Η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει ανεπανόρθωτα όλο τον πλανήτη με ακραία φαινόμενα, όπως καύσωνες, πυρκαγιές τυφώνες, κυκλώνες και καταρρακτώδεις βροχές.
Συγκεκριμένα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, ο πλανήτης είδε την πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, όταν η μέση μέση παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17,23 βαθμούς Κελσίου. Αυτό έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ του 2016 των 16,92 C.
Εκατομμύρια άνθρωποι στη Μεσόγειο είδαν από κοντά πώς μοιάζει η υπερβολική ζέστη. Δύο καύσωνες, έπληξαν χώρες σε όλη την περιοχή.
Ο καύσωνας στη Βρετανία
Ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σημειώθηκε στο 74% των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε 72 από τις 97 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συλλέγονται δεδομένα θερμοκρασίας.
Η μέση θερμοκρασία, μετρώντας τις ημέρες και τις πιο δροσερές νύχτες, ήταν 15,8 βαθμούς Κελσίου. Αυτό επισκίασε το προηγούμενο ρεκόρ κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου.
Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα
Οι τεράστιες φωτιές στην Ελλάδα απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Η υπερβολική ζέστη που «χτύπησε» τη Μεσόγειο τον περασμένο Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξηρές συνθήκες για τις πυρκαγιές. Στο διάστημα μεταξύ1ης και 25ης Ιουλίου, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ελλάδα εξέπεμψαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution – που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα – είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς το κλίμα που προκαλείται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το Ελ Νίνιο, που ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο, θα μπορούσε να συμβάλει στο να γίνει το 2023 η πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, πιστεύουν οι επιστήμονες. Το ισχυρό φυσικό φαινόμενο συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες και εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια όταν ζεστό νερό ανεβαίνει στην επιφάνεια στον Ειρηνικό στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αμερικής.
Ο τυφώνας Ντόκσουρι
Περίπου 15 δισ. δολάρια οι οικονομικές απώλειες. που προκάλεσε ο τυφώνας Ντόκσουρι. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 240 χλμ την ώρα. Στο Πεκίνο, η ποσότητα της βροχής που έπεσε έσπασε ένα ρεκόρ 140 ετών. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και γέφυρες, βύθισαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν εργοτάξια.
Στις Φιλιππίνες, τουλάχιστον 26 επιβάτες πορθμείου έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Μανίλα όταν σκάφος ανετράπη από τους ισχυρούς ανέμους.
Στους μήνες που προηγήθηκαν του τυφώνα, η Κίνα, η Νότια Κορέα και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ασίας είχαν γνωρίσει καύσωνες με θερμοκρασίες ρεκόρ.
Οι φωτιές στη Χαβάη με τα πολλά θύματα
Καταστροφικό ήταν το πέρασμα των πυρκαγιών στη Χαβάη αφήνοντας πίσω της τουλάχιστον 388 νεκροί ή αγνοούμενους. Στις 8 Αυγούστου, το νησί Μάουι στη Χαβάη αντιμετώπισε μια φονική πυρκαγιά. Μεγάλο μέρος του νησιού βρισκόταν σε ξηρασία και η ξηρή βλάστηση αποτέλεσε το ιδανικό καύσιμο για να εξαπλωθούν οι φλόγες, που αναζωπυρώθηκαν από τους μαινόμενους ανέμους από έναν διερχόμενο τυφώνα.
Η πύρινη λαίλαπα στον Καναδά
Στον Καναδά από τις μεγάλες πυρκαγιές έγιναν στάχτη 15,6 εκατ. εκτάρια. Στις 19 Αυγούστου, ξεκίνησε μια ακόμη μεγάλη πυρκαγιά στον ανατολικό Καναδά. Δεκαπέντε χιλιάδες νοικοκυριά έλαβαν εντολή εκκένωσης, ενώ εκατοντάδες μίλια βόρεια, μια τεράστια φωτιά απείλησε την πόλη Yellowknife στα Βορειοδυτικά Εδάφη.
Ως τώρα 15,6 εκατομμύρια εκτάρια (37,8 εκατομμύρια στρέμματα) γης έχουν καεί σε ολόκληρο τον Καναδά – μια περιοχή μεγαλύτερη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή την Αγγλία.
Τουλάχιστον 1.000 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε καθώς ο Καναδάς ζει τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνεται, οι πυρκαγιές θα γίνονται πιο ισχυρές.
Οι τεράστιες πλημμύρες στην Καλιφόρνια
Από τις πλημμύρες στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ κινδύνευσαν 26 εκατ. άνθρωποι. Στις 21 Αυγούστου, η πολιτεία της Καλιφόρνια που είναι συνήθως προετοιμασμένη για πυρκαγιές είδε την πρώτη της τροπική καταιγίδα εδώ και 84 χρόνια.
Η καταιγίδα Hilary, έφτασε στο βόρειο Μεξικό, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο όταν μια πενταμελής οικογένεια παρασύρθηκε στη θάλασσα.
Η καταιγίδα έθεσε 26 εκατ. ανθρώπους στην πολιτεία σε κίνδυνο και 25.000 νοικοκυριά σε όλο το Λος Άντζελες έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς η καταιγίδα πέρασε μέσα από την πόλη και προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες