Μία από τις πιο ογκώδεις δικογραφίες των τελευταίων ετών σχηματίστηκε από την Οικονομική Αστυνομία για το κύκλωμα με τις φορολογικές απάτες με λεία 15 εκατομμύρια ευρώ και ζημιά για το Δημόσιο 70 εκατομμυρίων ευρώ και πρωταγωνιστές τον επιχειρηματία, σύζυγο γνωστού μοντέλου, και έναν λογιστή που αποκαλείτο ως «μετρ του ΦΠΑ».
Αρμόδιες πηγές σημειώνουν στο iEidiseis ότι η δικογραφία είναι τόσο μεγάλη που χρειάζονται 17 κούτες για τη μεταφορά της και ότι απαιτούνται εκατοντάδες ώρες μελέτης για να αντιληφθεί κάποιος την έκταση της υπόθεσης.
Μία άγνωστη πτυχή της έρευνας αφορά στον λογιστή της εγκληματικής οργάνωσης. Το πρόσωπο-«κλειδί» που κατά το παρελθόν έχει απασχολήσει ακόμα και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για διεθνικού χαρακτήρα απάτη σε βάρος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Όταν οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έφοδο στα γραφεία της συμβουλευτικής εταιρίας που διατηρεί στο Παλαιό Φάληρο διαπίστωσαν ότι σε παράπλευρο χώρο (που επίσης συνδέεται με το λογιστή) βρέθηκαν 60.000 φαρμακευτικά δισκία.
Την ώρα της εφόδου από το διαμέρισμα έβγαινε μία γυναίκα (που είχε μάλιστα πάνω της τα κλειδιά του χώρου), με τους αστυνομικούς να της περνούν χειροπέδες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ήρθαν σε επαφή με τον ΕΟΦ και βεβαίωσαν ότι τα φάρμακα που βρέθηκαν είναι παράνομα.
Το ερώτημα είναι τι ήθελαν τα φάρμακα στο γραφείο του λογιστή, με τους αστυνομικούς να υποψιάζονται ότι ενδεχομένως επιχειρούσε κάποια «κομπίνα» που σχετίζεται με τη διακίνηση φαρμακευτικών δισκίων.
Ο λογιστής της οργάνωσης περιγράφεται ως δαιμόνιος. Είχε ιδρύσει από το 2017 εταιρία συμβουλευτικής προς επιχειρήσεις, ενώ στη συστατική πράξη της εταιρίας περιγράφονταν και δραστηριότητες όπως η παροχή επιχειρηματικών και διοικητικών συμβουλών, δραστηριότητες έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων αλλά και δραστηριότητα συσκευασίας φαρμακευτικών προϊόντων.
Όσον αφορά στο δεύτερο αρχηγικό μέλος, επιχειρηματία και σύζυγο γνωστού μοντέλου, στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκε Πόρσε που είχε αγοραστεί από εταιρία, εμπλεκόμενη με το κύκλωμα, που είχε ως αφανή διαχειριστή -σύμφωνα με την Αστυνομία- τον ίδιο. Η Πόρσε αγοράστηκε από την εταιρία (που φέρεται να διέπραττε φορολογικές απάτες) τον Αύγουστο του 2020 έναντι 134.000 ευρώ.
Η αγορά έγινε με τμηματικά εμβάσματα, δηλαδή με «σπαστά» ποσά. Η πληρωμή έγινε σε τέσσερις δόσεις των 50.000, των 50.000, των 20.000 και των 14.000 ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2021 η Πόρσε πέρασε, σύμφωνα με την έρευνα της Αστυνομίας, στο όνομα της συζύγου του αρχηγικού μέλους, γνωστού μοντέλου και πρώην σταρ Ελλάς (που δεν εμπλέκεται στις παράνομες δραστηριότητες της εγκληματικής οργάνωσης). Το υπερπολυτελές όχημα τελικά κατασχέθηκε στη βίλα του ζευγαριού σε περιοχή - «φιλέτο» στα νότια προάστια.
Ο δεύτερος επιχειρηματίας που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα και στο παρελθόν είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ κατηγορείται ότι είχε περιφερειακό ρόλο στην οργάνωση.
Πρόκειται για επιχειρηματία που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον των life style media λόγω της σχέσης του με γνωστή τραγουδίστρια. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος φέρεται να είχε στο όνομά του εμπλεκόμενη με το κύκλωμα εταιρία, ενώ κάποιες κάρτες «αχυρανθρώπων» είχαν δηλωθεί σε διεύθυνση που αντιστοιχεί σε αυτή του σπιτιού του.
Το χρονικό της υπόθεσης με τις απάτες
Όσον αφορά στο χρονικό της υπόθεσης που ανακοινώθηκε σήμερα από την Οικονομική Αστυνομία, η λεία του κυκλώματος είναι άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στα 70 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η φοροαποφυγή.
Συνελήφθησαν 10 μέλη εκ των οποίων τα τρία αρχηγικά και δεσμεύτηκαν πάνω από 1.500.000 ευρώ από λογαριασμούς εικονικών επιχειρήσεων. Το βασικό αντικείμενο της εμπορικής δραστηριότητας της οργάνωσης ήταν οι εισαγωγές και πωλήσεις κινητών τηλεφώνων. Ενδεικτικό της έκτασης της δραστηριότητάς τους είναι ότι υπολογίζεται ότι είχαν φτάσει να εμπορεύονται προϊόντα αξίας 70 εκατ. ευρώ.
Όπως προέκυψε από την πολύμηνη έρευνα, οι κατηγορούμενοι είχαν φτιάξει εγκληματική οργάνωση με διάρκεια και συγκεκριμένη δομή και οργάνωση, με σκοπό τη συγκάλυψη της μη απόδοσης Φ.Π.Α. ή της παράνομης θεμελίωσης δικαιώματος επιστροφής Φ.Π.Α., την είσπραξη παράνομου οικονομικού οφέλους και την παρακράτηση παράνομων οικονομικών ενισχύσεων από τα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω ανύπαρκτων εταιριών εμπορίας προϊόντων τεχνολογίας ή νομικών οντοτήτων που έχουν τα χαρακτηρίστηκα του «εξαφανισμένου εμπόρου».
Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:
- χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,
- δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,
- χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,
- μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet,
- καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο,
- δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή και
- προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.
Παράλληλα, για να αποφεύγουν την αποκάλυψη της δράσης τους από τις διωκτικές Αρχές, φρόντιζαν να ιδρύουν νέες νομικές οντότητες, να τοποθετούν διαρκώς νέα μέλη ως διαχειριστές και να καλύπτουν τις εικονικές εμπορικές συναλλαγές μέσα από ένα πλέγμα τραπεζικών κινήσεων συνδυασμένο με αναντιστοιχίες μεταξύ περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. σε σχέση με τις τραπεζικές πιστώσεις και τις χρεώσεις τηρούμενων λογαριασμών.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εκδίδονται από τις φορολογικές αρχές αποφάσεις ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» σε βάρος των ανύπαρκτων πρόσωπων ή «αχυρανθρώπων», αποστερώντας την δυνατότητα ανάκτησής τους και αποφεύγοντας τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος των μελών της οργάνωσης.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η σύσταση -5- εταιρειών μέσω υφαρπαγής στοιχείων προσώπου και μεταβίβαση σε αυτό -26- εταιρειών, τις οποίες διαχειρίζονταν αφανώς τα μέλη της οργάνωσης. Το άτομο αυτό περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη λίστα των μεγαλοοφειλέτων του δημοσίου με ποσό 3.250.000 ευρώ περίπου.
Ειδικότερα, ως προς την απάτη που αφορά στον Φ.Π.Α., οι εταιρίες που διαχειρίζονταν τα μέλη, εξέδωσαν εικονικά παραστατικά αξίας Φ.Π.Α. -16.000.426,39- ευρώ και έλαβαν εικονικά παραστατικά αξίας -13.545.119,26- ευρώ, για συναλλαγές στο εσωτερικό και για ενδοκοινοτικές παραδόσεις, ενώ πραγματοποιούσαν τις αντίστοιχες τραπεζικές καταβολές για την προσχηματική εξόφληση της αξίας των εικονικών τιμολογίων και υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις Φ.Π.Α.
Μέσω αυτής της διαδικασίας, τα μέλη εισέπραξαν συνολικά -5.426.106- ευρώ, ως επιστροφή Φ.Π.Α. για εικονικές παραδόσεις εμπορευμάτων, ενώ όπως προέκυψε, εισήγαγαν από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντα αξίας -70.000.000- ευρώ, καταφέρνοντας να οικειοποιηθούν τον αναλογούντα Φ.Π.Α. αξίας -13.548.387- ευρώ.
Όσον αφορά στην απατηλή εκταμίευση της επιστρεπτέας προκαταβολής, χρησιμοποιώντας τεχνάσματα και εκμεταλλευόμενοι την υποδομή των επιχειρήσεων, την εμπειρία τους και τη διαρκή παρακολούθηση λογιστικών διαδικασιών, κατέστησαν παράνομα δικαιούχοι της οικονομικής αυτής ενίσχυσης μέσω ψευδών, ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων Φ.Π.Α. καθώς και ακαθάριστου κύκλου εργασιών.
Με αυτόν τον τρόπο, η οργάνωση κατέστησε -69- οντότητες παράνομα δικαιούχους των ενισχύσεων, λαμβάνοντας συνολικά -9.695.525,34- ευρώ, ενώ μέσω ακόμη -13- εταιριών αποπειράθηκαν να εισπράξουν επιπλέον -3.582.066- ευρώ.
Για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους, είχαν εγκαταστήσει ένα δαιδαλώδες διατραπεζικό κανάλι αποτελούμενο από -131- τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσω αυτών και πραγματοποιώντας -52.539- τραπεζικές συναλλαγές, μετέφεραν τα ποσά που εισέπραξαν από -133- επιστρεπτέες προκαταβολές και -44- επιστροφές Φ.Π.Α. σε λογαριασμούς εταιριών που εδρεύουν σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δραστηριοποιούνται στο εμπόριο συσκευών τεχνολογίας. Επίσης, προέβαιναν στην αγορά πολυτελών οχημάτων και προϊόντων τεχνολογίας.
Μάλιστα, χαρακτηριστικό του επιπέδου ετοιμότητας και υψηλής τεχνογνωσίας της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης είναι ότι τα μέλη της, μόνο για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη του 2023, προέβησαν στη σύσταση -30- εικονικών επιχειρήσεων, προκειμένου να ενταχθούν σε επιδοτούμενο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται ότι, βασικό μέλος της οργάνωσης στον τομέα της προμήθειας με πλαστά έγγραφα τα οποία χρησιμοποιούνταν για την σύσταση των εταιρειών είχε συλληφθεί την 18-05-2023 από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας καθώς αναζητούνταν με εντάλματα σύλληψης και διωκόταν καταδικαστικές αποφάσεις, για φοροδιαφυγή δια της μη απόδοσης Φ.Π.Α., πλαστογραφία και συγκρότηση – ένταξη εγκληματικής οργάνωσης για διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας, δεσμεύτηκαν 1.556.333,82 ευρώ από τραπεζικούς λογαριασμούς -22- επιχειρήσεων.
Οι εν λόγω έρευνες πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή εξειδικευμένων στελεχών του Τμήματος Εξέτασης Ψηφιακών πειστηρίων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, τα οποία, εφαρμόζοντας ψηφιακές τεχνικές αιχμής, εντόπισαν κρίσιμα ψηφιακά δεδομένα, διασφαλίζοντας την ιχνηλασιμότητα τους.
Τα ψηφιακά πειστήρια που κατασχέθηκαν θα αποσταλούν στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την περαιτέρω πλήρη εξέταση και ανάλυση τους.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Ελληνικό Γραφείο Ευρωπαίων Εισαγγελέων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες