«Κάτω τα χέρια από το νερό. Δεν είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό», με προμετωπίδα την απαίτηση αυτή, σωματεία και φορείς διαδήλωσαν μαζικά και μαχητικά το απόγευμα της Δευτέρας στο Σύνταγμα, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου με το οποίο η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της ύδρευσης.
Με τα πανό και τα συνθήματά τους εργατικά σωματεία, Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς, έθεσαν επί τάπητος τις συνέπειες της παράδοσης της «αγοράς» του νερού στους ιδιώτες: Οι κερδοφόρες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους καταδικάζουν τον λαό να χρυσοπληρώνει το νερό, τον φέρνουν αντιμέτωπο με ακόμα μεγαλύτερες απειλές διακοπής της ύδρευσης, φέρνουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα του νερού που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς όπως η πρόσφατη πικρή πείρα αποδεικνύει, στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους» η κερδοφορία του κεφαλαίου βαραίνει περισσότερο από την υγεία και την ασφάλεια.
«Πουλάτε τις πηγές, πουλάτε και τα τρένα, τα κέρδη σας βαμμένα στων εργατών το αίμα», κατήγγειλαν οι διαδηλωτές. «Για να μην πούμε το νερό νεράκι χρειάζεται συνεχής αγώνας», διαμήνυσαν.
Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.
Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης διαβάστηκαν το μήνυμα αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στις πολυήμερες και μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στη Γαλλία, αλλά και το μήνυμα συμπαράστασης του γαλλικού Συνδικάτου Εργαζομένων στα τρένα (CGT Cheminots Versalles) στον ελληνικό λαό. «Η ιδιωτικοποίηση σκοτώνει», τονίζει το γαλλικό Σωματείο σχολιάζοντας το έγκλημα στα Τέμπη αλλά και την παράδοση του νερού στους ιδιώτες.
Τον παλμό των αλλεπάλληλων απεργιών στη Γαλλία, που έχουν γίνει σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους και τα σωματεία και στην Ελλάδα, μετέφερε με ηχητικό μήνυμα που έστειλε στη συγκέντρωση ο Αμάρ Λαγκά, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες. «Η εργοδοσία και η κυβέρνηση θέλουν να μας προσθέσουν δύο χρόνια», ανέφερε σχετικά με την προσπάθεια αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης και υπογράμμισε πως οι εργαζόμενοι δεν δέχονται να «ματώνουν» για τα κέρδη των επιχειρήσεων. «Αγωνιστείτε με όλες σας τις δυνάμεις», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε.
«Νίκη στους εργάτες της Γαλλίας», απάντησαν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία ενώ το ΠΑΜΕ απηύθυνε κάλεσμα για πρωτοβουλίες στους χώρους δουλειάς για την ενημέρωση γύρω από τη νέα απεργία στη Γαλλία και τη στήριξη του αγώνα των απεργών.
Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Θανάσης Σκόνδρας, πρόεδρος της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ. «Δεν θα υποστύλουμε τη σημαία», τόνισε και ξεκαθάρισε πως κόντρα στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται τη μετατροπή του νερού σε εμπόρευμα (δείτε εδώ βίντεο).
«Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα», τόνισε ο Μανώλης Χαρατσής, οργανωτικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, από το βήμα του συλλαλητηρίου. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νερό σημείωσε ότι «με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού, η κυβέρνηση στηρίζει ξεδιάντροπα τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος της λαϊκής ανάγκης για φτηνό και ποιοτικό νερό» (δείτε εδώ βίντεο).
Διεκδικούμε να απορριφθεί το πολυνομοσχέδιο έκτρωμα, υπογράμμισε ο Γιάννης Κελλάρης, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, στην ομιλία του στο συλλαλητήριο. Επισήμανε, ακόμα, ότι «ο ξεσηκωμός που υπάρχει σήμερα πρέπει να πάρει ακόμα πιο μαζικά χαρακτηριστικά! Να μην αφήσουμε να γίνει το επόμενο βήμα ιδιωτικοποίησης του νερού που αφορά όλους μας, αφορά όλο τον λαό που οι ανάγκες του μπαίνουν κάθε φορά στο ζύγι του "κόστους - οφέλους" με κριτήριο το κέρδος» (δείτε εδώ βίντεο).
«Καλούμε τα Συνδικάτα των κλάδων να μπουν μπροστά και μαζί με τον λαό με τον αγώνα μας να μην επιτρέψουμε αυτό το νέο έγκλημα, να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν τα σωματεία και άλλοι μαζικοί φορείς για την απόσυρση του νομοσχεδίου, να αγωνιστούμε ενάντια στην πολιτική της ΕΕ για την πλήρη εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των αποβλήτων και του νερού», επεσήμανε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της ΕΕ της ΠΟΕ - ΟΤΑ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μιλώντας στο συλλαλητήριο. (δείτε εδώ βίντεο).
Από το βήμα του συλλαλητηρίου ο Βασίλης Πετρόπουλος ανακοίνωσε την οργάνωση συγκέντρωσης την Πέμπτη 23 Μάρτη, μέρα νέας γενικής απεργίας για τους εργαζόμενους στη Γαλλία, στις 6.30 μ.μ., έξω από τη γαλλική πρεσβεία. «Οι αγώνες σε Ελλάδα και Γαλλία αναδεικνύουν πως μπορούμε να στριμώξουμε τις κυβερνήσεις», σημείωσε, και κυρίως για να ανοίξει ο δρόμος για να απαλλαγούν οι λαοί από την πολιτική που κοστολογεί τις ανάγκες και τις ζωές τους. «'Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας», υπογράμμισε.
Οι χιλιάδες διαδηλωτές έφτασαν στο Σύνταγμα με τις προσυγκεντρώσεις που προηγήθηκαν και ξεκίνησαν από Ομόνοια, Κλαυθμώνος και Προπύλαια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες