Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Τιμές «φωτιά» σε τρόφιμα και καύσιμα (Συγκριτικός πίνακας με 4 χώρες της Ευρώπης)

Τι απαντάει η Ενωση Σουπερμάρκετ Ελλάδος για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι βιομήχανοι τροφίμων στο κατά πόσο είναι εφικτές οι μόνιμες μειώσεις τιμών, επικαλούμενοι τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορικά και τη μειωμένη παραγωγή σε βασικά αγροτικά προϊόντα, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής ● Ακριβότερο 10-30% φέτος και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Οπως η Μπλανς Ντιμπουά στο «Λεωφορείον ο Πόθος» βασιζόταν στην καλοσύνη των ξένων, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κάνει έκκληση στη φιλοτιμία των μεγάλων λιανεμπόρων και των προμηθευτών μήπως επιβραδυνθεί ο ρυθμός των ανατιμήσεων, γιατί φρένο δεν προβλέπεται να μπει άμεσα.

Κι ενώ τα επιδόματα τύπου Market Pass είναι πλέον παρελθόν, με τη δεύτερη και τελευταία δόση να «κληρώνει» στο τέλος της εβδομάδας για τους ήδη δικαιούχους, τα νέα μέτρα που αναγγέλθηκαν για την καταπολέμηση της ακρίβειας παραμένουν σε επίπεδο διατύπωσης καλών προθέσεων. 

Πρώτον, ζητήθηκε από τα σουπερμάρκετ να αποστείλουν αρχεία τιμών ώς και τις 20/9, δεύτερον να κοινοποιούν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών όταν υπάρχει μεταβολή της τιμής και τρίτον, να κοινοποιούν ημερησίως τις τιμές λιανικής σε φρούτα και λαχανικά.

Τέλος, διευκρινίστηκε ότι τα σουπερμάρκετ θα είναι υπεύθυνα για τοποθέτηση σήμανσης στο ράφι για τα προϊόντα που θα προχωρήσουν σε μείωση τιμής από 5% τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες.


«Τα μέτρα αυτά είναι παρεμβατικά, πρέπει να εφαρμόζονται με προσοχή, μόνο για έκτακτες περιπτώσεις», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Σουπερμάρκετ ΕλλάδοςΑπόστολος Πεταλάς, εκφράζοντας την ευχή «μακάρι να μειώσουν οι προμηθευτές τις τιμές και το οργανωμένο λιανεμπόριο με χαρά θα το κάνει στο ράφι». 

Ωστόσο οι βιομήχανοι τροφίμων εμφανίζονται επιφυλακτικοί στο κατά πόσο είναι εφικτές οι μόνιμες μειώσεις τιμών, επικαλούμενοι τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες, ενέργεια, μεταφορικά και τη μειωμένη παραγωγή σε βασικά αγροτικά προϊόντα, εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής.

Η ΕΣΕ εξέδωσε κατάλογο με δέκα κατηγορίες τροφίμων που επηρεάζονται αρνητικά. Ενδεικτικά για τα φρούτα και τα λαχανικά αναφέρουν ότι ευθύνονται οι «παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες-καύσωνες-έντονη λειψυδρία σε παραγωγικές περιοχές», η «υψηλή ζήτηση και το υψηλό κόστος ορθής καλλιέργειας». 

Για τις κονσέρβες ψαρικών η «έλλειψη πρώτης ύλης και η επίδραση από τα αυξημένα κόστη των ναύλων», για το χοιρινό η «μειωμένη παραγωγή στην Ευρώπη και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού στα σφαγεία» και για το ελαιόλαδο η μείωση παραγωγής ώς και 70% σε χώρες όπως η Ισπανία, λόγω ξηρασίας.

Στο ερώτημά μας στον εκπρόσωπο της ΕΣΕ γιατί έχουμε δει υπέρογκες αυξήσεις στο ράφι στο ελαιόλαδο, όταν δεν έχει ξεκινήσει καν η φετινή συγκομιδή, η απάντηση είναι ότι οι παραγωγοί αυξάνουν τις τιμές στα αποθέματα που έχουν ήδη, καθώς δέχονται υψηλές προσφορές από το εξωτερικό. 

Ο ίδιος ευελπιστεί ότι οι τιμές στα τρόφιμα θα εξορθολογιστούν σε βάθος 6μήνου-12μήνου, μόνο αν υπάρξει σταθεροποίηση στις τιμές της ενέργειας, ενώ θεωρεί την κλιματική αλλαγή τον βασικότερο παράγοντα κινδύνου για τη διατροφική επάρκεια, που συμπαρασύρει ανοδικά τις τιμές.

Η θεωρία του «εισαγόμενου πληθωρισμού» δεν εξηγεί όμως επαρκώς τις αιτίες που η Ελλάδα έχει υψηλότερες τιμές από άλλες χώρες της Ευρώπης σε δεκάδες βασικά τρόφιμα.

Θέρμανση

Ακριβότερο από 10% ώς και πάνω από 30% θα πληρώσει φέτος το ελληνικό νοικοκυριό το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού έχει σταματήσει η οριζόντια επιδότηση στην τιμή της αντλίας. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των πρατηριούχων, η τιμή έναρξης του πετρελαίου, που διατίθεται από 15 Οκτωβρίου με τον μειωμένο φόρο κατανάλωσης, θα κυμανθεί στο 1,50 ευρώ το λίτρο, όταν πέρυσι η τιμή εκκίνησης προ επιδοτήσεων ήταν 1,41 και μαζί με τις επιδοτήσεις μειώθηκε στο 1,12.

«Φέτος η κυβέρνηση επικαλείται ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για επιδοτήσεις. Τότε γιατί δεν μειώνει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για να μην παγώσει ο κόσμος;», αναρωτιέται ο τέως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου. 

Αντίστοιχα ο πρόεδρος των πρατηριούχων-εμπόρων καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, εκτιμά ότι μια οικογένεια που χρειάζεται 1.000 λίτρα για όλο τον χειμώνα, θα πληρώσει φέτος ώς και 600 ευρώ περισσότερα από τα προηγούμενα χρόνια, όταν η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν 0,90 ευρώ το λίτρο.

Αφροδίτη Τζιαντζή

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες