Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Τον προίκισε ο Αδωνις, τον τσίμπησε εισαγγελέας


Ολος ο κόσμος -εκτός από την κυβέρνηση- αναρωτιόταν πού βρήκε τόσα χρήματα ο τηλεπαρουσιαστής που ζητούσε την 7η τηλεοπτική άδεια.

Ξαφνικά, εδώ και τρία τέσσερα χρόνια η ελληνική κοινωνία άρχισε να βομβαρδίζεται με ειδήσεις και φαντεζί σόου του Νίκου Κοκλώνη. Τα ΜΜΕ με σερί δημοσιεύματα άρχισαν να τον παρουσιάζουν μαζικά ως παιδί-θαύμα των τηλεοπτικών παραγωγών και της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας. Τον επέβαλαν ως το κορυφαίο πρότυπο του ελληνικού success story.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ετσι το κοινό, μπουκωμένο από ύμνους για τον Κοκλώνη, διάβαζε από φιλοκυβερνητικό οικονομικό μέσο τον Οκτώβριο 2021 ότι «ο παρουσιαστής και τηλεοπτικός επιχειρηματίας πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, έχοντας συνάντηση με στενό συνεργάτη του Μητσοτάκη για να πάρει την έβδομη (ορφανή) τηλεοπτική άδεια». Η είδηση ποτέ δεν διαψεύστηκε.

Πριν από ενάμιση μήνα δημοσιευόταν η πληροφορία ότι το υπουργείο Αμυνας έστειλε την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στο talent show του Νίκου Κοκλώνη «Just The Two Of Us», για τις απαιτήσεις της εκπομπής τη βραδιά του τελικού. 

Τα δημοσιεύματα για εξαγορές καναλιών και ραδιοφώνων από τον «ασυγκράτητο» τηλεπαρουσιαστή προκαλούσαν απορίες, αλλά μόνο στο φιλοθέαμον κοινό. Το «πόθεν» ουδέποτε απασχόλησε τα κυβερνητικά στελέχη, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα να υποδέχονται τον Κοκλώνη ακόμα και στο Μαξίμου. 

Για την κυβέρνηση, μάλιστα, ο κάποτε τηλεπωλητής επίπλων άξιζε να πάρει με το σπαθί του μια γενναία επιδότηση εκατομμυρίων από τον αναπτυξιακό νόμο, με εταιρία των… 4.000 ευρώ, σύμφωνα με το ΓΕΜΗ.

Συγκεκριμένα, στην επίσημη σύσταση της εταιρίας Barkingwell Progress, με μοναδικό μέτοχο τον Κοκλώνη, αναφερόταν αυτό το ποσό ως αρχικό κεφάλαιο. Μάλιστα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, που βρέθηκε κι αυτός στο στόχαστρο πριν από μερικούς μήνες, έσπευσε να υπερασπιστεί τη διαδικασία και να φορτώσει τα όποια κενά στην προηγούμενη κυβέρνηση. 

Χθες το υπουργείο Ανάπτυξης έτρεξε με πανικό να μας… καθησυχάσει ότι δεν εγκρίθηκαν 9.000.000 ευρώ, αλλά μόνο 2.000.000 ευρώ. Λες και τα 2.000.000 ευρώ είναι λίγα για μια εταιρία των 4.000 ευρώ ή μπορεί να τα εξασφαλίσει από τον αναπτυξιακό νόμο ο καθένας.

Η διευκρίνιση ότι το ποσό θα δοθεί στον Κοκλώνη μόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης είναι αχρείαστη και «ενοχική» ως επισήμανση, αφού το ίδιο ισχύει για όλες τις επενδύσεις. 

Τι αποδεικνύεται σήμερα; Οτι οι επενδύσεις για τις οποίες καμαρώνει τόσο καιρό η κυβέρνηση είναι ένα άδειασμα του δημόσιου ταμείου και των ευρωπαϊκών κονδυλίων υπέρ των Κοκλώνηδων, μια διαδικασία που «φωνάζει» αδιαφάνεια σε βιομηχανοποιημένη κλίμακα.

Βλέπουμε ένα γνώριμο μοτίβο να επαναλαμβάνεται. Οπως και στην περίπτωση Φουρθιώτη, μιας άλλης περσόνας της trash-TV, διαβάζουμε τα ονόματά τους στις ίδιες προτάσεις δίπλα σε λέξεις όπως Μαξίμου, κρατικές χρηματοδοτήσεις, ανώτατοι αξιωματούχοι, ιδιοκτησίες ΜΜΕ. Και λίγο μετά μαθαίνουμε για εισαγγελικές διώξεις με τον μισό Ποινικό Κώδικα.

Για ποιον λόγο εγκρίθηκαν εκατομμύρια κρατικού χρήματος στον Κοκλώνη; Ποιοι υπέγραψαν για τη χρηματοδότηση και ποιοι αβάνταραν τόσο καιρό έναν άνθρωπο τον οποίο ο οικονομικός εισαγγελέας «τυλίγει» με πόρισμα 90 σελίδων για ξέπλυμα χρήματος, για εγκληματική οργάνωση με μορφή μαφίας, για οφειλές 22.000.000 ευρώ από φόρους και εισφορές στις 15 εταιρίες του, για εικονικές εταιρίες στο εξωτερικό και για πάρε δώσε με ναρκεμπόρους;

Κανένας κρατικός μηχανισμός δεν έλεγξε τον Κοκλώνη για τις εισφορές που όφειλε πριν του εγκρίνει τα 2.000.000 ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση έχει μια προσέγγιση άνευ ερωτήσεων κι ελέγχων όταν μοιράζει χρήματα των φορολογουμένων. Ακόμα μία φορά αποδεικνύεται ότι τα χρήματα του Δημοσίου δίνονται με σκιώδεις επιχορηγήσεις και «συστημένες» αναθέσεις σε ανύπαρκτες εταιρίες ή σε «ημέτερες», ακόμα και σε «βρόμικες» επιχειρήσεις. Ενα σύστημα που μυρίζει σαπίλα και που κάθε τόσο από «ατύχημα» μαθαίνουμε τον τρόπο με τον οποίο στερεί χρήμα από τις πραγματικά υγιείς εταιρίες.

Πώς θα λογοδοτήσουν η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της που ενέκριναν το επιχειρηματικό πλάνο με εκατομμύρια κρατικής επιχορήγησης στον υπεύθυνο για τη μεγάλη απάτη της AirFastTickets; Ο Κοκλώνης, του οποίου χθες δεσμεύτηκαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία, ήταν αυτός που αθέτησε να παραδώσει εγγυητική ύψους 45.000.000 ευρώ στην IATA, η οποία το 2014 έκλεισε τη θυγατρική της Airfast στη Βρετανία, αλλά και το ελληνικό γραφείο. Τη μέρα που η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών τού αφαιρούσε την άδεια, στην Ελλάδα βράβευαν τον Κοκλώνη στο Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών ως επιχειρηματία της χρονιάς.

Η AirFastTickets πτώχευσε, αλλά η ελληνική κυβέρνηση, ως… επιβράβευση, πάει τώρα και του εγκρίνει 2.000.000 ευρώ. Αυτές είναι οι επενδύσεις και η υγιής επιχειρηματικότητα του Αδωνη Γεωργιάδη; Τύποι σαν τον Κοκλώνη θα φέρουν την ανάπτυξη στους… ιθαγενείς; Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό στο οποίο έκαναν τα στραβά μάτια οι… εξπέρ των επενδύσεων και της διανομής επιχορηγήσεων. Ο Κοκλώνης ήταν αυτός που έφαγε πρόστιμο 60.000 ευρώ από το ΥΠΟΙΚ το 2018, επειδή εταιρία που εκπροσωπούσε εξαπατούσε παίκτες σε τηλεπαιχνίδι του Σκάι.

Τα λεφτά κάθε επιχειρηματία στα ΜΜΕ, ειδικά όταν κινείται για να αγοράσει κανάλι εθνικής εμβέλειας με τηλεοπτική άδεια δημόσιου συμφέροντος, πρέπει να είναι διαφανή μέχρι και το τελευταίο ευρώ. Να που στην περίπτωση του μοσχαναθρεμμένου από το «σύστημα» Κοκλώνη υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα για εγκληματική οργάνωση.

Στην Ελλάδα του 2023 το πολιτικό και μιντιακό σύστημα κατάφερε να διασταυρώσει μια κιτς περσόνα με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, την trash-TV με τη start-up επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το αεριτζήδικο βασίλειο συναντάμε τα νέα… πρότυπα. Βασιλιάς τους είναι ο Κοκλώνης.


Νίκος Κοκλώνης
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Τηλεπαρουσιαστής

Γεννήθηκε το 1983 στην Αθήνα. Είναι τηλεπαρουσιαστής με επιχειρηματική δράση. Είναι ιδρυτής της εταιρίας τηλεοπτικών παραγωγών Barking Well Media και από το 2020 εκδότης του περιοδικού «ΟΚ!» που κυκλοφορεί με «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ενώ παρουσιάζει ψυχαγωγικό σόου στον Alpha. 

Παλαιότερα υπήρξε ιδρυτής και ιδιοκτήτης της AirFastTickets, εταιρία με σταθερή ζημία. Hταν επίσης αντιπρόσωπος της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Dealber, η οποία έδρευε και στεγαζόταν στη λεωφόρο Συγγρού. 

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ στην εταιρία. Η τηλεοπτική πορεία του Κοκλώνη άρχισε το 2016 με ταξιδιωτική εκπομπή στον Σκάι.

Δείτε επίσης: Δημεύτηκε η περιουσία του Κοκλώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες