Τις κατασκοπευτικές πτήσεις πραγματοποιούν αεροσκάφη R1 Shadow |
Νέα στοιχεία που αποκαλύπτουν τη βαθιά εμπλοκή της Κύπρου στην πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με αιχμή τον ρόλο «κλειδί» που παίζουν οι βρετανικές βάσεις στο νησί, δημοσιοποιεί η ερευνητική ιστοσελίδα Declassified UK.
Έτσι, μετά τις βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Υεμένης που είχαν ως αφετηρία τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου, μετά τις αποκαλύψεις ότι η Κύπρος και οι βρετανικές βάσεις έχουν γίνει έδρα και για τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες της αμερικάνικης Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας, η ιστοσελίδα Declassified UK με νέο δημοσίευμά της αποκαλύπτει ότι η βρετανική αεροπορία έχει πραγματοποιήσει 50 κατασκοπευτικές πτήσεις πάνω από τη Γάζα από τον Δεκέμβρη μέχρι σήμερα, με αφετηρία τη βρετανική βάση στο Ακρωτήρι.
Το στοιχείο αυτό προέρχεται από τα αρχεία παρακολούθησης πτήσεων που ανέλυσε η ιστοσελίδα, αφού η βρετανική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει σχετικά στοιχεία.
Οι εν λόγω πτήσεις πραγματοποιούνται από αεροσκάφη Shadow R1, τα οποία είναι γνωστά ως «αεροσκάφη πληροφοριών, επιτήρησης, απόκτησης στόχων και αναγνώρισης (ISTAR)».
Το Shadow R1 λειτουργεί από τη Νο. 14 Μοίρα των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, η οποία εδρεύει στη βάση RAF Waddington στο Lincolnshire, στην ανατολική Αγγλία.
Ο βρετανικός στρατός μάλιστα υπέγραψε πρόσφατα σύμβαση 110 εκατομμυρίων λιρών στον κατασκευαστή του αεροπλάνου, την αμερικανική πολεμική βιομηχανία Raytheon, για την αναβάθμιση του αεροσκάφους και την αύξηση του βρετανικού στόλου από έξι σε οκτώ τέτοια αεροσκάφη.
Οι βρετανικές πτήσεις από την Κύπρο ξεκίνησαν στις 3 Δεκέμβρη, όταν δύο αεροσκάφη R1 πέταξαν πάνω από τη Γάζα. Από τότε, οι πτήσεις αυτές είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ αρκετές μέρες πραγματοποιούνται δύο πτήσεις και στις 3 Γενάρη πραγματοποιήθηκαν τρεις.
Η διάρκεια κάθε πτήσης είναι περίπου 6 ώρες.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στις 2 Δεκέμβρη ότι θα ξεκινούσε πτήσεις «επιτήρησης» πάνω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο όνομα της «υποστήριξης των επιχειρήσεων διάσωσης των ομήρων» που κρατούνται στη Γάζα.
Το υπουργείο μάλιστα επικαλούνταν την «ασφάλεια των Βρετανών πολιτών» και διαβεβαίωνε ότι «μόνο πληροφορίες που σχετίζονται με τη διάσωση ομήρων θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες αρχές», δηλαδή στο Ισραήλ.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Κάμερον, επιβεβαίωσε από την πλευρά του ότι μόνο δύο Βρετανοί πολίτες κρατούνται όμηροι στη Γάζα.
Όπως επισημαίνει η βρετανική ερευνητική ιστοσελίδα, ο πολύ μεγάλος αριθμός των κατασκοπευτικών πτήσεων, όπως και το γεγονός ότι ξεκίνησαν δύο μήνες μετά τη σύλληψη των ομήρων κι ενώ ήδη το Ισραήλ πραγματοποιούσε χερσαίες επιχειρήσεις μέσα στη Γάζα, δημιουργούν ερωτήματα για το κατά πόσο οι πτήσεις αυτές περιορίζονται μόνο στη συγκέντρωση πληροφοριών για τους ομήρους.
Νωρίτερα, εξάλλου, ήδη από τις 7 Νοέμβρη, ο Βρετανός υπουργός Επικρατείας για τις ένοπλες δυνάμεις, James Heappey, είχε δηλώσει στο κοινοβούλιο ότι βρετανικές «πτήσεις παρέχουν υποστήριξη παρακολούθησης στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής μεταφοράς όπλων σε τρομοκρατικές ομάδες και υποστήριξη στην ευρύτερη περιφερειακή ασφάλεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες