Το βράδυ των εκλογών της 21ης Μαΐου όλη η Ελλάδα ήταν μπλε, εκτός από έναν νομό ο οποίος είχε χρωματιστεί ροζ από τους υπολογιστές της Singular Logic: τον νομό Ροδόπης. Το γεγονός ενόχλησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ήθελε να δει όλο τον χάρτη μπλε, ενδεικτικό της νέας ψυχολογίας του.
Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Τον ενόχλησε επίσης γιατί, εάν η Νέα Δημοκρατία έρθει εκεί πρώτο κόμμα, θα καταφέρει να αποσπάσει επιπλέον έδρα στη δεύτερη αναμέτρηση της ενισχυμένης αναλογικής. Για τον λόγο αυτόν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να καταγγείλει τις πρακτικές του τουρκικού προξενείου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί μέσω της στήριξης συγκεκριμένου υποψηφίου, του Φερχάτ Οζγκιούρ, ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα στον νομό Ροδόπης. Ορθώς έπραξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Πράγματι, το τουρκικό προξενείο, δεκαετίες τώρα, παρεμβαίνει ωμά στα εσωτερικά πράγματα της χώρας και καθοδηγεί τις μειονοτικές ψήφους προς το ένα ή το άλλο κόμμα, όχι βεβαίως με ιδεολογικά κριτήρια (η θρησκευτική μειονότητα είναι πάντοτε συντηρητική και όχι πάντως αριστερή), αλλά με αποκλειστικό γνώμονα τι συμφέρει τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
Κορυφαία επιτυχία του, οι εκλογές του 2015, όταν και οι τρεις βουλευτές του νομού Ροδόπης προέρχονταν από τη μουσουλμανική μειονότητα. Η χριστιανική πλειονότητα μεταξύ 2015 και 2019 δεν εκπροσωπείτο στο Κοινοβούλιο. Χωρίς βεβαίως να συγκινηθεί κανείς ιδιαιτέρως στην Αθήνα και να καταγγείλει τότε το τουρκικό προξενείο…
Στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, οι εκλογομάγειροι του νομού, και ειδικά της οδού Ιώνων, όπου στεγάζεται το προξενείο, γνωρίζουν άριστα τι συνέβη: Ανθρωποι του προξενείου «απέσπασαν» περί τις 3.000 ψήφους από τον μειονοτικό υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας, Κατραντζή, ο οποίος είχε λάβει το 2019 5.000 ψήφους και τώρα ούτε 2.000. Απέσπασαν επίσης 3.000 ψήφους από τις 8.000 που είχε λάβει το 2019 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Ιλχάν, τις προσέθεσαν στον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ και κατάφεραν έτσι να εκλέξουν δύο στους τρεις βουλευτές του νομού. Ο χριστιανός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάκης Χαρίτου έχασε την έδρα του. Και η έδρα της Νέας Δημοκρατίας θα είχε τεθεί υπό διακινδύνευση, αν το προξενείο διαπίστωνε ότι η χριστιανική ψήφος προς το κυβερνών κόμμα ήταν ασθενής και ότι μπορούσε ο υποψήφιός του να υπερκεράσει τον βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη. Αλλά στους χριστιανούς η Νέα Δημοκρατία θριάμβευσε, έλαβε το 60% των ψήφων και γι’ αυτό εγκατέλειψαν τα σχέδιά τους.
Στην Ξάνθη
Ακριβώς τα ίδια έγιναν στον γειτονικό νομό Ξάνθης. Το τουρκικό προξενείο έχει υπό την προστασία του τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ, ο οποίος στηρίχθηκε και από την τουρκική ραδιοτηλεόραση και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάτ Μπαράν. Το αποτέλεσμα, ίδιο: Το προξενείο εξέλεξε δύο στους τρεις βουλευτές στον νομό Ξάνθης. Αυτό είναι και το μέγα θέμα της εκλογικής αναμέτρησης: Η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η Αγκυρα κατά περιόδους, από τις εκλογές του 1989, όταν το μειονοτικό κόμμα Σαδίκ «Γκιουβέν» ήρθε πρώτο στον νομό, από τις ευρωεκλογές του 2019, όταν το μειονοτικό κόμμα DEP ήρθε πρώτο στη Θράκη, έως αυτές τις εκλογές, προκειμένου να αποδείξει ότι η μουσουλμανική μειονότητα έγινε πλειονότητα και η χριστιανική πλειονότητα μειονότητα.
Η καταγγελία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας έχει πολύ μεγάλη σημασία, βεβαίως, και είναι αληθής πέρα ως πέρα, αλλά θα είχε μεγαλύτερη αξία αν συνοδευόταν από αίτημα προς τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών να απελάσουν σε πρώτη φάση τον πρόξενο, που αναμείχθηκε απαραδέκτως στις εσωτερικές μας υποθέσεις – με προοπτική ακόμη και το κλείσιμο του τουρκικού προξενείου στην περιοχή.
Θα είχε επίσης αξία αν συνοδευόταν από αυστηρότατες συστάσεις επί ποινή διαγραφής σε όλους τους αιρετούς υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες της Νέας Δημοκρατίας στην περιοχή να μην επισκέπτονται και υποβάλλουν τα σέβη τους στον Τούρκο πρόξενο όπως έκαναν στο παρελθόν ατιμώρητα. Και να μη στέλνουν… γλαδιόλες για να συγχαρούν την εκλογή του -υποτίθεται εκλεγμένου- ψευδομουφτή της μειονότητας στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Εν περιπτώσει, όμως, αυτά είναι γνωστά και καθένας αξιολογείται.
Το μείζον θέμα της περιοχής, ανεξαρτήτως της δράσης του τουρκικού προξενείου ή όχι εκεί, είναι η συστηματική προσπάθεια της Αγκυρας να ανατρέψει τον πληθυσμιακό συσχετισμό για να αποδείξει ότι τα επιχειρήματά της έχουν στέρεη βάση. Καθώς, αν οι χριστιανοί είναι πλειονότητα, σύμφωνα με την απογραφή της στατιστικής υπηρεσίας που έδειξε μόνο 3,1% μείωση πληθυσμού, πώς εξηγείται το φαινόμενο ότι τέσσερις από τις έξι έδρες των δύο ατόμων καταλαμβάνονται από μουσουλμάνους;
Κρυφή επιθυμία; Σε βάθος χρόνου, το προξενείο θέλει να εγείρει ζητήματα αυτονομίας, κατά τα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό είναι το μέγα θέμα της περιοχής. Τα καμπαναριά πλέον είναι λιγότερα από τους μιναρέδες. Οι παπάδες είναι πλέον λιγότεροι από τους ιμάμηδες. Ο χριστιανικός πληθυσμός έχει φύγει μετανάστης στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και τη Γερμανία, και μόνο στα χαρτιά φαίνεται πλειονότητα. Για αυτά έπρεπε να μιλούν οι μητροπολίτες της Θράκης, όπως ο Ανθιμος Αλεξανδρουπόλεως, αντί να επιτίθενται στους χριστιανούς.
Από το 1990
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τόπος αντιμετώπισε τέτοιο ζήτημα. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επόπτευσε την επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» για την εγκατάσταση χιλιάδων παλιννοστούντων Ποντίων από την πρώην Σοβιετική Ενωση στη Θράκη. Ως επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης Θράκης της Γενικής Γραμματείας Τύπου, συντόνισα επικοινωνιακά την επίσκεψη του κυρίου Μητσοτάκη στη Θράκη, τον Μάιο του 1991. Ο Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα λιγότερο από το να εφαρμόσει την πολιτική του Ελευθέριου Βενιζέλου και του διοικητή του, Χαρίσιου Βαμβακά, για να ενσωματώσει τη Θράκη στον εθνικό κορμό το 1920. Αυτή ήταν η τελευταία μεγάλη πληθυσμιακή ένεση που έγινε στην περιοχή.
Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, το 2010, διέπραξε εθνικό έγκλημα με τον «Καλλικράτη». Προκειμένου να δώσει, ως ένδειξη καλής θέλησης, δήμους και στη μειονότητα, άλλαξε τα διοικητικά όρια των δήμων, και έτσι φτάσαμε στο σημείο σε περιοχές της Ροδόπης οι πρόσφυγες χριστιανοί κάτοικοι, που κατέφθασαν στην περιοχή μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, να βρεθούν μειονότητα σε δήμους τους οποίους διοίκησαν ακατάλληλοι άνθρωποι. Οσα συνέβησαν στο Δήμο Ιάσμου είναι χαρακτηριστικά.
Χαριστική βολή
Η χαριστική βολή εδόθη στη διάρκεια των Μνημονίων, όταν ο πληθυσμός άρχισε να μεταναστεύει μαζικά, χωρίς κανείς να μπορεί να τον συγκρατήσει. Η ΣΕΚΑΠ της Ξάνθης διεσώθη μόλις και μετά βίας, την τελευταία στιγμή, από την πώλησή της σε τουρκικά χέρια, με την εξαγορά της, κατόπιν παράκλησης του Αντώνη Σαμαρά, από τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη. Ο οποίος, απογοητευμένος από τη στάση του ελληνικού κράτους, τη μεταπώλησε αργότερα στην ιαπωνική εταιρία Sebaco. Αν η συνεταιριστική βιομηχανία είχε πέσει σε τουρκικά χέρια, όλοι οι καπνοπαραγωγοί της Θράκης θα ήταν υπόδουλοι στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.
Και να ήταν μόνο αυτό… Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις του βουλευτή Ροδόπης Ευριπίδη Στυλιανίδη, μειώθηκε δραματικά, αντί να αυξηθεί, ο αριθμός των εισαγόμενων φοιτητών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έκλεισαν οι σχολές της Αστυνομίας, που αποτελούσαν το μέγα πληθυσμιακό αντίβαρο.
Οποιος θέλει λοιπόν να μιλήσει σοβαρά για τη Θράκη, δίπλα στον όρο «τουρκικό προξενείο» θα βάζει και τη λέξη «αποτροπή» της δημογραφικής αλλοίωσης της περιοχής. Για αυτήν όλα τα κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες. Ακόμη και η προσπάθεια που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος να επιδοτήσει τις τρίτεκνες οικογένειες της Θράκης -γιατί το πρόβλημα της πατρίδας μας είναι τα παιδιά και η Παιδεία- χλευάστηκε από την ξιπασμένη ελίτ των Αθηνών. Και ιδού τα αποτελέσματα! Από τους έξι βουλευτές της Θράκης, δύο ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο και τέσσερις στο Κοράνι!
ΥΓ.: Τώρα που πέρασε ο κορωνοϊός στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, είμαι βέβαιος ότι θα πραγματοποιήσει την εξ αναβολής επίσκεψή του στη Θράκη, την οποία επισκέφτηκαν κι άλλα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νίκος Δένδιας.
ΕΣΤΙΑ 6/6/23
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες