Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά κακοδιοίκησης που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά».
Η βλάβη στον κεντρικό εξαερισμό των χειρουργείων ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και ανάγκασε τον αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου να ζητήσει τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ).
Πάνω από μία ώρα η ασθενής στην χειρουργική τράπεζα
Το πρωί της Πέμπτης (14/9) οι γιατροί ετοιμάζονταν να υποβάλλουν μια 52χρονη καρκινοπαθή σε ένα πολύ σοβαρό 6ωρο ογκολογικό χειρουργείο. Οι αναισθησιολόγοι της είχαν δώσει ολική νάρκωση, όταν διαπιστώθηκε βλάβη στο σύστημα εξαερισμού.
Οκτώ άνθρωποι με τη γυναίκα στο χειρουργικό τραπέζι, περίμεναν πάνω από μία ώρα να αποκατασταθεί η βλάβη, όταν τελικά πληροφορήθηκαν από το τεχνικό προσωπικό ότι το χαλασμένο σύστημα εξαερισμού θα πάρει… ώρες να ξαναδουλέψει.
Στο μεταξύ, εξαιτίας της μειωμένης ποσότητας οξυγόνου στον κλειστό χώρο των χειρουργείων, μία νοσηλεύτρια άρχισε να ζαλίζεται και λίγο έλειψε να χάσει τις αισθήσεις της.
Τότε οι γιατροί αναγκάστηκαν να πάρουν τη δύσκολη απόφαση. Διέκοψαν την επέμβαση, ξύπνησαν την ασθενή και ανέβαλλαν το χειρουργείο για την επόμενη μέρα (σ.σ. σήμερα), αν και εφόσον… η βλάβη αποκατασταθεί.
Εξαιτίας του περιστατικού προκλήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο Νοσοκομείο, ενώ οι συγγενείς της 52χρονης ασθενούς όταν ενημερώθηκαν για το απίστευτο περιστατικό επέδειξαν αξιοσημείωτη ψυχραιμία και κατανόηση στους γιατρούς, που δεν έφταιγαν σε τίποτα.
Επίσημες πηγές του Νοσοκομείου επιβεβαίωσαν το περιστατικό μέχρι κεραίας.
Επιπροσθέτως μάλιστα, όπως μάθαμε, οι τεχνικές υπηρεσίες όφειλαν να ελέγξουν από την προηγούμενη μέρα την πιθανότητα βλάβης.
Για τον λόγο αυτό, ο εκτελών χρέη Διοικητή -αναπληρωτής Διοικητής Σαράντος Ευσταθόπουλος- διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητής Εξέτασης (ΕΔΕ).
Μεταξά: Τρέχουν ακάθαρτα νερά και… ούρα στη ΜΕΘ και το Ακτινολογικό τμήμα
Ένας τόσο “ευαίσθητος” υγειονομικός χώρος όπως είναι το αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Μεταξά», αντιμετωπίζει αδιανόητα προβλήματα τεχνικής φύσεως και υποδομών, εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης και κακοδιαχείρισης.
Τα έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί από καιρό, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Οι διαλυμένες υποδομές του Νοσοκομείου, μάλιστα, προκάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμη ανεπίτρεπτο περιστατικό.
Πλημμύρισε ακάθαρτα νερά και ούρα το Ακτινολογικό Τμήμα και το Τμήμα Υπερήχων, ενώ εξαιτίας της πεπαλαιωμένης και διαλυμένης υδραυλικής εγκατάστασης πλημμυρίζει συχνά και η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Να σημειωθεί πως σε όλους αυτούς τους χώρους, υπάρχουν ακριβά και ευαίσθητα μηχανήματα που έχουν κοστίσει χιλιάδες ευρώ.
Οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου «Μεταξά» είναι αγανακτισμένοι. Δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά, ενώ σοβαρά είναι τα προβλήματα και με τον κλιματισμό, όπως λένε.
Το φετινό καλοκαίρι με τους μεγάλους και παρατεταμένους καύσωνες, μάλιστα, ασθενείς και γιατροί αναγκάζονταν να επιβιώνουν στους… 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι δεν υπάρχει αρκετή… πίεση για να δουλέψει σωστά ο κεντρικός κλιματισμός.
Εξαιτίας όλων αυτών των χρόνιων προβλημάτων ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας, έχει υποβάλλει την παραίτησή του στη διοίκηση του Νοσοκομείου.
Οι καταγγελίες που προκάλεσαν την «οργή» Χρυσοχοΐδη
Πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τους ίδιους τους εργαζόμενους στις αρχές του μήνα, έκαναν λόγο για «οικονομικές ατασθαλίες» της Διοίκησης του «Μεταξά» και για έλεγχο από την Αρχή Διαφάνειας.
Ο έλεγχος είχε αναδείξει σωρεία απευθείας αναθέσεων αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ για την προμήθεια διαγνωστικών τεστ για την COVID-19.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι είχαν καταγγείλει την χρόνια υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, αλλά και την κακοδιαχείριση από την πλευρά του Διοικητή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εξάντληση των κονδυλίων για την προμήθεια των φαρμάκων και των χημειοθεραπειών για τους καρκινοπαθείς.
Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Με απόφαση του στις 5/9/23, ο Διοικητής παύθηκε από τα καθήκοντά του ενώ ο υπουργός ζήτησε να συνεχιστεί η κατεπείγουσα έρευνα για την αναζήτηση ευθυνών για το πρόγραμμα χημειοθεραπειών.
Γιάννα Σουλάκη / iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες