Συκοφαντίες, κοινωνικός αυτοματισμός, fake news και λαθροχειρίες επιστρατεύει η κυβέρνηση, προπαγανδίζοντας το νομοσχέδιο φοροεξόντωσης που φέρνει για μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και επιστήμονες, και το οποίο είναι στη διαδικασία της διαβούλευσης.
Με τις προβλέψεις του μία προς μία να αποτελούν εφαρμογή στην πράξη προαπαιτούμενων του υπερμνημόνιου του Ταμείου Ανάκαμψης και των κατευθύνσεων της ΕΕ για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, η θηλιά στον λαιμό των βιοπαλαιστών επαγγελματιών αν ψηφιστεί το έκτρωμα θα σφίξει ακόμα περισσότερο, υψώνοντας νέα αδιέξοδα.
Κι αυτό σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στενάζουν από την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, την ενεργειακή φτώχεια, τις συνέπειες από την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.
Τα ψέματα της κυβέρνησης όμως καταρρίπτονται μέρα με τη μέρα, με τον αγωνιστικό αναβρασμό των μικρών ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων να μετατρέπεται σε ξεσηκωμό ενόψει των μεγάλων συλλαλητηρίων την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, με κεντρικό αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, αντιμετωπίζοντας συνολικά τους μικρούς ΕΒΕ και τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες ως «μπαταχτσήδες», καθιερώνει «τεκμαρτό εισόδημα» ανάλογο του κατώτατου μισθού που ισχύει για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Δηλαδή, κράτος και κυβέρνηση θεωρούν με βάση το νομοσχέδιο ότι κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι ζημιές και την έκτασή τους, κερδίζει τουλάχιστον 10.920 ευρώ κάθε χρόνο, και με βάση αυτή την παραδοχή θα φορολογείται με τους αντίστοιχους συντελεστές.
Το «τεκμαρτό» αυτό εισόδημα θα προσαυξάνεται με διάφορα κριτήρια μέχρι και τα 50.000 ευρώ. Ενα από αυτά τα κριτήρια είναι οι «τριετίες», με βάση τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε τρία χρόνια, και μέχρι 4 τριετίες, το εισόδημα των επαγγελματιών θα αυξάνεται κατά 10%.
Ετσι, το «τεκμαρτό εισόδημα» για επαγγελματία με δραστηριότητα πάνω από 9 και έως 12 έτη είναι 13.104 ευρώ, ενώ για πάνω από 12 χρόνια είναι 14.196 ευρώ! Επιπλέον «καπέλο» στο «τεκμαρτό εισόδημα» θα επιβάλλεται και ένα 10% επί των αμοιβών προσωπικού στην επιχείρηση, και άλλα ποσά ανάλογα με το αν αυξάνεται ο τζίρος.
Με το ίδιο νομοσχέδιο το κράτος εκσυγχρονίζει και το «χέρι» με το οποίο θα βουτάει το λαϊκό εισόδημα, ώστε η επιδρομή να γίνεται και ψηφιακά, μέσω των ηλεκτρονικών τιμολογίων κ.ά.: Ενας ψηφιακός λαβύρινθος που εκτινάσσει το κόστος και κάνει πιο ασφυκτικές συνθήκες λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων.
Εχουμε και λέμε λοιπόν για τα ψέματα και τις λαθροχειρίες της κυβέρνησης:
Ψέμα Νο1: «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία φοροδιαφεύγουν γιατί δηλώνουν εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ».
Η αλήθεια: Οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες φορολογούνται από το πρώτο ευρώ, καθώς έχει καταργηθεί το αφορολόγητο. Επιβαρύνονται με το χαράτσι του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και με «τεκμήρια διαβίωσης», που για έναν μέσο επαγγελματία, π.χ. έγγαμο με παιδιά, με ιδιόκτητο σπίτι και αυτοκίνητο 10ετίας, ξεπερνάνε τα 10.000 ευρώ, επομένως φορολογούνται κανονικά. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι δεκάδες έμμεσοι φόροι που ρουφάνε συνολικά το λαϊκό εισόδημα.
Ψέμα Νο2: «Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται η οποιαδήποτε επιβολή νέου φόρου».
Η αλήθεια: Οπως προκύπτει από το νομοσχέδιο, ένας αυτοαπασχολούμενος χωρίς προσωπικό, με επαγγελματική δραστηριότητα από 12 έτη και πάνω, με δηλωθέν εισόδημα π.χ. 11.000 ευρώ - που αποτελεί ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό δείγμα των επαγγελματιών - θα επιβαρυνθεί με τουλάχιστον 500 ευρώ επιπλέον φόρο τον χρόνο! Κι αν έχει και έναν εργαζόμενο, η επιβάρυνση ξεπερνάει τα 860 ευρώ! Το ίδιο το υπουργείο, άλλωστε, στο προπαγανδιστικό σημείωμα που διακινεί τις τελευταίες μέρες, αναφέρει ότι από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελματίες, οι 473.000 (πάνω από 6 στους 10) θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο κατά μέσο όρο 1.444 ευρώ ο καθένας.
Ψέμα Νο3: «Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο εξασφαλίζει τη "φορολογική δικαιοσύνη"».
Η αλήθεια: Η κυβέρνηση και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προσθέτει περισσότερα βάρη στα λαϊκά στρώματα, ενώ φοροαπαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, όπου για μια ακόμα χρονιά φαίνεται ότι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί πληρώνουν μόλις το 5% των φόρων.
Την ίδια στιγμή απολαμβάνουν μια σειρά από «κίνητρα» και «διευκολύνσεις», όπως την εθελοντική φορολόγηση και τις 58 ειδικές φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, τον «αναβαλλόμενο» φόρο των τραπεζών, τις 12ετείς και άλλες φοροαπαλλαγές των στρατηγικών επενδυτών, τα νέα «δωράκια» σε καναλάρχες, αλλά και τις offshore, τις τριγωνικές συναλλαγές κ.ά., που κανείς από τους «ράμπο» της εφορίας δεν πιάνει ποτέ.
Μάλιστα, ασυγκράτητη η κυβέρνηση, ακόμα και σε αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο «δικαιοσύνης» όπως το ονομάζει, ενσωματώνει νέες φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο, αφού με το άρθρο 46 μειώνεται ο «συντελεστής του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», από 0,5% στο 0,2%, και με το άρθρο 47 μειώνεται και ο φορολογικός συντελεστής στις πωλήσεις μετοχών εισηγμένων εταιρειών (από 2 τοις χιλίοις σε 1 τοις χιλίοις).
Ψέμα Νο4: «Οι μισθωτοί επωμίζονται μεγαλύτερα βάρη επειδή οι επαγγελματίες "φοροδιαφεύγουν"».
Η αλήθεια: Η κυβέρνηση σκόπιμα επιχειρεί να καλλιεργήσει όρους «κοινωνικού αυτοματισμού», δείχνοντας σαν «εχθρούς» των μισθωτών τους «μπαταχτσήδες» ΕΒΕ, που με τη «φοροδιαφυγή» προκαλούν «αδικίες».
Ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα, απογειώνοντας τη χυδαιότητα, έφτασε να ισχυριστεί ότι η κατάρρευση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας οφείλεται στη ...φοροδιαφυγή! Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση φόρων ούτε κατά ένα ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αλλωστε, η κυβέρνηση προσδοκά αύξηση εσόδων το 2024, επωφελούμενη από τη γενικευμένη ακρίβεια και τις εισπράξεις σε ΦΠΑ, ΕΦΚ στα καύσιμα κ.λπ. Αυτό αποτυπώνεται και στην υπεραπόδοση του φετινού προϋπολογισμού, με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ να πέφτουν επιπλέον στα κρατικά ταμεία από τη φοροαφαίμαξη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Ψέμα Νο5: «Η κυβέρνηση πήρε υπόψη τις αντιδράσεις και "βελτίωσε" το νομοσχέδιο που έφερε για διαβούλευση».
Η αλήθεια: Το νομοσχέδιο είναι ίδιο και χειρότερο σε σχέση με όσα είχαν παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο: Και ο «κεφαλικός φόρος» θεσμοθετείται με τη μορφή του «τεκμαρτού εισοδήματος», και το τέλος επιτηδεύματος παραμένει, με μικρά «κουρέματα» που δεν αντισταθμίζουν τη νέα φοροεπιδρομή, και ο ψηφιακός κλοιός προσθέτει περισσότερα χαράτσια σε κάθε μικρή επιχείρηση.
Τα κυβερνητικά επιτελεία παρουσιάζουν ως «γαλαντομία» το γεγονός ότι θα είναι «μηδενικό» το τεκμήριο για «νέους επαγγελματίες» για τα τρία πρώτα χρόνια, ενώ ξέρουν ότι αυτοί θα είναι μια ισχνή μειοψηφία μπροστά στην τεράστια μάζα που θα στενάξει. Αλλη «πρόνοια» που πλασάρει η κυβέρνηση, είναι ότι στο «τεκμαρτό εισόδημα» δεν θα προστίθενται, αλλά θα συνυπολογίζονται ως «έσοδα» και όσα προέρχονται από άλλες πηγές, π.χ. από συντάξεις, κάτι που είναι αυτονόητο, αφού έτσι κι αλλιώς οι συντάξεις φορολογούνται «στην πηγή» τους και μετατρέπονται σε χαρτζιλίκι για τους συνταξιούχους.
Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι άλλη μια κυβέρνηση φέρνει άλλο ένα νομοσχέδιο για να «στριμώξει» τους μικρούς επαγγελματίες προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό και όσο περισσότερο μένει στο απυρόβλητο η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, που φοροδιαφεύγει νόμιμα και «παράτυπα», τόσο πιο πολύ τσακίζονται οι μικροί. Σχεδιασμοί βαθιά αντιλαϊκοί, που ήδη παίρνουν και θα πάρουν ακόμα πιο επιθετική - αγωνιστική απάντηση από τους ίδιους τους επαγγελματίες.
Ριζοσπάστης Σαββατοκύριακο 18-19/11/23
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες