Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Κυκλάδες: Οι 25 ομορφότερες παραλίες - Απέραντες αμμουδιές με τιρκουάζ και καταπράσινα νερά (φωτο)


Αμμουδερές παραλίες στις Κυκλάδες που εντυπωσιάζουν με τα τιρκουάζ και πράσινα νερά τους στις οποίες αξίζει να κάνετε μία βουτιά και να περάσετε στιγμές χαλάρωσης.

Απόκρουση, Κύθνος 

Η Απόκρουση είναι σίγουρα από τις πιο πλήρεις παραλίες που θα επισκεφθεί κανείς, από εκείνες που δεν τους λείπει απολύτως τίποτα. Εκτός του ότι βρίσκεται στην πανέμορφη Κύθνο και συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας κατεξοχήν κλασικής κυκλαδίτικης παραλίας, όπως είναι τα αρμυρίκια, ο κλειστός όρμος, τα ήσυχα, πεντακάθαρα και κρυστάλλινα νερά, εντούτοις μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία πέρα από ένα απλό μπάνιο. Για παράδειγμα, σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το Βρυόκαστρο, ένας από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κύθνου.
Απόκρουση, Κύθνος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Στην ίδια περιοχή μπορείτε να παρατηρήσετε την ξερολιθιά της Κύθνου, αναπόσπαστο στοιχείο του πολιτισμού του νησιού. Ταυτόχρονα, πάνω στην παραλία λειτουργούν ταβερνάκια και μπαρ στα οποία μπορείτε να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα καθώς η παραλία κοιτάζει προς τη Δύση. Τέλος, μια εξαιρετική ιδέα για να συνδυάσετε αρκετές παραλίες είναι η πεζοπορία του παραθαλάσσιου μονοπατιού από τον Μέριχα, το λιμάνι δηλαδή της Κύθνου, με κατεύθυνση προς τη διάσημη παραλία Κολώνα, περνώντας από την Επισκοπή και φυσικά την Απόκρουση. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: άμμος και λεπτό χαλίκι.

Ιταλίδα, Άνω Κουφονήσι

Λίγα μέρη στην Ελλάδα συγκεντρώνουν τόσο πολλές εντυπωσιακές ακτές, η μία ωραιότερη από την άλλη, σε τόσο μικρή έκταση, όσο τα Κουφονήσια στις Μικρές Κυκλάδες. Τα εκπληκτικά γαλαζοπράσινα νερά, η χρυσαφένια άμμος και η θέα προς τη γειτονική Κέρο αποτελούν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σκηνικά που θα βρείτε σε όλες σχεδόν τις ανατολικές παραλίες του Άνω Κουφονησίου, ωστόσο η Ιταλίδα κλέβει σίγουρα την παράσταση, αφού είναι ιδανική για οικογένειες, με μεγάλη αμμουδιά και ρηχά νερά χωρίς κύματα και ρεύματα.
Ιταλίδα, Άνω Κουφονήσι/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, πήρε το όνομά της από μια γυναίκα από την Ιταλία που είχε σπίτι κοντά στην παραλία, ενώ η πρόσβαση γίνεται κυρίως μέσω του παραθαλάσσιου μονοπατιού, που ξεκινάει από το λιμάνι και καταλήγει στο Πορί στα βόρεια του νησιού. Εναλλακτικά, σας προτείνουμε τα παραδοσιακά καΐκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες από το λιμάνι στις παραλίες έναντι ενός μικρού αντιτίμου, υπό τα ακούσματα της νησιώτικης μουσικής και των παφλασμών των κυμάτων. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή με τα τουριστικά καΐκια. Έδαφος: μαλακή λευκή άμμος.

Παπάφραγκας, Μήλος

Κάποτε ηφαίστειο, σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νησιά από φυσιολατρικής άποψης. Η φύση υπήρξε πράγματι γενναιόδωρη με τη Μήλο, καθώς οι εντυπωσιακές παραλίες της αποτελούν η καθεμία μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα. Μία από αυτές είναι ο Παπάφραγκας, παραλία με μικρή αμμουδιά στα βόρεια του νησιού, με σχετικά δύσκολη κατάβαση σε σύντομο σκαλιστό μονοπάτι πάνω στα γκρι-λευκά βράχια.

Παπάφραγκας, Μήλος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Τα νερά όταν δεν φυσάει ισχυρό μελτέμι είναι καθαρά και καταπράσινα, ενώ υπάρχουν 3 σπηλιές που μπορεί κανείς να ανακαλύψει κολυμπώντας. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτόδρομου και η στάθμευση των αυτοκινήτων ακριβώς πάνω από την παραλία, ενώ εκεί κάνει στάση και το τοπικό λεωφορείο ΚΤΕΛ. Σας προτείνουμε να συνδυάσετε τον Παπάφραγκα μαζί με βόλτα και φαγητό στα Απολλώνια (Πολλώνια), το βορειοανατολικό άκρο του νησιού και «γέφυρα» μεταξύ Μήλου και Κιμώλου αφού από το μικρό λιμάνι λειτουργεί ακτοπλοϊκή γραμμή για τη γειτονική Κίμωλο.

Λεβρωσσός, Αμοργός

Μία συνήθης ερώτηση που θα κάνει επισκέπτης σε Κυκλαδονήσι το καλοκαίρι αφορά το «ποια παραλία είναι ιδανική για μπάνιο σήμερα που φυσάει», στην οποία ερώτηση σας διαβεβαιώ ως Κυκλαδίτης ότι η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολη και ξεκάθαρη, καθώς το κάθε νησί έχει τους δικούς του «κανόνες», το δικό του μικροκλίμα που επηρεάζει τον άνεμο και κατ’ επέκταση την εμπειρία σας σε κάποια παραλία.

Λεβρωσσός, Αμοργός/Photo: Κλαίρη Μουσταφέλου

Η Αμοργός είναι γνωστή για τον ατίθασο χαρακτήρα της, τους δυνατούς ανέμους που σμιλεύουν το ανάγλυφο του νησιού με τις ριπές τους και τα κύματα. Υπάρχουν, ωστόσο, και παραλίες οι οποίες αποτελούν εξαίρεση σε αυτή τη συνθήκη και μία από αυτές είναι αναμφίβολα η Λεβρωσσός. Πρόκειται για παραλία που βρίσκεται στα βόρεια, εντούτοις είναι προστατευμένη στον Όρμο της Αιγιάλης, ένα πραγματικό φυσικό καταφύγιο από τον καιρό, με θέα το λιμάνι της Αιγιάλης και σε απόσταση αναπνοής από αυτό, καθώς απέχει λιγότερο από 10 λεπτά μακριά. Η πρόσβαση, ωστόσο, στη χρυσή αμμουδιά της ανοργάνωτης αυτής παραλίας προϋποθέτει την κατάβαση αρκετών σκαλιών. Πρόσβαση: στάθμευση αυτοκινήτου και κατάβαση σκαλιών. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.

Άγιος Νικόλαος, Φολέγανδρος

Η Φολέγανδρος είναι ένα από τα πιο άγρια νησιά των Κυκλάδων, με κοφτερά βράχια και γκρεμούς που κόβουν την ανάσα και προσφέρουν ασύλληπτη θέα από ψηλά προς το Αιγαίο. Οι παραλίες της είναι συνήθως κι αυτές άγριες, με τη χαρακτηριστική γκριζωπή σε απόχρωση αμμουδιά του νησιού. Ο Άγιος Νικόλαος συγκαταλέγεται στις ήρεμες παραλίες του νησιού κι αυτό γιατί για να την προσεγγίσει κανείς χρειάζεται να ακολουθήσει το 20 λεπτών διάρκειας μονοπάτι από την Αγκάλη.

Άγιος Νικόλαος, Φολέγανδρος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Ένα μονοπάτι δίπλα στη θάλασσα, που διασχίζει και την παραλία Γάλυφος αμέσως πιο πριν. Ο Άγιος Νικόλαος έχει πανέμορφα νερά προστατευμένα από το καλοκαιρινό μελτέμι, ενώ στην αρχή της παραλίας λειτουργεί και ταβερνάκι. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή θάλασσας. Έδαφος: άμμος.

Ρούκουνας, Ανάφη

Αν θα πρέπει να απεικονίσουμε την καλοκαιρινή ραστώνη -και ό,τι περιλαμβάνει αυτή η έννοια- σε μια παραλία, αυτή ξεκάθαρα θα μοιάζει με τον Ρούκουνα της Ανάφης. Παραλία μεγάλη, ανοργάνωτη, με τα πιο ήρεμα κι απόμερα σημεία της, που κοιτάζει το απέραντο μπλε και στα αριστερά δεσπόζει ο Κάλαμος, ο χαρακτηριστικός επιβλητικός βράχος της Ανάφης – πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο μονόλιθο της Ευρώπης μετά από αυτόν του Γιβραλτάρ.

Ρούκουνας, Ανάφη/Photo: Κλαίρη Μουσταφέλου

Στον Ρούκουνα θα βιώσετε την απόλυτη ξεκούραση κάτω από τα αρμυρίκια και πατώντας πάνω στη μαλακή χρυσή άμμο, με τα καταγάλανα νερά να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και να σας προσκαλούν για βουτιά. Τη συγκεκριμένη παραλία επιλέγουν πολύ συχνά και γυμνιστές, ενώ μερικά βήματα πάνω από την παραλία λειτουργεί και παραδοσιακό ταβερνάκι. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και εύκολο μονοπάτι. Έδαφος: αμμώδες.

Τσιγκράδο, Μήλος

Είναι γνωστό ότι η Μήλος είναι ανεξάντλητη σε ό,τι αφορά τις παραλίες και τη σπάνια ομορφιά τους, ωστόσο το Τσιγκράδο θα πρέπει σίγουρα να μπει στη λίστα σας. Θεωρείται μία από τις παραλίες με την πιο «ζόρικη» πρόσβαση. Και όχι άδικα, καθώς προτού βυθίσετε τα πόδια σας στη μαλακή λευκή άμμο θα χρειαστεί να κατεβείτε από το βραχώδες στενό με τη βοήθεια του σχοινιού και της ξύλινης σκάλας που είναι τοποθετημένα. Σίγουρα θα βοηθήσουν τα καλά παπούτσια, όπως και τα αργά και προσεκτικά βήματα
Τσιγκράδο, Μήλος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Βρίσκεται στο νότιο κομμάτι της Μήλου, ανάμεσα από άλλες δύο καταπληκτικές παραλίες, τη Φυριπλάκα και τον Γέρακα. Το αυτοκίνητο θα σας οδηγήσει μέχρι το σημείο απ’ όπου θα πρέπει να καταρριχηθείτε. Επιβάλλεται να κάνετε μια στάση και να θαυμάσετε τη θέα από ψηλά προτού κατεβείτε κάτω στην παραλία. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και κατάβαση της σκάλας. Έδαφος: λευκή μαλακή άμμος.

Άι-Γιάννης, Σέριφος

Ο Άι-Γιάννης της Σερίφου αποτελεί ένα διαμάντι στην ακτογραμμή του νησιού αυτού των Δυτικών Κυκλάδων με τις αμέτρητες μαγευτικές παραλίες. Αποτελεί την πιο ήρεμη εκδοχή της γειτονικής και δημοφιλούς Ψιλής Άμμου και πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι του Άι-Γιάννη που δεσπόζει πάνω στο μονοπάτι, έχοντας θέα προς τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας.

Άι-Γιάννης, Σέριφος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Ο Άι-Γιάννης έχει την ιδιαιτερότητα να έχει πάρα πολύ ψιλή και μαλακή άμμο στα δεξιά της παραλίας και αποκλειστικά και μόνο χαλίκι και βότσαλο όσο βαδίζετε προς τα αριστερά. Όσο για τη σκιά, τα αρκετά αρμυρίκια θα σας προσφέρουν απλόχερα τη δροσερή σκιά τους, αφήνοντας το μελτέμι να περνά ανάμεσα από τα κλαδάκια τους. Η παραλία είναι εντελώς ανοργάνωτη και ενδείκνυται για γυμνιστές. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και μετά μονοπάτι με σκαλοπάτια. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος στα δεξιά της παραλίας, χαλίκι και βότσαλο στα δεξιά.

Ζόρκος, Άνδρος

Η Άνδρος! Νησί μεγάλο, άγριο σε πολλά σημεία με τον δυνατό βοριά και τα κύματα να έχουν σμιλέψει τα βουνά και τις εκατοντάδες παραλίες. Ο Ζόρκος βρίσκεται στα βορειοανατολικά του νησιού και πρόκειται για μεγάλη, απλωμένη παραλία με εκπληκτικά νερά που ο επισκέπτης θα αντικρίσει φτάνοντας στην παραλία, ύστερα από λίγα χιλιόμετρα κακοτράχαλου, χωμάτινου δρόμου.

Ζόρκος, Άνδρος/Photo: Περικλής Μεράκος

Στην παραλία λειτουργούν καταστήματα εστίασης, ωστόσο η αμμουδιά είναι αρκετά πλατιά ώστε να απολαύσετε μια πιο ήσυχη βουτιά στα γαλανά νερά. Εάν ακολουθήσετε το πέτρινο μονοπάτι στα βόρεια θα βρεθείτε στις Τρύπες, τις σπηλιές που άλλοτε χρησιμοποιούσαν πειρατές και ληστές των περασμένων αιώνων ως ορμητήριο. Πρόσβαση: μέσω χωμάτινου δρόμου. Έδαφος: λεπτό βότσαλο και άμμος.

Άμμουρα, Πολύαιγος

Ο περίπλους του νησιού με τις «πολλές αίγες» (δηλαδή κατσίκες), είναι σίγουρο ότι θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Με καθημερινές θαλάσσιες εκδρομές από Κίμωλο και Μήλο έχετε τη δυνατότητα να δείτε και να βουτήξετε σε μερικές από τις ωραιότερες και πιο αμόλυντες παραλίες όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Άμμουρα, Πολύαιγος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Νερά βαθυγάλανα, γαλαζοπράσινα, ρηχά, βαθιά, περιτριγυρισμένα από λευκά, κόκκινα βράχια, σπηλιές με επίμονα θαμνώδη φυτά και άγρια κάππαρη είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των παραλιών του μεγαλύτερου ακατοίκητου νησιού του Αιγαίου. Έτσι, είναι και η Άμμουρα, άγρια παραλία, προσιτή μόνο από τη θάλασσα, με ενδιαφέροντες πέτρινους σχηματισμούς τριγύρω και φυσικά πλήρως ανοργάνωτη. Σας προτείνουμε να εξερευνήσετε και τις υπόλοιπες παραλίες, όπως τις Πάνω και Κάτω Μυρσίνη, της Παναγιάς τ’ Αυλάκι και την Πισίνα. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: αμμώδες, λεπτό λευκό χαλίκι.

Κάτω Μυρσίνη, Πολύαιγος

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση ακατοίκητο νησί του Αιγαίου. Πήρε το όνομά του από τις πολλές «αίγες», τις κατσίκες δηλαδή, καθώς αποτελεί βοσκότοπο για κτηνοτρόφους της Κιμώλου. Θα ακούσετε συχνά να εξυμνούνται οι παραλίες και οι θάλασσες που το περιβάλλουν και όχι άδικα, αφού οι αποχρώσεις του μπλε της Πολυαίγου συναντώνται σε ελάχιστα μέρη στην Ελλάδα.

Κάτω Μυρσίνη, Πολύαιγος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Αιτία φαίνεται να αποτελούν τα ηφαιστειακά πετρώματα και ο χαρακτηριστικός κατάλευκος βράχος που στη θάλασσα δημιουργεί ένα μπλε πιο έντονο κι από αυτό της πισίνας. Προστατευμένη από το καλοκαιρινό μελτέμι, η παραλία Κάτω Μυρσίνη βρίσκεται στα νοτιοδυτικά και συνήθως αποτελεί μία από τις πρώτες στάσεις στην παράκτια εξερεύνηση της Πολυαίγου και ιδανικό σημείο για βουτιά. Απαραίτητα αξεσουάρ για να έχετε μαζί σας είναι σίγουρα η μάσκα και τα βατραχοπέδιλα, καθώς ο βυθός είναι ιδιαίτερα συναρπαστικός και γεμάτος ψαράκια!

Κολούμπο, Σαντορίνη

Πώς θα σας ακουγόταν να κάνατε τη βουτιά σας μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά από έναν υποθαλάσσιο κρατήρα ενός ηφαιστείου που είχε εκραγεί το 1650; Η παραλία Κολούμπο συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που μας θυμίζουν Σαντορίνη, όπως την αγριάδα, τους κοφτερούς βράχους και το μαύρο βότσαλο. Ταυτόχρονα, ωστόσο, λείπει ένα άλλο χαρακτηριστικό το οποίο και προσελκύει τον επισκέπτη: το γεγονός ότι δεν υπάρχει η παραμικρή τουριστική υποδομή.

Κολούμπο, Σαντορίνη/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Μια παραλία που αντιστέκεται πεισματικά στην οποιαδήποτε εκμετάλλευση, πράγμα δυστυχώς σπάνιο για το συγκεκριμένο νησί, αλλά σίγουρα και όμορφο να το βλέπει κανείς. Πρόσβαση: ασφαλτόδρομος και μετά μονοπάτι. Έδαφος: μαύρη άμμος, μαύρο βότσαλο.

Κάτεργο, Φολέγανδρος

Πολλοί κάνουν λόγο για την πιο όμορφη παραλία της Φολεγάνδρου και μία από τις πιο άγριες και άσπιλες παραλίες που θα συναντήσετε στις Κυκλάδες. Το Κάτεργο είναι μια εντελώς παρθένα παραλία και αυτό είναι κάτι που μάλλον δύσκολα θα αλλάξει λόγω της τοποθεσίας της, καθώς και της σχετικά δύσκολης πρόσβασης σε αυτήν. Βρίσκεται καλά κρυμμένη στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, κάτω από απότομους βράχους και περιβάλλεται από ένα σωρό βραχονησίδες.

Κάτεργο, Φολέγανδρος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Τα νερά ξεκινούν από ένα υπέροχο γαλάζιο που παντρεύεται αρμονικά με το γκριζωπό χαλίκι και καταλήγουν στο βαθύ μπλε καθώς η παραλία βαθαίνει. Όσο για την πρόσβαση στην παραλία, αυτή γίνεται μέσω θαλάσσης ή μέσω ενός 20λεπτου μονοπατιού. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκή άμμος.

Άγιοι Ανάργυροι, Ανάφη

Η Ανάφη, νησί κατεξοχήν άγριο και ανέγγιχτο, με πολλές παραλίες ιδανικές για εξερεύνηση. Στο νότιο κομμάτι του νησιού, στη «σκιά» του Κάλαμου, του γιγαντιαίου μονόλιθου που φιλοξενεί το μοναστήρι της Καλαμιώτισσας, βρίσκεται η παραλία Άγιοι Ανάργυροι, με τη μικρή αμμουδιά που έλαβε το όνομά της από το ομώνυμο ξωκλήσι που είναι χτισμένο στον βράχο ακριβώς πάνω από την παραλία.

Άγιοι Ανάργυροι, Ανάφη/Photo: Κλαίρη Μουσταφέλου

Ο κολπίσκος αυτός, που αποτελεί κρυφό διαμάντι, είναι προσβάσιμος μέσω ενός σύντομου, αλλά δύσβατου μονοπατιού. Φτάνοντας θα αντιληφθείτε ότι άξιζε κάθε βήμα, ενώ εάν ακολουθήσετε και τα υπόλοιπα μονοπάτια της περιοχής θα οδηγηθείτε και σε άλλες απίθανες παραλίες, όπως τον Μέγα Ποταμό και το Μοναστήρι.

Καλό Αμπέλι, Σέριφος

Αν υπήρχε παραλία που να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά μιας κατεξοχήν άγριας κυκλαδίτικης παραλίας, αυτή θα ήταν σίγουρα το Καλό Αμπέλι της Σερίφου. Ανοργάνωτη, σχετικά δυσπρόσιτη, με ελάχιστη προστασία από τον ήλιο, κρύα και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά, σπηλιές, κολπίσκους και λευκούς βράχους δεξιά κι αριστερά, βυθό άλλοτε αμμώδη και άλλοτε βραχώδη.

Καλό Αμπέλι, Σέριφος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Όλα αυτά, καθώς και άλλα πολλά θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε παίρνοντας το χωμάτινο μονοπάτι που περνά από το ξωκλήσι του Σωτήρος και οδηγεί κάτω στην παραλία, διάρκειας περίπου 15 λεπτών. Έχετε μαζί σας νερό και ομπρέλα ή κάποιο άλλου είδους σκίαστρο, καθώς η παραλία το μόνο που διαθέτει είναι η μαλακή, χρυσαφένια άμμος της και τίποτε άλλο. Πρόσβαση: στάθμευση σε χωμάτινο πάρκινγκ και χωμάτινο μονοπάτι. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.

Γέρακας, Μήλος

Είναι σίγουρο ότι ύστερα από ένα ταξίδι στη Μήλο θα αλλάξει για πάντα η γνώμη σας σχετικά με το τι ορίζετε ως «όμορφη» παραλία – ο πήχης και οι προσδοκίες πλέον θα ανέβουν υπερβολικά ψηλά. Δικαίως θα συμβεί αυτό, καθώς υπάρχουν παραλίες σαν τον Γέρακα που αδυνατείς να πιστέψεις ότι είναι αληθινές.

Γέρακας, Μήλος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Ο Γέρακας είναι παραλία στα νότια του νησιού που προσεγγίζεται μόνο από τη θάλασσα, καθώς ακριβώς από πάνω βρίσκεται το ηφαίστειο της Αγίας Κυριακής το οποίο υψώνεται απόκρημνα σε μια κατάλευκη πλαγιά, σχηματίζοντας μάλιστα και δύο μεγάλες σάρες από άμμο που καταλήγουν κάτω στην παραλία. Τα νερά είναι διαυγή και εντόνως γαλαζοπράσινα, ενώ στο πλάι της παραλίας μπορείτε να κολυμπήσετε σε μια σπηλιά όπου τα νερά είναι ζεστά από τις θερμές πηγές στον πυθμένα. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκή άμμος και χαλίκι.

Αποκοφτό, Σίφνος

Το Αποκοφτό είναι η τέλεια κυκλαδίτικη, οικογενειακή παραλία. Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της Σίφνου, δίπλα από τη Μονή της Χρυσοπηγής, ένα από τα πλέον εμβληματικά μοναστήρια των Κυκλάδων και μια αγαπημένη επίσκεψη.

Αποκοφτό, Σίφνος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Η παραλία είναι εύκολα προσβάσιμη μέσω ασφαλτόδρομου, προστατευμένη από τα καλοκαιρινά μελτέμια, διαθέτει 2 ταβέρνες και ρηχά νερά, ενώ τα αρκετά αρμυρίκια πάνω στην αμμουδιά προσφέρουν απλόχερα τη δροσερή σκιά τους. Το μπάνιο στο Αποκοφτό συνδυάζεται εύκολα με τη βόλτα σας στο γραφικό Κάστρο και το εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων για μια από τις πιο εντυπωσιακές θέες που θα αντικρίσετε ποτέ. Πρόσβαση: εύκολη μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: μαλακή καφετιά άμμος.

Αλυκό, Νάξος

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων φημίζεται για πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι οι παραλίες του, οι οποίες κατά κύριο λόγο χαρακτηρίζονται από μεγάλες χρυσαφένιες ακτές και πεντακάθαρα, κρύα, κρυστάλλινα γαλανά νερά. Η παραλία Αλυκό βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της Νάξου και η μοναδικότητά της έγκειται στο γεγονός ότι η περιοχή φιλοξενεί το Κεδρόδασος της Νάξου, φαινόμενο σπάνιο για Κυκλάδες.

Αλυκό, Νάξος/Φωτό: Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος

Τα κέδρα φτάνουν έως και τη μικρή ακτή του Αλυκού και προσφέρουν απλόχερα τη δροσερή σκιά τους πάνω στους μαλακούς αμμόλοφους, μόλις μια ανάσα από τα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας. Αν και η παραλία αυτή θεωρείται από τις πιο ήσυχες του νησιού, εντούτοις προσεγγίζεται εύκολα μέσω ασφαλτόδρομου που μετά μετατρέπεται σε βατό χωματόδρομο, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται αρκετά ταβερνάκια. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου και χωματόδρομου. Έδαφος: λευκή χρυσή άμμος.

Λιβάδι, Δονούσα

Στο νότιο τμήμα της Δονούσας-«Μάγισσας» υπάρχει μια άγρια, αυθεντικά κυκλαδίτικη παραλία, με φανταστικά νερά και όλη την ησυχία του κόσμου. Αυτή είναι το Λιβάδι! Προσβάσιμη μόνο μέσω των μονοπατιών ή μέσω θαλάσσης. Για το μονοπάτι, αφήνετε το αυτοκίνητο στη Μερσίνη και ύστερα πεζοπορείτε για περίπου 10-15 λεπτά, ενώ λειτουργούν εκδρομικά καΐκια κατά την καλοκαιρινή περίοδο που σας μεταφέρουν στην παραλία.

Λιβάδι, Δεσποτικό Αντιπάρου/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Θεωρείται από τις καλύτερες παραλίες του νησιού για ελεύθερη κατασκήνωση, αφού είναι αρκετά πλατιά, έχει τα αρμυρίκια στα δεξιά της αμμουδιάς, ενώ δεν υπάρχει η παραμικρή τουριστική οργάνωση. Τα παγωμένα και γαλαζοπράσινα νερά της σας προσφέρουν το πιο αναζωογονητικό μπάνιο, ό,τι πρέπει μετά την έκθεση στον εκτυφλωτικό κυκλαδίτικο ήλιο. Πρόσβαση: μέσω μονοπατιού ή μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή χρυσή άμμος.

Σκάλα, Σέριφος

Η Σέριφος διακρίνεται για τις πολλές και διαφορετικού τύπου παραλίες της. Μικρές και μεγάλες, η μία δίπλα στην άλλη, αμμώδεις, βραχώδεις, με βότσαλο, οργανωμένες ή μη. Η Σκάλα (ή αλλιώς Άγιος Νικόλαος) αποτελεί μία από τις πλέον ανεξερεύνητες της βόρειας πλευράς, καθώς απαιτείται μια σύντομη πεζοπορία για να τη δει κανείς, με το μονοπάτι να ξεκινάει από τη Συκαμιά.

Σκάλα, Σέριφος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Όπως και στις υπόλοιπες Κυκλάδες, ο λόγος που οι βόρειες παραλίες παραμένουν σχετικά άγνωστες είναι λόγω του ισχυρού μελτεμιού που πνέει από τον Βορρά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθιστώντας το μπάνιο από δύσκολο έως επικίνδυνο μερικές φορές. Για τις υπήνεμες ημέρες, όμως, σας προτείνουμε το μονοπάτι για τη Σκάλα και τα κρυστάλλινα νερά της. Πρόσβαση: μονοπάτι μέτριας δυσκολίας. Έδαφος: μαλακή χρυσαφένια άμμος.

Πορί, Άνω Κουφονήσι

Αυτή η παραλία πρόκειται για ένα σπάνιας ομορφιάς δημιούργημα της φύσης, καθώς τα εξωπραγματικά, εκθαμβωτικά νερά και η λευκή αμμουδιά δύσκολα θα σας αφήσουν ασυγκίνητους, όσες παραλίες κι αν έχετε επισκεφθεί. Πρόκειται για μεγάλη, απλωμένη παραλία σε σχήμα ημισελήνου που προστατεύεται από τα κύματα παρά τη βορινή τοποθεσία της.

Πορί, Άνω Κουφονήσι/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Υπάρχουν 3 τρόποι για να βρεθεί κανείς στο Πορί: ο ένας είναι μέσω των παραδοσιακών καϊκιών που ξεκινούν από το Χωριό, το λιμάνι δηλαδή, και πηγαίνουν σε όλες τις παραλίες στα ανατολικά του νησιού. Ο δεύτερος τρόπος είναι μέσω του ασφαλτόδρομου, απέχει μόλις λίγα λεπτά από το Χωριό καθώς το οδικό δίκτυο του Πάνω Κουφονησίου είναι περιορισμένο. Ο τρίτος και ίσως πιο συναρπαστικός τρόπος είναι μέσω του μονοπατιού που ξεκινάει από το Χωριό και καταλήγει στο Πορί (ή στην παραλία Γάλα για τους πιο περιπετειώδεις). Η πεζοπορία στο μονοπάτι διαρκεί περίπου 1 ώρα, περνάει από όλες τις ανατολικές παραλίες του νησιού, καθώς και από ενδιαφέροντα σημεία όπως την «Πισίνα» και το «Μάτι του Διαβόλου». Στο Πορί λειτουργούν δύο εστιατόρια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης, ασφαλτόδρομου, χωμάτινου μονοπατιού. Έδαφος: μαλακή λευκή άμμος.

Μαυροσπηλιά, Κίμωλος

Η Κίμωλος, νησί πασίγνωστο τόσο για τις ξεχωριστές παραλίες, την ιδιαίτερη μορφολογία του εδάφους, όσο και για την καλοκαιρινή ραστώνη που σε παρασέρνει στα σοκάκια του Χωριού με αρώματα, ακούσματα και τη γεύση μιας παραδοσιακής λαδένιας.

Μαυροσπηλιά, Κίμωλος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Η παραλία Μαυροσπηλιά βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και απέχει κάτι λιγότερο από ένα τέταρτο της ώρας με το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πολύ εύκολα εντάσσεται στο πρόγραμμά σας για τον γύρο του νησιού και επίσης αποτελεί εξαιρετική επιλογή για να δείτε το ηλιοβασίλεμα. Θα ήταν παράλειψη να μην εξερευνήσετε τον βυθό γύρω από τους χαρακτηριστικούς βράχους στα αριστερά της παραλίας, εφόσον φυσικά η θάλασσα είναι ήρεμη. Στην παραλία λειτουργούν επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα αρμυρίκια θα σας προσφέρουν γενναιόδωρα τη δροσερή σκιά τους. Πρόσβαση: μέσω ασφαλτόδρομου. Έδαφος: καφετί άμμος.

Λιβάδι, Δεσποτικό Αντιπάρου

Πόσες κρυφές παραλίες-θησαυροί άραγε να κρύβονται στα διάσπαρτα νησάκια των Κυκλάδων; Οι πειρατές των προηγούμενων αιώνων σίγουρα έκαναν τα πιο ωραία μπάνια τους στις Κυκλάδες. Ένα κρυφό διαμάντι αποτελεί η παραλία Λιβάδι στο Δεσποτικό της Αντιπάρου, προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα, με εκθαμβωτική ασημί άμμο, ήσυχα, διαυγή και ρηχά νερά.

Λιβάδι, Δεσποτικό Αντιπάρου/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Η παραλία κοιτάζει νότια, κάτι που σημαίνει ότι αποτελεί ιδανική τοποθεσία για τη στάση σας κατά την καλοκαιρινή εξερεύνησή σας στο Παντερονήσι, στο Δεσποτικό και τα υπόλοιπα νησάκια μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου, την περίοδο που το βορινό μελτέμι φυσάει δυνατά. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: μαλακή ασημί άμμος.

Καράβι, Σέριφος

Σε απόσταση μόλις 15’ με τα πόδια από το Λιβάδι, το λιμάνι δηλαδή της Σερίφου και κύριο οικισμό, βρίσκεται το Καράβι, παραλία γυμνιστών, γνωστή και λατρεμένη από ντόπιους και επισκέπτες για τα άγρια χαρακτηριστικά της. Στο Καράβι δεν θα βρείτε κανενός είδους τουριστική υποδομή, ούτε αρμυρίκια για σκιά. Αντιθέτως, κυριαρχούν οι βράχοι, η χρυσή λεπτή άμμος και τα διάσπαρτα λευκά βότσαλα, ενώ ο ύφαλος στην ακτή της παραλίας προσδίδει ακόμα περισσότερο στην «αγριάδα» της.

Καράβι, Σέριφος/Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Μαζί με αυτά, φυσικά, η απόλυτη ησυχία και γαλήνη. Κολυμπώντας στα καταγάλανα και διαυγή νερά του Καραβιού θα αντικρίσει κανείς τη γειτονική Σίφνο να απλώνεται απέναντι. Ο ευκολότερος τρόπος για να την προσεγγίσετε είναι ο περίπατος από το Λιβάδι, διασχίζοντας την παραλία Λιβαδάκια και ύστερα ανηφορίζοντας τον χωμάτινο δρόμο για να κατεβείτε ύστερα προς το Καράβι. Πρόσβαση: μέσω του μονοπατιού ή από ασφαλτόδρομο από τον οικισμό Λιβαδάκια. Έδαφος: χρυσή άμμος και λευκά βότσαλα.

Παντερονήσι, Αντίπαρος

Το Παντερονήσι είναι ένα ακατοίκητο, άγονο νησί, στο στενό μεταξύ Πάρου κι Αντιπάρου, το οποίο περιβάλλεται από νερά που πολλοί παρομοιάζουν με το μπλε της πισίνας. Πράγματι, ήδη από μακριά όπως πλέει κανείς προς την παραλία του Παντερονησίου θα παρατηρήσει το τιρκουάζ να παίρνει πληθώρα εντυπωσιακών αποχρώσεων και να κάνει αντίθεση με το σκούρο πράσινο των αγκαθωτών θάμνων της ακτής.

Παντερονήσι, Αντίπαρος/ Photo: Στέφανος Αντιμάντο

Η παραλία βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης. Δύο ιδανικές αφετηρίες-ορμητήρια για την εξερεύνηση όλων των νησίδων της περιοχής (Τηγάνι, Γλαροπούντα κ.λπ.) αποτελούν η Αλυκή της Πάρου και η Χώρα της Αντιπάρου. Πρόσβαση: μέσω θαλάσσης. Έδαφος: λευκό λεπτό βότσαλο.

Στέφανος Αντιμάντο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες