Την ώρα που «γαλάζια» στελέχη «βράζουν», ο Π. Μαρινάκης ύψωσε τείχος προστασίας γύρω από τον πρώην υπουργό, αφήνοντας κάποιες αιχμές που μοιάζουν περισσότερο με στάχτη στα μάτια του κόσμου.
Με την «ντρίμπλα» του ανασχηματισμού, η κυβέρνηση κατάφερε να υποβαθμίσει τις προδοτικές δηλώσεις του Αγγελου Συρίγου, όμως σε καμία περίπτωση δεν κατάφερε να κλείσει αυτό το σκοτεινό κεφάλαιο που άνοιξε ο πρώην υπουργός με τη φιλοτουρκική δήλωση περί… παρωχημένης Συνθήκης της Λωζάννης. Το Μαξίμου από νωρίς το πρωί φρόντισε να καλύψει τον βουλευτή, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται ζήτημα διαγραφής του.
Με αυτόν τον τρόπο, μάλιστα, κατέστησε σαφές πως ο βουλευτής και πρώην υπουργός δεν λειτούργησε αυτόνομα, αλλά εξέφρασε μια θέση που προφανώς ακούγεται όλο και πιο έντονα στους κόλπους της κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται δεδομένα σε τροχιά συμφωνίας με την Αγκυρα.
Ωστόσο, τα «γαλάζια» στελέχη «βράζουν», μιλώντας στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις για πρωτοφανές και εγκληματικό λάθος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ύψωσε τείχος προστασίας γύρω από τον πρώην υπουργό, αφήνοντας όμως και ορισμένες αιχμές που μοιάζουν περισσότερο με στάχτη στα μάτια του κόσμου παρά με κίτρινη κάρτα.
Προβληματική διατύπωση
Στην ερώτηση αν θεωρείται παρωχημένη η Συνθήκη της Λωζάννης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η κυβέρνηση τη θεωρεί «ως το πιο στέρεο θεμέλιο που διευθετεί συνολικά τις σχέσεις της περιοχής» και πρόσθεσε ότι «ενδεχομένως να υπήρχε προβληματική διατύπωση ή να έγινε με τρόπο που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά από εκείνο το σημείο μέχρι το σημείο να βγει ανακοίνωση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δίνει τροφή, έχει διαφορά». Ο βουλευτής της Ν.Δ. «άδειασε» τον Αγγελο Συρίγο για όσα είπε για τη Συνθήκη της Λωζάννης χθες και σήμερα, τονίζοντας πως οποιαδήποτε συζήτηση είναι όχι απλά άκαιρη, αλλά βλαπτική.
«Καμία σχετικοποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης δεν χωρεί. Εχει την αξία της όχι μόνο για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και για όλη την περίοδο μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη διαμόρφωση των συνόρων και των συνθηκών που διέπουν όλη τη ζωή μας στη Βαλκανική» είπε.
Από τη δική του μεριά, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, μιλώντας για τις δηλώσεις Συρίγου, ανέφερε πως «προφανώς δεν αναφερόταν στα σύνορα. Η συνθήκη αποτελεί ένα στέρεο θεμέλιο της ειρήνης στην περιοχή». Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «η θέση της κυβέρνηση είναι σαφής και εκφράζεται από τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Ερντογάν στη Συνθήκη της Λωζάννης. Ο κύριος Συρίγος είναι και ακαδημαϊκός, και προφανώς μέρος των δηλώσεων ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Εχει εξηγήσει ο ίδιος ότι η δήλωσή του δεν αφορούσε τα σύνορα και τη μειονότητα. Το λέω καθαρά πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης» και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει ζήτημα διαγραφής» του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Το εντυπωσιακό είναι πως ο Αγγελος Συρίγος, παρά τα πυρά που δέχεται, επιμένει, δεν ζητά καμία συγγνώμη και φυσικά βγαίνει στην αντεπίθεση, βλέποντας ως ακροδεξιούς όσους του ασκούν κριτική. Με ύφος που παραπέμπει σε… Στάλιν, ο ίδιος ανέφερε χθες πως «είναι κάτι που ξεκίνησε από την Ακροδεξιά, και με έκπληξη είδα ότι το παίρνει και ο κ. Κασσελάκης.
Δηλαδή, οι σύμβουλοι του κ. Κασσελάκη το έδωσαν. Δεν μίλησα ποτέ για αναθεώρηση της συνθήκης. Είπα ότι είναι παρωχημένη, διότι το μόνο που μας ενδιαφέρει από τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπως έχω πει από την πρώτη στιγμή, είναι οι διατάξεις περιορισμού συνόρων». Υπενθυμίζεται πως, τρία χρόνια πριν, ο ίδιος ο Αγγελος Συρίγος έλεγε τα ακριβώς αντίθετα -χαρακτηρίζοντας τη συνθήκη «ιερή»-, που αποτελούν και πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Αλλαξε, άραγε, αυτός ή τα δεδομένα;
Οξύτατες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ
Οξύτατες αντιδράσεις προκαλούν οι ενδοτικές δηλώσεις του Αγγελου Συρίγου, ο οποίος, συνεχίζοντας την υποδόρια τακτική του Μαξίμου να προϊδεάζει για επαχθείς λύσεις που παρασκηνιακά προωθούνται εις βάρος των εθνικών συμφερόντων, χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λωζάννης «παρωχημένη».
Οπως υπενθύμισε ο Στέφανος Κασσελάκης, «αμέσως μετά την επανεκλογή του, το 2023, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για “υποχωρήσεις”. Μετά ακολούθησαν οι “υποκλίσεις” και τη 2η μόλις μέρα του 2024 περνάμε σε “Συνθήκη χωρίς αξία”». Αναφερθείς στην αμήχανη ανασκευή Συρίγου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Οταν κάνεις τέτοιο δώρο στον Ερντογάν, τα “δεν εννοούσα αυτό” περιττεύουν. Να γνωρίζουν ότι όσο και αν προετοιμάζουν τον ελληνικό λαό μέσω τέτοιων δηλώσεων, θα τον βρουν σύσσωμο απέναντί τους. Και, βεβαίως, η πατριωτική Αριστερά δεν πρόκειται να επιτρέψει παρέκκλιση ούτε κατά ένα εκατοστό από την πάγια θέση των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς τη Συνθήκη της Λωζάννης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Δημήτρης Μάντζος επεσήμανε: «Την ώρα που ο Τούρκος υπουργός Αμυνας δεν διστάζει να επαναλάβει το αντίθετο στο διεθνές δίκαιο αναθεωρητικό αφήγημα περί “Γαλάζιας Πατρίδας”, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ελλάδα είναι αμφίσημες δηλώσεις, όπως οι πρόσφατες του κ. Συρίγου. Θα έπρεπε να είναι σαφές σε όλους, και κυρίως στους βουλευτές της Ν.Δ., ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις τους μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά». Οπως σημείωσε, «η ευφορία που δημιούργησε στην κυβέρνηση η Διακήρυξη των Αθηνών δεν δικαιολογεί κινήσεις και δηλώσεις με άγνοια κινδύνου».
Σφοδρά πυρά από την Ελλ. Λύση
Σκληρή υπήρξε η απάντηση της Ελληνικής Λύσης για τις απαράδεκτες δηλώσεις του Αγγελου Συρίγου, με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου να σχολιάζει πως είναι η δεύτερη φορά που ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Συρίγος υποπίπτει σε ένα τέτοιο σοβαρό «ολίσθημα», όπως αναφέρει, καθώς είχαν προηγηθεί οι εξωφρενικές του δηλώσεις υπέρ της απόκτησης των αμερικανικών μαχητικών από τη βάρβαρη Τουρκία, όπως επισημαίνεται.
«Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας, τις οποίες μάλιστα υλοποιεί με τρόπο πρωτοφανή» αναφέρει το κόμμα, για να προσθέσει πως «είναι αυτονόητο ότι οι απόψεις του κυβερνητικού βουλευτή κ. Συρίγου ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή της προδοσίας».
Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση, εάν η κυβέρνηση δεν τον αποπέμψει σήμερα κιόλας, αυτό σημαίνει ότι συμφωνεί με τη συγκεκριμένη «γραμμή της εθνικής μειοδοσίας», όπως καταγγέλλει το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου, ζητώντας την άμεση απομάκρυνση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.
Δείτε επίσης: Η νέα κωλοτούμπα του γκαφατζή Συρίγου
Δείτε επίσης: Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναθεωρείται νομικά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες