«Βόμβα» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που έχει στα «σκαριά» ρύθμιση ώστε να «φρενάρει» τις διεκδικήσεις των συνταξιούχων δικαστικών -και πιθανότατα άλλες ανάλογες- για αναπροσαρμογή των αποδοχών τους στα επίπεδα που ήταν πριν το 2012 και το Μνημόνιο: Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου προκαλεί «ντόμινο» εξελίξεων, καθώς συνδικαλιστικές οργανώσεις και Σύλλογοι Συνταξιούχων μιλούν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» αφού είχαν προηγηθεί αποφάσεις οι οποίες έκριναν συνταγματικές τις Μνημονιακές περικοπές.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναζητά μια «έξυπνη φόρμουλα» ώστε να μην κινδυνεύει να βάζει «βαθιά το χέρι» στα Κρατικά Ταμεία, κάθε φορά που προκύπτουν διεκδικήσεις τεράστιων ποσών με αφορμή το «ψαλίδι» που επιβλήθηκε κατά την διάρκεια των μνημονιακών χρόνων και ειδικότερα στην περίπτωση των δικαστικών: Μάλιστα, όπως λένε πηγές του Υπουργείου «η στάση που θα τηρηθεί θα είναι σκληρή» και αναζητείται η νομική «συνταγή» που θα αποτρέπει την δημοσιονομική επιβάρυνση.
«Σκληρή» στάση από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας
Ενδεικτική των προθέσεων είναι η δήλωση του ίδιου του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη στην «σκιά» της απόφασης για τις συντάξεις των δικαστικών. «Μετά τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι» τονίζει και συμπληρώνει ο υπουργός: «Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι σέβεται την Δικαιοσύνη. Σέβεται όμως και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών την περασμένη δεκαετία, αλλά και την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει με σταθερότητα μπροστά, μακριά από νέες οικονομικές περιπέτειες».
Η υπόθεση μοιάζει να εξελίσσεται σε ένα «πόκερ για σκληρά νεύρα» με την αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη να μοιάζει αναπόφευκτη, καθώς στις αιτιάσεις κυβερνητικών στελεχών ότι η απόφαση αφορά μόλις 3 δικαστικούς, το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «η δίκη ήταν πιλοτική» και ότι αυτού του τύπου οι δίκες «έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο».
Αντιδρά το Ελεγκτικό Συνέδριο: Αφορά τους πάντες η απόφαση
Συγκεκριμένα, το Ελεγκτικό Συνέδριο διευκρίνισε πως η απόφαση της Ολομέλειας για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών, στα επίπεδα πριν από το 2012, είναι πιλοτική και δεν αφορά δηλαδή μόνο τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές.
«Υπενθυμίζεται ότι με τις πιλοτικές δίκες ως οι ανωτέρω επιλύονται ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος που έχουν συνέπειες για ευρύτερο κύκλο προσώπων και όχι διαφορές που αφορούν ειδικώς τον συγκεκριμένο διάδικο, το δικόγραφο του οποίου, φέροντας τα εν λόγω χαρακτηριστικά, έδωσε απλώς λαβή για την επίλυση των εν λόγω ζητημάτων», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο στο οποίο παράλληλα σημειώνεται ότι η πιλοτική αυτή απόφαση δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εφαρμόζει την απόφαση του Μισθοδικείου.
Όπως μάλιστα τονίζει η ανακοίνωση, το Μισθοδικείο «όταν δικάζει μεταξύ άλλων διαφορές από συντάξεις δικαστικών λειτουργών, συγκροτείται κατά πλειοψηφία από μη δικαστικούς λειτουργούς».
Η δημοσιοποίηση των τριών αποφάσεων (1330 έως 1332/2023), ανοίγουν το δρόμο για διεκδικήσεις εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών που έχουν ήδη προσφύγει ή και άλλων που θα το κάνουν το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες εκκρεμούν ήδη περίπου 400 παρόμοιες προσφυγές συνταξιούχων δικαστών.
Σε βάθος 3ετίας ο επαναϋπολογισμός της σύνταξης
Νομικοί κύκλοι τόνιζαν μάλιστα πως όλοι οι συνταξιούχοι δικαστές (συνολικά γύρω στις 4.500) που βγήκαν στη σύνταξη είτε πριν είτε μετά το νόμο Κατρούγκαλου, μπορούν να ζητήσουν από τον ΕΦΚΑ κανονιστική πράξη για τον επαναϋπολογισμό των συντάξεών τους σε βάθος τριετίας.
Τυχόν σιωπηρή άρνηση στο αίτημά τους, θα προσβάλλεται με έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο όπου αναμένεται ανάλογη θετική για αυτούς απόφαση. Στην ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επισημαίνεται πάντως ότι «η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο».
Σύμφωνα με την άποψη της μειοψηφίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς, θα χρειαστεί προθεσμία ενός έτους η κυβέρνηση για να προχωρήσει στην εκτέλεση της απόφασης λόγω του δημοσιονομικού κόστους που αυτή θα επιφέρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες