Παρακράτος: Τρεις παρακολουθούμενοι από την ΕΥΠ, δολοφονήθηκαν, ενώ «μητσοτακικές φυλλάδες» βρέθηκαν με διαλόγους που δεν τις είχε ούτε η εισαγγελία!
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η “κοκορομαχία” Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ για την όσμωση του οργανωμένου εγκλήματος με θύλακες στην ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ.
Σε κάποιες δηλώσεις του ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, αναρωτιέται μεταξύ των άλλων «Γιατί η ΕΛ.ΑΣ. δεν μετέτρεψε τα ενημερωτικά σημειώματα της ΕΥΠ σε ανακριτικό υλικό, με αποτέλεσμα να αθωωθούν οι κατηγορούμενοι στην πρώτη δίκη της Greek Mafia».
Για να ακολουθήσει η απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέροντας για τους αρμόδιους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019, ότι «Από το 2015 ήξεραν για την Greek Mafia. Με δική τους πλημμέλεια τα απαραίτητα στοιχεία δεν συγκεντρώθηκαν ποτέ με τον τρόπο που έπρεπε. Με δική τους ανικανότητα η απονομή της Δικαιοσύνης υπονομεύτηκε…».
Το newsbreak.gr φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα με χρονολογική σειρά τα απόρρητα έγγραφα της ΕΥΠ και την αλληλογραφία των Εισαγγελικών Αρχών με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Από τα έγγραφα αυτά αποδεικνύεται για ποιο λόγο το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας οδηγήθηκε στην αθώωση και των 17 κατηγορουμένων που φέρονταν ως μέλη της Greek Mafia, την περίοδο 2015-2016, κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ενοχής.
Το ανυπόγραφο πληροφοριακό δελτίο
1) Στις 9 Δεκεμβρίου 2016 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, διαβίβασε στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένια Δημητρίου, με χαρακτηρισμό «ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ- ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ» ανυπόγραφο πληροφοριακό δελτίο 58 σελίδων.
Το δελτίο αυτό συνοδευόταν από δισέλιδο ενυπόγραφο σημείωμα του κ. Ρουμπάτη, σύμφωνα με το οποίο, «έπειτα από διενεργηθείσες νόμιμες επισυνδέσεις» προέκυψε, πως «κύκλωμα αποτελούμενο από δικηγόρους, πολίτες, εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της Αστυνομίας, διευκολύνει και παρέχει την απαραίτητη κάλυψη για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων νυχτερινών καταστημάτων (οίκοι ανοχής, studio, strip show, παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες-ηλεκτρονικά καζίνο)».
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο έγγραφο «… το κύκλωμα έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας την απαραίτητη κάλυψη σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα, χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς με τη βοήθεια απόστρατων αξιωματικών, εξασφαλίζοντας την ανάπτυξη της παράνομης δραστηριότητάς του και αποκομίζοντας μεγάλα χρηματικά ποσά».
2) Στις 12 Δεκεμβρίου 2016 η κυρία Δημητρίου διαβίβασε με το υπ’ αριθμ. 766 ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ έγγραφό της προς την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς το ανυπόγραφο πολυσέλιδο πληροφοριακό δελτίο της ΕΥΠ, ζητώντας τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης «προς διακρίβωση ή μη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων».
Την ίδια κιόλας μέρα η Εισαγγελία Διαφθοράς με το υπ’ αριθμ. 2524/12/12/2016 ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ – ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο ζητά από τον κ. Ρουμπάτη να αποστείλει «ΑΜΕΣΑ – λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της έρευνας»: α) «… αντίγραφα όλων των διατάξεων του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού και των σχετικών εγκρίσεων του αρμόδιου εισαγγελέα Εφετών, δυνάμει των οποίων ενεργήσατε άρση απορρήτου τηλεφωνικής ή άλλης επικοινωνίας καθώς και καταγραφή δραστηριότητας όλων των εμπλεκομένων προσώπων με ειδικά τεχνικά μέσα [ιδίως με συσκευή ήχου και εικόνας εκτός κατοικίας],
β) αντίγραφα όλου του σχετικού υλικού [ψηφιακούς δίσκους ήχου ή ήχου και εικόνας κ.λ.π.], γ) απομαγνητοφώνηση των καταγεγραμμένων επικοινωνιών και δ) οτιδήποτε άλλο σχετικό με τα αναφερόμενα».
3) Στις 20 Δεκεμβρίου 2016 ο τότε διοικητής της ΕΥΠ απέστειλε στην Εισαγγελία Διαφθοράς με το υπ’ αριθμ. 6087 έγγραφό του μόνον αντίγραφα των εισαγγελικών διατάξεων που είχαν εκδοθεί για την τηλεφωνική παρακολούθηση των εμπλεκομένων προσώπων.
4) Δύο μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου 2017, ο κ. Ρουμπάτης με το υπ’ αριθμ. 89 ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφο διαβίβασε στη Εισαγγελία Διαφθοράς «… σε κλειστό φάκελο τριάντα πέντε (35) DVD – που περιλαμβάνουν καταγραφές που υφίσταντο στο Σύστημα Νομίμων Επισυνδέσεων της Υπηρεσίας κατά το χρόνο που δόθηκε εντολή εξαγωγής τους σε οπτικό μέσω αποθήκευσης (DVD) – καθώς και τις αντίστοιχες απομαγνητοφωνήσεις των διαλόγων».
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η ΕΥΠ δεν είναι προανακριτική Αρχή και γι’ αυτό οι 549 απομαγνητοφωνήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών που διαβίβασε στην Εισαγγελία ήταν χειρόγραφες, αποσπασματικές και στην πλειοψηφία τους περιγραφικές. Προορίζονταν, δηλαδή, μόνο για ενημέρωση των αρμόδιων εισαγγελέων.
Επομένως, προκειμένου να αποκτήσουν αποδεικτική ισχύ, θα έπρεπε να συνταχθούν επίσημες απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών αυτών με τη μορφή “έκθεσης”, όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας. Να αναγράφονται, δηλαδή, τα ονόματα των προανακριτικών υπαλλήλων που πραγματοποίησαν τις απομαγνητοφωνήσεις, τα στοιχεία των συνομιλούντων καθώς και ο χρόνος σύνταξης των εκθέσεων.
Τα DVD δεν περιείχαν τις επίδικες συνομιλίες!
Η εισαγγελία Διαφθοράς, ωστόσο, ουδέποτε απέστειλε τα 35 DVD του κ. Ρουμπάτη για νόμιμη απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών. Και τούτο, επειδή αυτά δεν περιείχαν τις 546 επίδικες συνομιλίες των εμπλεκομένων προσώπων, τις οποίες προχείρως φέρεται να είχαν απομαγνητοφωνήσει οι ανώνυμοι “ωτακουστές” της ΕΥΠ!
Ειδικότερα, ενώ οι εισαγγελικές διατάξεις για τις νόμιμες επισυνδέσεις των τηλεφώνων αφορούσαν το διάστημα Αύγουστος 2015-Αύγουστος 2016, τα 35 DVD περιείχαν τις τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων από τις 16 Αυγούστου 2016 έως τον Νοέμβριο του 2016!!!
Για χρονικό διάστημα δηλαδή που οι αρμόδιοι εισαγγελείς είχαν σταματήσει να εκδίδουν σχετικές διατάξεις για συνέχιση των επισυνδέσεων και επομένως τα εμπλεκόμενα πρόσωπα καταγράφονταν και παρακολουθούνταν παρανόμως…
Το… ξεχασμένο βούλευμα
Για να ξεπεραστεί αυτό το νομικό αδιέξοδο, η Εισαγγελία Διαφθοράς ζήτησε την έκδοση βουλεύματος, ώστε να συνεχιστούν νομίμως οι καταγραφές των τηλεφωνικών συνομιλιών για την «υπόθεση Αττική» όπως ονομαζόταν η σχετική έρευνα της ΕΥΠ.
Πράγματι, το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας με το υπ’ αριθμ. 2116/23/12/2016 βούλευμά του ενέκρινε την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών για 14 άτομα, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί και δικηγόροι, για το διάστημα 23 Δεκεμβρίου 2016 έως 23 Φεβρουαρίου 2017.
Το βούλευμα αυτό διαβιβάστηκε αυθημερόν στην ΕΥΠ, προκειμένου να αποσταλεί αμέσως στους παρόχους των εταιρειών κινητής και σταθερής τηλεφωνίας. Ωστόσο, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να το απέστειλε μετά τη λήξη της ισχύος του (!!!), όπως προκύπτει από ΑΚΡΩΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ έγγραφο παρόχου κινητής τηλεφωνίας προς την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς, το οποίο αναφέρει ότι το 2116/2016 βούλευμα Εφετών Αθηνών παραλήφθηκε μόλις στις 8 Μαρτίου 2017 και επομένως, η εταιρεία «αδυνατεί να προβεί σε ενέργειες επισύνδεσης καθώς το ζητηθέν χρονικό διάστημα έχει παρέλθει».
Ο Ρουμπάτης ζητά να σταματήσουν οι παρακολουθήσεις!
Σαν να μην έφθανε η ενέργεια του τότε διοικητή της ΕΥΠ να μην αποστείλει το βούλευμα για τις παρακολουθήσεις στις εταιρείες παρόχους, έκανε και μία άλλη τουλάχιστον περίεργη κίνηση.
Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου 2017, με το υπ’ αριθμ. 93 ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ έγγραφό του προς την Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς ζήτησε να σταματήσουν οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις των εμπλεκομένων στην «υπόθεση Αττική» προσώπων, ισχυριζόμενος ότι «… δημιουργεί υπέρογκο αριθμό επισυνδέσεων και σε συνδυασμό με το σύνολο των δεδομένων, τα οποία ζητούνται, δεν δύναται να υποστηριχθούν από το σύστημα επισυνδέσων και το επιβαρύνουν σε τέτοιο βαθμό που ενδέχεται να το θέσουν ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας».
Ωστόσο, ο κ. Ρουμπάτης διευκρινίζει στο ίδιο έγγραφο – επαναλαμβάνουμε με ημερομηνία 22 Μαρτίου 2017 – ότι ο φερόμενος ως “κεντρικός ταμίας” Δημήτρης Μάλαμας, ο πρώην ΕΚΑΜίτης Σπύρος Παπαχρήστος και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ (και οι τρεις στη συνέχεια δολοφονήθηκαν) συνεχίζουν να είναι υπό παρακολούθηση για «λόγους εθνικής ασφαλείας» με διατάξεις του Εισαγγελέα της ΕΥΠ που έχουν εγκριθεί και από τον Εισαγγελέα Εφετών.
Τέτοιες διατάξεις όμως μέσα στη δικογραφία που σχηματίστηκε δεν υπάρχουν. Οι διατάξεις του Εισαγγελέα της ΕΥΠ για την παρακολούθηση των τηλεφωνικών συνομιλιών του Μάλαμα αφορούν στο διάστημα 20 Αυγούστου 2015 έως 14 Μαρτίου 2016, του Παπαχρήστου το διάστημα 1 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου 2016 και του Καραϊβάζ το διάστημα 19 Σεπτεμβρίου έως 19 Νοεμβρίου 2016.
Τα βουλεύματα και οι νόμιμες απομαγνητοφωνήσεις
Παρά τις αντιρρήσεις του κ. Ρουμπάτη, η Εισαγγελία Διαφθοράς επιμένει και στις 2 Μαρτίου 2017 εκδίδεται το υπ’ αριθμ. 380 βούλευμα για τη συνέχιση της καταγραφής των τηλεφωνικών συνομιλιών 14 ατόμων μέχρι τις 23 Απριλίου 2017.
Επίσης, στις 20 Απριλίου 2017 εκδίδεται και άλλο βούλευμα, το υπ’ αριθμ. 694 του Συμβουλίου Εφετών για συνέχιση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έως στις 20 Ιουνίου 2017.
Οι χιλιάδες συνομιλίες που καταγράφηκαν με βάση τα δύο τελευταία βουλεύματα, αφού το πρώτο ουδέποτε απεστάλη στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας, διαβιβάστηκαν από την Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς στις 8 Αυγούστου 2018, στην Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.
Στις 6 Νοεμβρίου 2018 ο τότε διευθυντής της Υπηρεσίας, Ταξίαρχος Ηλίας Κοσσυβάκης, ενημερώνει την Εισαγγελία, ότι ο όγκος είναι τεράστιος (90 DVD) και θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 μήνες για την πλήρη απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών αυτών, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, αφού την ίδια εποχή εκκρεμούσαν άλλες 118 δικογραφίες με σοβαρές υποθέσεις μεταξύ των οποίων και υποθέσεις διαφθοράς κακουργηματικού χαρακτήρα με πανελλήνιο αντίκτυπο.
Με το ίδιο έγγραφο, ο κ. Κοσσυβάκης απέστειλε στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς τις νόμιμες απομαγνητοφωνήσεις που είχαν προκύψει από τους εννέα πρώτους ψηφιακούς δίσκους, ο όγκος των οποίων ανερχόταν σε 4.439 σελίδες συνολικά. Όπως αναφέρει, μάλιστα, ο κ. Κοσσυβάκης, από τα μέχρι τότε «ακούσματα» των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνδιαλέξεων «προέκυπτε ότι το περιεχόμενο αυτών δεν σχετίζεται με τη διερευνώμενη υπόθεση».
Έτσι στις 5 Φεβρουαρίου 2019 η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς απέστειλε αυτά τα 90 DVD με τις τηλεφωνικές συνομιλίες των εμπλεκομένων προσώπων (οι οποίες αγγίζουν τις 94.460) στη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για πλήρη απομαγνητοφώνηση.
Στις 17 Μαρτίου 2020 η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας με έγγραφο που υπογράφει ο τότε διευθυντής Ταξίαρχος Εμμανουήλ Δουρβετάκης ενημέρωσε την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς ότι η Υπηρεσία του έχει συντάξει 52 εκθέσεις απομαγνητοφώνησης οι οποίες «διαφαίνεται ότι σχετίζονται με τη διερευνώμενη υπόθεση ή ενδέχεται να παρουσιάζουν εν γένει ποινικό ενδιαφέρον…».
Πάντως πληροφορίες του Newsbreak.gr αναφέρουν ότι και οι 52 αυτές συνομιλίες δεν ανήκουν σε απόστρατους ή εν ενεργεία αστυνομικούς.
Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθήνας προχώρησε στην απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων δικηγόρων, απόστρατων και εν ενεργεία αστυνομικών και ιδιωτών, κρίνοντας πως τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ανύπαρκτα.
Που βρίσκονται οι χαμένες συνομιλίες της ΕΥΠ;
Φρόνιμο θα ήταν, λοιπόν, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αντί να επιδίδονται σε λόγια του αέρα για προεκλογικούς και μόνο λόγους να καλέσουν επιτέλους τον κ. Ρουμπάτη για να δώσει εξηγήσεις.
Ποιος εξαφάνισε από την ΕΥΠ τις χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες της περιόδου Αύγουστος 2015 – Αύγουστος 2016 που φέρονται να είναι και οι επίδικες στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την Greek Mafia (υπόθεση Αττική);
Πως έγιναν χιλιάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, χωρίς να έχουν εγκριθεί από τον Εισαγγελέα της ΕΥΠ, με αποτέλεσμα να κριθούν παράνομες από το Δικαστήριο και να μην μπορούν να ληφθούν υπ’ όψη;
Να θυμίσουμε ότι – όπως ο ίδιος ο κ. Ρουμπάτης έχει δημόσια δηλώσει – ο σχετικός φάκελος της ΕΥΠ για την «υπόθεση Μάλαμα» παραδόθηκε από τον ίδιο το 2016 τόσο στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όσο και στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη.
Προφανώς λοιπόν εξαπάτησε και τους δύο αφού πρώτα φρόντισε να “εξαφανίσει” δεκάδες χιλιάδες τηλεφωνικές συνομιλίες της Greek Mafia…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες