Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Από την λαμπρότητα της ανακοίνωσης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στο ερώτημα αν καταργείται ή όχι

Ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς από πλευράς κυβέρνησης και με τους χειρότερους από πλευράς πολιτών. Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ή όπως είναι επίσημα γνωστή «Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων – ΟΠΠΙ» είναι ένα θέμα που διχάζει και φαίνεται πως πλέον οδηγείται στην οριστική λύση του.

Όλα άρχισαν με το άρθρο 18 του ν. 4777/2021 (όπως αυτό τροποποιήθηκε με τον ν. 4937/2022), στο οποίο προβλέπεται η σύσταση Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που θα συγκροτούνται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς που προσλαμβάνονται για το σκοπό αυτό και υπάγονται σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σκοπός τους: «Η προστασία και ασφάλεια τόσο των προσώπων που βρίσκονται στους χώρους των Α.Ε.Ι., όσο και των υποδομών αυτών».

Οι «εθισμένοι πρυτάνεις»

Κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης χαρακτήρισε την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια ως την ύστατη καταφυγή για να επιλυθεί το πρόβλημα της παραβατικότητας, ενώ αναφερόμενος στους πρυτάνεις, τους χαρακτήρισε «εθισμένους στην απειλή κακοποίησης από βίαιες μειοψηφίες».

Σε ότι αφορά τη λειτουργία της Πανεπιστημιακής αστυνομίας η τότε υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην σύσταση ενός ειδικού σώματος «δημόσιας εξουσίας με αστυνομικές αρμοδιότητες» που θα «μεριμνά για την ασφάλεια» εντός του Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με την ίδια τα μέλη της ομάδας θα λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση, θα φορούν ειδική στολή και θα διατίθενται στα ΑΕΙ, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Και εγένετο ΟΠΠΙ

Όπως ήταν επόμενο εκφράστηκαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ και οι φοιτητές ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες. Μάλιστα, για το θέμα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δέκα σύλλογοι επιστημονικού διδακτικού προσωπικού και διοικητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, 22 καθηγητές πανεπιστημίων και σύλλογοι φοιτητών, με το ΣτΕ τελικά να ανάβει «Πράσινο φως»για την συγκρότηση της.

Το ειδικό σώμα που δημιουργήθηκε αποτελείτο από 1.060 ειδικούς φρουρούς και θα θα αναλάμβανε δράση αρχικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ΕΜΠ και το ΕΚΠΑ στου Ζωγράφου, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Αριστοτέλειο, ήτοι τα μεγάλα Πανεπιστήμια της χώρας. Τα εν λόγω άτομα απέκτησαν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση ενώ φορούσαν πράσινη ειδική στολή και ο οπλισμός τους περιελάμβανε: Ράβδο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, ηλεκτρικό φακό, χειροπέδες, ασύρματο και αστυνομική σφυρίχτρα.

Η στολή της ΟΠΠΙ

Η αρχή του τέλους

Τον Ιούνιο του 2022 ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ερωτώμενος για το πότε εγκαθίστανται οι νεοπροσλαμβανόμενοι αστυνομικοί στους χώρους των πανεπιστημίων δήλωσε ότι «οι ομάδες προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία αλλά προφανώς ο Ιούνιος δεν είναι μήνας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αφού οι φοιτητές δίνουν εξετάσεις και δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο αντικείμενο ενασχόλησής τους».

Απευθύνθηκε δε με δεικτικό τρόπο στις πρυτανικές αρχές λέγοντας ότι «η ΕΛΑΣ έκανε το καθήκον της, προσέλαβε, εκπαίδευσε, προετοίμασε τους ΟΠΠΙ για να κάνουν την δουλειά που πρέπει και περιμένω από τους πρυτάνεις να κάνουν και εκείνοι το καθήκον τους».

Λίγες μέρες αργότερα από αυτή τη δήλωση, ο ίδιος αποκάλυψε ότι οι 600 από τους 1.000 άνδρες και γυναίκες των ΟΠΠΙ θα μεταφέρονταν σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής με σκοπό να ενισχύσουν τις περιπολίες και την παρουσία της Αστυνομίας στις γειτονιές, απόφαση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της Αστυνομίας όσο και στα κόμματα της Βουλής. Αυτό ήταν και το πρώτο σημάδι της κατάρρευσης.

Καταργείται ή όχι τελικά;

Οι τίτλοι τέλους για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, έπεσαν την Τετάρτη, με το σημερινό υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη να προαναγγέλλει την ενσωμάτωσή της στους Ειδικούς Φρουρούς, με το ζήτημα της φύλαξης των ΑΕΙ περνάει στους πρυτάνεις, οι οποίοι θα πρέπει να αποφασίζουν πότε θα χρειάζεται η επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Αν και ο ίδιος είπε πως δεν την καταργεί -καθώς μίλησε για επανασχεδιασμό-, είναι δυνατόν να συνεχίζει να υπάρχει όταν ο βασικός της ρόλος, που ήταν η παραμονή της στο Πανεπιστήμιο, δεν θα βρίσκεται σε ισχύ πλέον; Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ρητώς πως δεν καταργείται. «Δεν υπήρχε ποτέ τέτοια πρόθεση και καμία τέτοια διατύπωση. Επανεξετάζουμε πώς θα έχει τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη Αστυνομία» ανέφερε κατά την διάρκεια ενημέρωσης. Στο ίδιο πλαίσιο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται».

Πάντως δεν τίθεται θέμα ερωτήματος αν καταργείται ή όχι. Πώς γίνεται να καταργήσεις κάτι που στην ουσία δεν λειτουργούσε ποτέ.

https://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες