Κραυγές απόγνωσης από τους κατοίκους του Γέρακα, οι οποίοι τις τελευταίες δύο δεκαετίες ζουν εγκλωβισμένοι και υπό την καθημερινή απειλή παραβατικών στοιχείων, τα οποία διαμένουν κυρίως στον παράνομο οικισμό Ρομά πίσω ακριβώς από το δημοτικό νεκροταφείο και στις οδούς Βέροιας και Πρεβέζης. Από τον Ιάσονα - Δημήτριο Τσέτσο
Ληστείες, διαρρήξεις, εμπόριο ναρκωτικών ουσιών, παραβάσεις του ΚΟΚ, ηχορύπανση, ρευματοκλοπές, άσκοποι πυροβολισμοί, ακόμα και πορνεία είναι μερικές από τις έκνομες ενέργειες που μας αναφέρουν οι ανάστατοι πολίτες, οι οποίοι, μην αντέχοντας άλλο την αφόρητη κατάσταση, σκέφτονται ακόμα και να απευθυνθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς, όπως λένε οι ίδιοι, η αστυνόμευση στην περιοχή είναι ελλιπέστατη, ενώ φοβούνται ακόμα και περιστατικά αυτοδικίας.
Ανά περιόδους το αστυνομικό ρεπορτάζ αναφέρει περιστατικά εμπορίας ναρκωτικών στον Γέρακα έως και απαγωγές για λύτρα μεταξύ οικογενειών Ρομά, όπως αυτή που συνέβη τον περασμένο Μάρτιο, όταν δύο κακοποιοί, ντυμένοι αστυνομικοί, απήγαγαν 23χρονο κάτοικο του καταυλισμού, ζητώντας από την οικογένειά του την καταβολή 100.000 ευρώ προκειμένου να τον αφήσουν ελεύθερο.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα στοιχεία των οποίων είναι στη διάθεση της «Espresso», εντός αλλά και πέριξ του καταυλισμού σημειώνονται όλων των ειδών οι παραβατικές ενέργειες. «Εχουμε όλο το πακέτο της παρανομίας.
Κλοπές, διαρρήξεις, πώληση ναρκωτικών, κακοποίηση ζώων, ρευματοκλοπή από τους πυλώνες της ΔΕΗ, συνεχόμενη κλοπή νερού από το διπλανό νεκροταφείο, άσκοπους πυροβολισμούς, παραβιάσεις του ΚΟΚ, κυκλοφορία αυτοκινήτων smart χωρίς δίπλωμα και πολλές φορές με κλεμμένες πινακίδες, με τη μουσική να παίζει στη διαπασών.
Νιώθουμε απροστάτευτοι, σαν να ζούμε σε γκέτο. Εάν ήξερα πως η περιοχή θα καταντήσει Μενίδι, δεν θα αγόραζα εδώ σπίτι. Τραγική η κατάσταση» μας λέει απελπισμένος κάτοικος. Ωστόσο, όπως σημειώνουν κάποιοι άλλοι, τα φαινόμενα παραβατικότητας δεν αφορούν όλους τους κατοίκους του καταυλισμού αλλά μία μερίδα του πληθυσμού των Ρομά, που έχει τον έλεγχο. «Μιλάμε για δύο διαφορετικές κοινωνικές ομάδες.
Αυτούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, δηλαδή άτομα του καταυλισμού που ζουν μέσα στη φτώχεια, στα παραπήγματα, και από την άλλη πλευρά κάποιους Ρομά που ζουν σε κατοικίες αγορασμένες, άρα εδώ δεν μιλάμε για ευπαθείς ομάδες αλλά για ανθρώπους που δεν ασκούν κάποιο επάγγελμα και ζουν σε διώροφα σπίτια, τα οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, χρειάζονται μία οικονομική άνεση για την αγορά του οικοπέδου, την ανέγερση οικοδομής κ.λπ.
Δεν είναι τόσο εύκολο κάποιος να αγοράσει και να χτίσει οικόπεδο, πόσο μάλλον σε μία περιοχή των βορείων προαστίων όπως ο Γέρακας, που δεν είναι και από τις πιο φθηνές. Πώς βιοπορίζονται αυτοί οι 5-10 άνθρωποι κανείς δεν ξέρει» συμπληρώνουν χαρακτηριστικά.
Υγειονομική βόμβα με ορδές τρωκτικών
Δεν φτάνει μόνο η παράνομη δράση ατόμων που ζουν στον καταυλισμό εις βάρος των υπόλοιπων Ρομά και της τοπικής κοινωνίας! Οι άθλιες υγειονομικές συνθήκες κάνουν την κατάσταση ανυπόφορη, με σκουπίδια, όπως ρούχα, χαρτιά, χρησιμοποιημένες πάνες μωρών, πλαστικά, ξύλα, έπιπλα, είδη υγιεινής και άλλα, να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση τρωκτικών.
Μάλιστα, αναφέρουν ότι ο καταυλισμός, καθώς είναι παράνομος, δεν διαθέτει αποχέτευση, παρά ένα πρωτόγονο δίκτυο, μέσω του οποίου τα λύματα καταλήγουν σε οικόπεδο ξένης ιδιοκτησίας: «Ηρθαν υγειονομικές υπηρεσίες και έλεγξαν τα στάσιμα νερά στον καταυλισμό, κατόπιν αιτήματος της υγιούς μερίδας των Ρομά -γιατί ευτυχώς υπάρχουν και τέτοιοι- και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει πουθενά βόθρος, παρά μόνο κάτι σωλήνες που βγαίνουν από τα σπίτια και μέσα από αυλάκι οι ακαθαρσίες καταλήγουν σε ένα οικόπεδο ποιος ξέρει ποιανού ιδιοκτησία είναι, το οποίο έχει καταντήσει βούρκος με 40 πόντους νερό! Μιλάμε για έλος, με πολλά τρωκτικά τριγύρω, και δυσωδία. Μια πραγματική υγειονομική βόμβα! Θα αρρωστήσουμε όλοι».
Ματωμένοι γάμοι και μπαμ μπουμ
Οι κάτοικοι του Γέρακα, όπως αναφέρουν στην «Espresso», γίνονται άνω κάτω από τις… κοινωνικές εκδηλώσεις των Ρομά, όπως γάμοι, κηδείες και βαφτίσια.
«Αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι του καταυλισμού είναι 200 με 250. Φυσικά, δεν είναι όλοι μόνιμοι κάτοικοι, καθώς έρχονται συνέχεια κουμπάροι, συγγενείς και φίλοι για επίσκεψη. Οταν μάλιστα γίνεται κάποια κοινωνική εκδήλωση, μπορεί να φτάνουν και τα 500 άτομα, οι οποίοι χορεύουν μέχρι το πρωί με εκκωφαντική μουσική, πετάνε σκουπίδια και αφοδεύουν όπου βρουν. Οι πανηγυρισμοί, μαζί με τα αυτοκίνητα που παίζουν μουσική στη διαπασών, μέρα νύχτα, καθιστούν την κατάσταση ανυπόφορη» σημειώνουν με οργή!
Ερωτώμενοι εάν εξακολουθούν να σημειώνονται άσκοποι πυροβολισμοί στα γλέντια και σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οι κάτοικοι μας απαντούν καταφατικά: «Εχουμε αρκετές φορές τέτοια περιστατικά, κυρίως σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Εχει κληθεί η Αστυνομία και έχουν γίνει έρευνες σε σπίτια, αλλά δεν έχει βρεθεί τίποτα. Λογικά τα κρύβουν σε κρύπτες. Ναρκωτικά έχουν βρει, όπλα όμως όχι. Εμείς ως κάτοικοι ξέρουμε ότι κάποιοι Ρομά πυροβολούν στον αέρα με κυνηγετικές καραμπίνες, πιστόλια, ακόμα και καλάσνικοφ. Πολλοί έχουμε υποστεί ζημιές στις περιουσίες μας, π.χ. σε τέντες, ενώ έχουν βρεθεί και άδειοι κάλυκες διάφορων διαμετρημάτων. Αυτά η Αστυνομία τα γνωρίζει, αλλά δεν μεριμνά ώστε να σταματήσουν».
Για τις ρευματοκλοπές που συμβαίνουν στην περιοχή και έχουν ως αποτέλεσμα πολύωρες διακοπές ρεύματος οι κάτοικοι μας απαντούν ότι η ΔΕΗ είναι ενημερωμένη για την κατάσταση.
«Εχουν έρθει αρκετές φορές από τη ΔΕΗ, συχνά με τη συνοδεία ΜΑΤ, οι οποίοι έρχονται για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των υπαλλήλων που κάνουν τη δουλειά τους. Κόβεται το ρεύμα σε συγκεκριμένα 4-5 σπίτια, αλλά οι Ρομά σε δύο ώρες το πολύ βάζουν πιτσιρίκια πάνω σε ψηλές σκάλες και συνδέουν τα καλώδια. Καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών που εκτίθενται σε κίνδυνο, αλλά και για την εκδήλωση πυρκαγιάς, καθώς οι παράγκες βρίσκονται ακριβώς κάτω από τους πυλώνες, ανάμεσα σε χόρτα» σημειώνουν και αναρωτιούνται γιατί η ΔΕΗ δεν κάνει κάτι ώστε να σταματήσει αυτό, εφόσον έχει έννομο συμφέρον.
Kλοπές νερού
Τέλος, λένε ότι, εκτός από ρευματοκλοπές, σημειώνεται σταθερή κλοπή νερού από το παρακείμενο νεκροταφείο, περιστατικά τραυματισμού και θανάτωσης ζώων μέσα στον καταυλισμό για τα οποία έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένα περιστατικά πορνείας, με μεσήλικα άνδρα να εκδίδεται, ακόμα και σε μικρά παιδιά, με αντάλλαγμα λίγα ευρώ.
Ωστόσο, δηλώνουν ότι η στάση που κρατάει ο δήμος για την επίλυση των προβλημάτων που τους απασχολούν είναι θετική, με την απερχόμενη δημοτική Αρχή να έχει επέμβει αρκετές φορές. «Ο δήμος δεν μπορεί να κάνει κάτι από μόνος του, για παράδειγμα για την ηχορύπανση στις ώρες ησυχίας ή άλλες παραβάσεις, παρά μόνο να απευθυνθεί στις Αρχές και σε αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν είναι Αστυνομία.
Και αυτοί από την πλευρά τους έχουν θορυβηθεί και προσπαθούν με τα κατάλληλα μέσα να γνωστοποιήσουν την κατάσταση που επικρατεί. Μέχρι τώρα ο απερχόμενος δήμαρχος έχει ενδιαφερθεί για το πρόβλημα, έχει τρέξει αρκετά, έχουν έρθει μπουλντόζες του δήμου να γκρεμίσουν τις παράγκες, οι οποίες δυστυχώς ξαναχτίστηκαν. Η Αστυνομία, όποτε την καλούσαμε, καθυστερούσε και φτιαχνόταν η παράγκα. Υπάρχει θέμα».
Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι αισθάνονται όμηροι της όλης κατάστασης και πως έχουν δεχτεί απειλές. «Κατά καιρούς υπάρχουν ευθείες απειλές κατά της σωματικής ακεραιότητας και της ζωής όσων αντιδρούν, των οικογενειών και των περιουσιών τους.
Πολλά είναι καταγεγραμμένα, με screenshots, στα social media» λένε και συμπληρώνουν: «Υπάρχουν στοιχεία, αλλά η Πολιτεία δεν ασχολείται με το θέμα. Δηλαδή, τι πρέπει να γίνει για να ασχοληθούν; Φόνος; Εχει έρθει, κατόπιν αιτήματος των πολιτών, η ΟΠΚΕ. Τότε είχαν ηρεμήσει τα πράγματα στον καταυλισμό. Μετά, που έφυγαν, ξανάρχισαν τα ίδια. Είναι θέμα αστυνόμευσης. Εάν υπάρχει αστυνόμευση, θα υπάρξει ηρεμία.
Είμαστε υπέρ της συνύπαρξης, αλλά αυτό έχει ως προϋπόθεση την εμπέδωση της νομιμότητας. Οπως δεν μπορώ εγώ να κάνω ό,τι θέλω, έτσι δεν πρέπει και αυτοί. Υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμοστούν, δεν θα ζούμε εμείς, οι φιλήσυχοι πολίτες, σε καθεστώς εξαίρεσης, στην ίδια μας τη γειτονιά, για να βολευτούν κάποιοι».
Εκκληση στην Πολιτεία
Απελπισμένοι, ζητούν την οριζόντια εφαρμογή του νόμου για όλους τους κατοίκους της περιοχής, Ρομά και μη, ενώ κάνουν έκκληση στην Πολιτεία να ασχοληθεί με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. «Η Αστυνομία θα κυνηγήσει έναν φιλήσυχο πολίτη εάν κάνει μία παράβαση, αλλά με τα καθ’ έξιν παραβατικά στοιχεία που μένουν μέσα στον καταυλισμό δεν ασχολείται καν. Δεν ξέρω γιατί, μπορεί να μην έχουν το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, μπορεί να συμβαίνει οτιδήποτε άλλο. Εχουμε αστυνομικό τμήμα χωρίς αστυνόμους, έχουμε 10 περιπολικά και αυτά είναι χαλασμένα. Σε κάθε περίπτωση, νιώθουμε εγκλωβισμένοι, ότι απειλούμαστε. Νιώθουμε απροστάτευτοι και θέλουμε συνεχή παρουσία της Αστυνομίας στην περιοχή. Εάν χρειαστεί, θα επικοινωνήσουμε και με το αρμόδιο υπουργείο μήπως ακουστεί η φωνή μας!» καταλήγουν.
«Tα όργανα της τάξης, αντί να εφαρμόσουν τον νόμο, συνομιλούν με παραβάτες»
«Δεν συνδράμει η Αστυνομία». Με αυτή και μόνο τη φράση κάτοικοι του Γέρακα σκιαγραφούν τη στάση της Ελληνικής Αστυνομίας συμπληρώνοντας: «Μαθαίνουμε ότι πριν από λίγες ημέρες κάποιοι γείτονες συνάντησαν τον διοικητή του υπασπιστηρίου της Βορειοανατολικής Αττικής, στον οποίο για πολλοστή φορά ζήτησαν τη συνδρομή της Αστυνομίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ τον ενημέρωσαν και για τη στάση του διοικητή του τοπικού αστυνομικού τμήματος που, αντί να εφαρμόσει τον νόμο, κάνει διαπραγματεύσεις με τους παραβάτες», με τους πολίτες να αναρωτιούνται «τι είναι δηλαδή αυτό που διαπραγματευόμαστε μετά τις 10 το βράδυ, που είναι ώρα κοινής ησυχίας; Αυτό πάλι συνέβη πριν από λίγες ημέρες, με γλέντια για πολλοστή φορά, που διήρκεσαν μέχρι τις 3 το πρωί. Εχουμε κάνει αλλεπάλληλες κλήσεις προς το αστυνομικό τμήμα, την Αμεση Δράση, χωρίς να επέμβει κανείς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες