Η τραγική κατάσταση και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά στη χώρα μας δεν πέρασαν… απαρατήρητα ακόμη και από την εξαμηνιαία έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία διαπίστωσε τρεις σημαντικούς κινδύνους που μπορεί να υποσκάψουν ακόμη περισσότερο το βιωτικό επίπεδο των νοικοκυριών.
Συγκεκριμένα, ο πρώτος κίνδυνος είναι η διαρκής αύξηση των επιτοκίων, καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά μπαίνουν στο λαβύρινθο του ιδιωτικού χρέους και ο κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν τα κόκκινα δάνεια, ελλοχεύει.
Η αύξηση αυτή ήταν πιο αισθητή στα μακροπρόθεσμα στεγαστικά δάνεια. Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 233 μονάδες βάσης (Μάρτιος 2023: 4,3%, Ιούνιος 2022: 2%).
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η δόση των δανείων πολλαπλαστιάστηκε! Την ίδια στιγμή, βεβαία, οι τράπεζες βγάζουν δυσθεώρητα κέρδη! Οι δαπάνες για τόκους ως ποσοστό του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών αυξήθηκαν το 2022 για τα στεγαστικά δάνεια εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων των υφιστάμενων δανείων, ενώ έμειναν σχεδόν αμετάβλητες για τα καταναλωτικά δάνεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει: περισσότεροι πλειστηριασμοί!
Ο δεύτερος κίνδυνος είναι η συρρίκνωση του εισοδήματος των νοικοκυριών. Η τεράστια ακρίβεια έχει κυριολεκτικά συρρικνώσει τους μισθούς των εργαζομένων, γεγονός που φαίνεται ακόμη και από τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, καθώς ο πραγματικός μισθός των εργαζομένων συρρικνώθηκε κατά… 7,5%!
Ο τρίτος κίνδυνος, αφορά στην τεράστια αύξηση των τιμών των ακινήτων, κάτι που οδηγεί στη διαμόρφωση ενός σοβαρού στεγαστικού ζητήματος (που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με μέτρα-ασπιρίνες, όπως «Σπίτι μου» και «Ανακαινίζω – Εξοικονομώ/ Ενοικιάζω»).
Έτσι, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν το 2022 κατά 11,1% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 7,6% το 2021 και 4,5% το 2020. Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) το 2022 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,8%, ελαφρώς ενισχυμένο σε σχέση με αυτόν των παλαιών διαμερισμάτων (10,5%).
Ο Στουρνάρας θέλει… πειθαρχία
Στην έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται, για μια ακόμη φορά, η ανάγκη να διαφυλαχθεί η δημοσιονομική αξιοπιστία η οποία επιτεύχθηκε την περίοδο πριν από την πανδημία.
Φυσικά, σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε ότι ο διοικητής της ΤτΕ, κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ημερησία” προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων.
Είπε συγκεκριμένα «Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τη δήλωση Στουρνάρα, μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι κίνδυνοι που κατέγραψε η ΤτΕ, σχετίζονται περισσότερο με την ανάγκη μην τυχόν και η επόμενη κυβέρνηση… παρασυρθεί (λέμε τώρα) και πάρει κάνα μέτρο αύξησης των μισθών -διότι, πάντα, καιροφυλακτεί ο… δημοσιονομικός χώρος!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες