Το λευκό τιγράκι που εγκατέλειψαν στα σκουπίδια είναι ένα από τα χιλιάδες θύματα των λαθρεμπόρων - Διεθνώς ο τζίρος τους ανταγωνίζεται το εμπόριο όπλων, ναρκωτικών και το trafficking. Γράφουν Βασίλης Γούλας - Θάνος Μακρογαμβράκης
Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων έχει εξελιχθεί σε βιομηχανία με τζίρο δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά και διαφόρων ειδών παρενέργειες. Τα ζώα που γίνονται αντικείμενο εμπορίας για να ικανοποιήσουν την ανθρώπινη ματαιοδοξία, αντιμετωπίζουν άθλιες συνθήκες διαβίωσης τόσο από τους λαθρέμπορους όσο και από εκείνους που τα αγοράζουν έναντι χιλιάδων ευρώ και δολαρίων.
Παράλληλα, η απώλειά τους από το φυσικό περιβάλλον τους, δημιουργεί προβλήματα στα οικοσυστήματα που ανήκουν. Ενώ η διακίνησή τους ευνοεί και τη μετάδοση ασθενειών στους ανθρώπους κάτι που ουδόλως απασχολεί διακινητές και αγοραστές.
Η πρόσφατη υπόθεση με το λευκό τιγράκι το οποίο βρέθηκε σε ένα κάδο απορρημάτων έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει προκαλέσει ντόμινο δικαστικών εξελίξεων. Έτσι μετά την Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα, η οποία έχει την εποπτεία γιά όλα τα περιστατικά κακοποίησης και εγκατάλειψης ζώων ανά την επικράτεια και παρενέβη αυτεπαγγέλτως, εποπτεύοντας την έρευνα, που διενεργεί η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Σταθουλοπούλου, για να εντοπιστεί μέσα από τις κάμερες ασφαλείας ο δράστης ή οι δράστες που πέταξαν το λευκό τιγράκι στα σκουπίδια, στην υπόθεση μπήκε και ο Πρόεδρος της Αρχής Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος Χαράλαμπος Βουρλιώτης.
Ο κ. Βουρλιώτης ζήτησε στοιχεία καθώς υπάρχουν καταγγελίες ότι και στη χώρα μας γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Πράγματι από τον Μάρτιο του 2022 η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία κατόπιν καταγγελίας που δέχτηκε με στοιχεία σημαντικού εύρους, κι αφού συγκέντρωσε ακόμα περισσότερα, τα προώθησε στις Αρχές Ελλάδας και Κύπρου καθώς παρέπεμπαν σε πιθανή ύπαρξη κυκλώματος παράνομης εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης και εκμετάλλευσης άγριων θηλαστικών σε Κύπρο, Ελλάδα, Εμιράτα κ.α.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, άτομα που είναι κάτοικοι Λάρνακας στην Κύπρο, Αττικής (Βουλιαγμένη) στην Ελλάδα και που έχουν διασυνδέσεις με Αραβικά εμιράτα, Ν. Αφρική, φαίνεται να έχουν στην κατοχή τους μικρά σε ηλικία άγρια θηλαστικά (τιγράκια, λιονταράκια) αλλά και μαιμούδες και σκυλιά ράτσας.
«Το λαθρεμπόριο άγριων ζώων όσο και η εμπορία προιόντων που προέρχονται από αυτά τα είδη έχει ξεπεράσει κάθε όριο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη. Από την Αφρική έως τη Νοτιοανατολική Ασία έως τη Νότια Αμερική, Ντουμπάι, Κατάρ, Κύπρο και εμπλέκεται ως φαίνεται και η Ελλάδα. Πέραν της καταστροφικής στάσης απέναντι στη φύση και στα άλλα είδη του πλανήτη, ο άνθρωπος με την απληστία του θέτει σε κίνδυνο και τον εαυτό του καθώς με τέτοια διακίνηση υπάρχει ο κίνδυνος της εξάπλωσης ζωονόσων και άλλων.
Ως φαίνεται ο covid δεν ήταν αρκετός για παγκόσμιο μάθημα. Πρόσφατα άλλωστε παρατηρείται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης νέων ζωονόσων και σύμφωνα με μια έκθεση από το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών Ζωικού Κεφαλαίου, μεγάλο μέρος των αιτιών είναι περιβαλλοντικές, όπως η κλιματική αλλαγή, η εκμετάλλευση της άγριας ζωής κ.α», αναφέρει στο ΘΕΜΑ η κα Αλεξάνδρα Δημοπούλου, μέλος του ΔΣ της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο).
Όπως εξηγεί ο κ. Λεσουέρ τέτοιου είδους ζώα δεν υπάρχουν στη φύση και γεννιούνται από ενδογαμίες μεταξύ ζώων σε καθεστώς αιχμαλωσίας. «Εδώ στην Ελλάδα φυσικά και δεν επιτρέπεται, αντιθέτως έχουν κατασχεθεί πολλά τέτοια ζώα. Πολλές φορές μας έχουν ζητήσει οι αρχές τη βοήθεια μας. Στην Βόρεια Ελλάδα μας είχαν καλέσει για την περίπτωση ενός μάγου που είχε στην κατοχή του δυο λιοντάρια.
Μετά υπήρχαν κάποια άτομα στο νότια προάστια που είχαν αιλουροειδή στο σπίτι τους. Μαϊμούδες έχουν κατασχεθεί από μπαρ και καφετέριες που τις είχαν μέσα σε κλουβί. Αυτά αφού θα κατασχεθούν στην συνέχεια τα φέρνουν εδώ και μετά από διαδικασία αδειοδότησης τα στέλνουμε στο εξωτερικό. Εμείς εδώ έχουμε συγκεκριμένη συλλογή ζωών δεν μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε κάποια.
Κάποιοι είναι ασυνείδητοι θεωρούν πως είναι θέμα υπεροχής να έχεις ένα αιλουροειδές στο σπίτι σου. Αυτό το ζώο θα φτάσει τα 180 κιλά και 2 μέτρα μήκος που θα το έχεις στο σαλόνι; Μακάρι οι έρευνες να φτάσουν στον πραγματικό ιδιοκτήτη του ζώου και να έχουμε την σύλληψη τους».
Και δεν είναι μόνο τα χερσαία άγρια ζώα που διακινητές εμπορεύονται παράνομα. Τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε το γύρο του κόσμου η είδηση ότι η διάσημη Κινέζα food blogger Tizi με περισσότερους από 7 εκατομμύρια ακολούθους μαγείρεψε και έφαγε λευκό καρχαρία ο οποίος ήταν είδος που προστατεύεται από τους νόμους της Κίνας για την άγρια ζωή. Οι αρχές της επέβαλλαν πρόστιμο 18.500 δολαρίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες