πλέον, τραγουδιστής, καθ’ όλη τη διάρκειά της, αλλά και την επόμενη του ’90. Με τα χρυσά (50.000 πωλήσεις) «Σημερινά», του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Λάκη Τεάζη, ο Καλογιάννης άνοιξε την πιο εμπορική δεκαετία της καριέρας του και με ένα τραγούδι – μεγάλη επιτυχία, το «Όμορφή μου Κατερίνα», που το ακολούθησαν, τα επόμενα χρόνια, κι άλλες μεγάλες επιτυχίες, όπου ο τίτλος τους παρέπεμπε σε γυναικεία ονόματα.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του «Όμορφή μου Κατερίνα», την επόμενη τριετία ακολούθησαν τρεις, διαφορετικού μεταξύ τους ύφους, δουλειές του, η συμμετοχή του στον δίσκο του Σταύρου Κουγιουμτζή(«Μικραίνει ο κόσμος»/1982), όπου ερμήνευσε το, εξαιρετικό, ομότιτλο, τα τραγούδια του Δημήτρη Λάγιου και του Φώντα Λάδη, που ερμήνευσε στον κοινό τους δίσκο «Εδώ που γεννηθήκαμε» (1983) κι η συμμετοχή του (μαζί με τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Δημήτρη Κοντολάζο, την Κατερίνα Στανίση, την Ελπίδα κ.ά.) στον δίσκο του Τάκη Μουσαφίρη («Ακόμα μια μέρα»/1984). Θα έλεγα ότι, αυτή η τριετία αποτέλεσε το, απαραίτητο μερικές φορές, “διάλειμμα”, πριν ακολουθήσουν τα «Μικρά ερωτικά», ο δίσκος, δηλαδή, της συνεργασίας του με τον Μάριο Τόκα.

Η συνεργασία, λοιπόν, του Αντώνη Καλογιάννη με τον Μάριο Τόκα, και μάλιστα, με έναν χρυσό(50.000 πωλήσεις) δίσκο(«Μικρά ερωτικά»), δυο πολύ μεγάλες επιτυχίες, σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου, κι ένα συγκινητικό ερωτικό τραγούδι σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου. 

Ο Αντώνης Καλογιάννης, με τη δουλειά του αυτή, εκτινάχθηκε, πλέον, ως ερωτικός τραγουδιστής με τα πασίγνωστα κι αγαπημένα «Αννούλα του χιονιά» & «Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη» (σε ντουέτο με τη Μαρινέλλα), αλλά, ερμήνευσε και το συγκλονιστικό «Δεν κλαίω» του Γιάννη Ρίτσου.

Μετά τις μεγάλες αυτές επιτυχίες, η δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη συνεχίστηκε ως και τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του ’90, όπου το 1997 κυκλοφόρησε ο τελευταίος στουντιακός δίσκος του. Παρότι – πλην ενός, δύο τραγουδιών («Σαν τα περιπολικά» κ.ά.) που ακούστηκαν – δεν ξανάβγαλε τη μεγάλη επιτυχία, αξίζει να καταγράψουμε κι αυτήν την δισκογραφία του ερωτικού ρεπερτορίου του.

Έτσι, η δεκαετία του ’80 ολοκληρώθηκε με τις προσωπικές δουλειές του «Χωρίς συνθήματα» (1986), «Ότι αγάπησα»(1987) & «Τι ώρα να ‘ναι»(1989). Το 1989, επίσης, συμμετείχε, μαζί με τον Γιάννη Πάριο κι άλλους, στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Τα λόγια της αγάπης». Η δεκαετία του ’90 άνοιξε με τα «Επικίνδυνα παιχνίδια»(1990) του Αλέξη Παπαδημητρίου και της Εύης Δρούτσα, για να συνεχιστεί την επόμενη χρονιά (1991) με το δίσκο του «Σε ανύποπτο χρόνο», όπου, ανάμεσα στ’ άλλα τραγούδησε τις «Μοίρες» του Κραουνάκη και το «Ίσως φταίνε τα φεγγάρια» του Νότη Μαυρουδή. 

Το 1992 τραγούδησε, σε μουσική Αλέξη Παπαδημητρίου, στο σήριαλ «Το 13ο κιβώτιο», ενώ το 1993 κυκλοφόρησε το δίσκο «Αντίθετη πορεία», με τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη, του Θοδωρή Παπαδόπουλου κ.ά.

Στο βίντεο της ΕΡΤ ο ίδιος ο Αντώνης Καλογιάννης κάνει τον απολογισμό των 44 χρόνων στη μουσική… και εξομολογείται τον φόβο του για τον θάνατο στην Έλενα Κατρίτση. Μιλά πρώτη φορά για τη σύντροφο της ζωής του Ελένη, τη γυναίκα που έπαιξε σπουδαίο ρόλο στη ζωή του, για την ξαφνική απώλεια του γιου του, που ήταν καθοριστική και για τους συμβιβασμούς που έχει κάνει στην καριέρα του.


ΕΡΤ: Αντώνης Καλογιάννης - 11 Φεβρουαρίου 2021

Ο σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή στις 11 Φεβρουαρίου 2021.

Γεννημένος το 1940, συνεργάστηκε σε συναυλίες από το 1966 με τον Μίκη Θεοδωράκη, ενώ το 1967 με τη Μαρία Φαραντούρη έδωσαν σειρά συναυλιών στο πλαίσιο του αγώνα κατά της δικτατορίας των Συνταγματαρχών.

Στη δεκαετία του 70 ο Καλογιάννης εμφανίστηκε σε μπουάτ στην Πλάκα. Στο σύνολο της πορείας του συνεργάστηκε με σπουδαία ονόματα όπως οι Μίμης Πλέσσας, Μάριος Τόκας, Αργύρης Κουνάδης, Σταύρος Ξαρχάκος ενώ τραγούδησε ποίηση και στίχους των Σικελιανού, Ρίτσου, Σεφέρη, Λειβαδίτη και άλλων σημαντικών Ελλήνων δημιουργών. Τραγούδια που σφράγισε με τη φωνή του ήταν μεταξύ άλλων τα “Άνοιξε το παράθυρο”, “‘Ομορφή μου Κατερίνα”, “Χόρεψέ με”, “Αννούλα του χιονιά”, “Θα σε ξαναβρώ στους μπαξέδες” κ.α.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ εμφάνιση του Καλογιάννη το 1988 στην εκπομπή: 
ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ

Πρόκειται για σειρά ψυχαγωγικών εκπομπών που αναπαριστά την ατμόσφαιρα ενός ελληνικού καφενείου με παρουσιαστές τον ηθοποιό Βασίλη Τσιβιλίκα, τον συνθέτη και μαέστρο Μίμη Πλέσσα και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και καλεσμένους από τον καλλιτεχνικό χώρο.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο και ειδικότερα στο μουσικό τμήμα της εκπομπής ο Πλέσσας υποδέχεται τον Καλογιάννη που με συνοδεία μουσικών και των φωνητικών της Αγγελικής Γαΐτη με την οποία εμφανιζόταν εκείνη την περίοδο, ερμηνεύει τα τραγούδια «Μαργαρίτα Μαγιοπούλα» (Θεοδωράκης/ Καμπανέλλης), «Αχ! ας έβρισκα τα λόγια» (από τη συνεργασία Πλέσσα και Δημήτρη Χριστοδούλου στο άλμπουμ Για μια σταγόνα αλάτι), «Ο Μέτοικος» (Μουστακί/ Χριστοδούλου), “Μάζεψε τα παραγάδια” (από τη συνεργασία Πλέσσα και Δημήτρη Χριστοδούλου στο άλμπουμ Τα τραγούδια της γειτονιάς). 

Ενδιάμεσα των τραγουδιών ο Καλογιάννης μιλά για το ερωτικό και το πολιτικό στοιχείο στη δουλειά του αλλά και για το πώς επιλέγει τα τραγούδια του αλλά και για τη συνεργασία του με το Μίκη Θεοδωράκη.

Τηλεσκηνοθεσία: Νέστωρ Παβέλλας 
Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης

Σύνταξη: Νικόλαος Βογιατζής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες