Την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε τρόπο, την κερδοφορία των φαρμακοβιομηχανιών, εγχώριων και πολυεθνικών, ώστε «η Ελλάδα να αναδειχθεί σε κορυφαίο ευρωπαϊκό παίκτη, να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της», εξέφρασε ο Κ. Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στα εγκαίνια μιας νέας πτέρυγας του εργοστασίου της φαρμακευτικής εταιρείας Boehringer Ingelheim, στο Κορωπί.
Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει γίνει «ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός», ο Κ. Μητσοτάκης, σημείωσε ότι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησής του είναι «να καταστήσουμε την πατρίδα μας σημείο αναφοράς για τη βιο-φαρμακευτική βιομηχανία» ενώ συνεχάρη την εταιρεία Boehringer για τη συγκεκριμένη μονάδα που «εξάγει προϊόντα τα οποία ξεπερνούν σε αξία το 1 δισεκατομμύριο ευρώ».
Αυτό που δεν είπε βέβαια, ο πρωθυπουργός είναι πως από αυτά τα κέρδη, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, ενώ το "φιλικό" επενδυτικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει για τη δραστηριότητα ξένων επιχειρήσεων στη χώρα μας, συνίστανται σε άθλιους όρους εργασίας για την εργατική τάξη, (χαμηλοί μισθοί, ευέλικτες μορφές εργασίας, μη υπογραφή ΣΣΕ), προκειμένου οι "επενδυτές" να έχουν χαμηλό κόστος και μεγαλύτερα κέρδη.
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα σε άλλες επενδύσεις φαρμακευτικών εταιρειών, όπως το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη και το νέο Πάρκο Βιοτεχνολογίας, τονίζοντας ότι «για την κυβέρνηση από το 2019, ήταν κεντρική στρατηγική προτεραιότητα, η ενίσχυση των επενδύσεων στη φαρμακοβιομηχανία».
Υπεραμύνθηκε του απαράδεκτου μέτρου του clawback το οποίο, όπως είπε, έγινε «από μια μνημονιακή επιταγή σε αναπτυξιακό εργαλείο» και θα επεκταθεί παραπέρα προς όφελος των φαραμακοβιομηχανιών με «τζάμπα χρήμα» για επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη μέσω της απαλλαγής τους από το clawback και το rebate και σε βάρος του λαού που πληρώνει από την τσέπη του μόνο το 2021, 1,6 δισ. ευρώ.
Αναφέρθηκε ακόμα στον ψηφιακό φάκελο υγείας για γιατρούς και ασθενείς, την πλήρη αξιοποίηση του εργαλείου της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που δίνει πρόσβαση σε πολύ αναλυτικά δεδομένα, και στην παράλληλη λειτουργία των μητρώων διασταύρωσης ασθενών, νοσημάτων, φαρμάκων, όλα εργαλεία στην κατεύθυνση του περιορισμού των κρατικών δαπανών για το φάρμακο και της μετακύλισης του κόστους στον λαό και τους εργαζόμενους, όπως και ο ίδιος ανέφερε εμμέσως πλην σαφώς, κάνοντας λόγο για «βελτίωση της αρχιτεκτονικής των δαπανών σε αυτόν τον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα: να περιορίσουμε στρεβλώσεις, να αυξήσουμε τις εξοικονομήσεις, να αποζημιώνουμε γρηγορότερα τις εταιρείες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες